Συναγερμός: Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την ΑυστραλίαΗ Βόρεια Κορέα -χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο- δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, ο οποίος έπεσε στα νερά της Ιαπωνίας.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το δραστικό βεληνεκές του πυραύλου που, όπως αναφέρει η Daily Mail, της επιτρέπει να πλήξει την Αμερική, την Ευρώπη ή την Αυστραλία.

Η ίδια η Πιονγιάνγκ, όπως αναφέρθηκε στη μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης, διατυμπανίζει ότι το δραστικό βεληνεκές του πυραύλου που δοκίμασε χθες της επιτρέπει να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου». Δυτικός ειδικός επεσήμανε ότι, κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος, φαίνεται ότι έχει όντως βεληνεκές 13.000 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Η αγαπημένη παρουσιάστρια της Βόρειας Κορέας, η Ρι Τσουν-Χι, εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας για να ανακοινώσει αυτή την επιτυχία: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε με περηφάνια ότι επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη», δήλωσε. «Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του ICBM Hwasong-15 είναι μια ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Ο πύραυλος ήταν στον αέρα για 50 περίπου λεπτά, ταξίδεψε για 1.000 χλμ. (620 μίλια) και έφθασε σε υψόμετρο 2.800 μιλίων πριν πέσει στα νερά της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Θεωρείται ο ισχυρότερες που κατασκευάστηκε ποτέ από το απομονωμένο κράτος.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει γίνει πλέον πυρηνική δύναμη, κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαβεβαιώσει ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα καταφέρει.

Η απάντηση της Αμερικής και του ΟΗΕ

Συναγερμός: Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Αυστραλία Πηγή: Συναγερμός: Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Αυστραλία Ώρες μετά την εκτόξευση ο Πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε ότι «θα το φροντίσει», λέγοντας ακόμη ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο».

Η Νότια Κορέα από την άλλη, είπε πως απάντησε με δική της πυραυλική άσκηση λίγα λεπτά αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα, ύστερα από εκείνη της 15ης Σεπτεμβρίου όταν είχε εκτοξεύσει και πάλι βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

Ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες. Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

 

ΠΗΓΗiefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΑλέξανδρος Σόμογλου: «Έχω μεγάλη ευθύνη για τον ερχομό Ψηνάκη, δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές»
Επόμενο άρθροΆκυρα τα Χριστούγεννα, συνελήφθη ο Άγιος Βασίλης