Εμπειρίες ζωής αποκόμισαν οι μαθητές του Γυμνασίου Μαραθώνα από την 5ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην πρωτεύουσα της Γερμανίας

Τη δυνατότητα να ζήσουν μια τρομερή εμπειρία είχαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Μαραθώνα, καθώς στο διάστημα 26-30 Νοεμβρίου βρέθηκαν στη Γερμανία, στο πλαίσιο πενθήμερης εκδρομής που ήρθε ως συνέχεια και επιστέγασμα της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (στις 9/2/2018). Η σπουδαία αυτή εμπειρία θεωρήθηκε σημαντικό να εμπλουτιστεί με νέα ερεθίσματα για τους μαθητές, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε ακόμη περισσότερους.

Έτσι, με πρωτοβουλία του Γυμνασίου Μαραθώνα και ύστερα από τις σχετικές ενέργειες των εκπαιδευτικών Χαριτίνης Τριγάζη και Μαρίας Μαλεφάκη, που υλοποίησαν τη δράση και προγραμμάτισαν τις εκπαιδευτικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το Ελληνικό Λύκειο Ανόβερου προσκάλεσε τους μαθητές και των δύο σχολείων να το επισκεφτούν.
Οι μαθητές, ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του Ε.Λ. Ανόβερου υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη ζεστασιά τους μαθητές των σχολείων του Μαραθώνα, οι οποίοι, με τη σειρά τους, συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους με τις ερευνητικές εργασίες που παρουσίασαν με αντικείμενο την ελληνική γλώσσα.

Στη συνέχεια, τα παιδιά ταξίδεψαν μέχρι το Βερολίνο, όπου έζησαν μια μοναδική εμπειρία επισκεπτόμενοι το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του Freie Universitat, του μεγαλύτερου πανεπιστημίου του Βερολίνου και ενός από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον χώρο του Πανεπιστημίου και κυρίως στη βιβλιοθήκη του και ενημερώθηκαν από τον συντονιστή του Κέντρου, Dr. Κωνσταντίνο Κοσμά, για το σπουδαίο έργο που γίνεται εκεί και αφορά στις εκδόσεις ελληνικών έργων από τον χώρο της λογοτεχνίας και της επιστήμης στη γερμανική γλώσσα (Edition Romiosini).

Η επόμενη μέρα περιελάμβανε ακόμη μία -κατά τα λεγόμενα των ίδιων των μαθητών- ξεχωριστή εμπειρία και συγκεκριμένα την επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κρατικό Σχολείο Βερολίνου (Gymnasium Steglitz).

Εκεί, συνομήλικοί τους μαθητές τούς παρουσίασαν το δίγλωσσο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζεται στο σχολείο τους και στη συνέχεια, χωρισμένοι σε παρέες ανά τάξη, οι μαθητές των τριών σχολείων γνωρίστηκαν και κουβέντιασαν για αρκετή ώρα, ανταλλάσσοντας απόψεις για διάφορα θέματα και δίνοντας υποσχέσεις για μελλοντικές συναντήσεις, στην Ελλάδα αυτή τη φορά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας ανέφερε η κ. Τριγάζη, ότι «…στο τέλος οι μαθητές δεν ήθελαν να αποχωρήσουν από αυτό το σχολείο! Ειλικρινά, ήταν η μόνη στιγμή που τα παιδιά διαμαρτυρήθηκαν έντονα για κάτι στη διάρκεια ολόκληρου του ταξιδιού!»

Το πρόγραμμα του ταξιδιού ολοκληρώθηκε με επισκέψεις σε σημαντικά αξιοθέατα των πόλεων που διέμειναν οι μαθητές, όπως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Sprengel, στους Κήπους Herrenhauser (Ανόβερο), στο Μουσείο Περγάμου, την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Γερμανικό Κοινοβούλιο, το Τείχος Βερολίνου, το Σημείο Ελέγχου Τσάρλι, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, την East Side Gallery και φυσικά με βόλτες στους στολισμένους δρόμους του πανέμορφου και με έντονη προσωπικότητα Βερολίνου.

Το Γυμνάσιο Μαραθώνα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει μέσω της MP την κα Λουκία Στέφου, τ. Σχολική Σύμβουλο Ανατολικής Αττικής, για τη μεσολάβησή της προκειμένου να διοργανωθούν οι επισκέψεις στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και στο Κρατικό Ευρωπαϊκό Σχολείο του Βερολίνου και τον κ. Μαρτίνο για την οικονομική ενίσχυση προς τους μαθητές και των δύο σχολείων που έλαβαν μέρος στο ταξίδι.