Στα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας προ ημερών στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου. Όπως διαβεβαίωσε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την πρώτη εβδομάδα της πυρκαγιάς, μαζί με το Υπουργείο Υγείας και τον αναπληρωτή Υπουργό στα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Φωτάκη, που έχει την ευθύνη του «Δημόκριτου», είναι στην περιοχή και υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα μετρήσεων. Και από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους.

«Το πρόγραμμα αυτό πιθανότατα στερείται της δημοσιότητας που έχουν ίσως άλλες ανακοινώσεις, χωρίς μετρήσεις όμως, αλλά κοιτάζει την ουσία. Η ουσία είναι να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας και ασφάλειας για τους πολίτες στην περιοχή».
Αναφέρθηκε, δε, σε αναλύσεις για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που ανακοίνωσε ο «Δημόκριτος», οι οποίες όπως τονίζει «έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και για τα επίπεδα αιθάλης, που δείχνουν ότι είμαστε χαμηλότερα από τις οριακές τιμές της νομοθεσίας -και αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δημόκριτου, τα επίπεδα των 24ωρων συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων έως 10 μm (ΑΣ10) είναι αυξημένα σε σχέση με το υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής, ωστόσο παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία (50 μg/m3).

Επιπρόσθετα, από τα αποτελέσματα της ωριαίας διακύμανσης των ΑΣ10 συμπεραίνεται ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις οφείλονται σε επιβάρυνση που δημιουργείται τις ώρες 8:00 -17:00, όταν διεξάγονται εργασίες που επιτείνουν την επαναιώρηση σκόνης και υπολειμμάτων της καύσης από το έδαφος ή τα υλικά.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι βασικές παράμετροι του αερολύματος στην περιοχή δεν παρουσιάζουν έκθεση του πληθυσμού σε συγκεντρώσεις πέραν των επιτρεπόμενων.

O κ. Φάμελλος σημείωσε ακόμα πως «έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων για την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, που δεν έχουν δείξει σε προκαταρκτικό επίπεδο συγκεντρώσεις πέραν του αναμενόμενου υποβάθρου που μετρήθηκαν και στην υπόλοιπη Αττική».

Όπως εξήγησε «έχουμε ήδη μετρήσεις από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στη θάλασσα, όπου με την έκπλυση υπήρχε η πιθανότητα να συσσωρευθούν ή να μεταφερθούν ρύποι, όπου εκεί και όσον αφορά τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες […] δεν έχουμε εντοπισμό μεσαίων ή υψηλών επιπέδων, έχουμε χαμηλών επιπέδων συγκεντρώσεις και δεν έχουμε και σε κανένα δείγμα οργανοχλωριωμένες ενώσεις».

Σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή Yπουργό «έχει ξεκινήσει ήδη μια δειγματοληψία και εδάφους και στάχτης και επικαθίσεων, όπου μπορούμε να βρούμε, και θα μετρήσουμε και βιολογικά δείγματα […] για να δούμε αν έχουμε επιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές που έχουμε σε περιοχές, όπου έχουμε ανεξέλεγκτη καύση χωματερών».

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι εμείς ξεκινήσαμε από την πρώτη εβδομάδα να κάνουμε διαχείριση και αποκομιδή των αποβλήτων της περιοχής, γιατί αν υπάρχει ένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι η μη ασφαλής διαχείριση πιθανών αποβλήτων, δηλαδή αν κάποιοι φτυαρίζουν υπολείμματα καμένων υλικών χωρίς μέτρα προφύλαξης ή αν αυτά παραμένουν και δεν απομακρύνονται. Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον κάποιους κινδύνους», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός, επισημαίνοντας ότι, από την πλευρά της πρόληψης, έχει ήδη γίνει από το Υπουργείο αποκομιδή εκατοντάδων αυτοκινήτων από την περιοχή, όπως και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Έχει επίσης ξεκινήσει εδώ και καιρό η κατεδάφιση κτηρίων αλλά και η συλλογή αμιάντου, που είναι το μόνο ίσως απόβλητο που μπορεί κάποιος να το είχε στο σπίτι του εξαιτίας παλαιότητας της κατασκευής και να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.

Η ανάλυση του Δημοκρίτου

Ο Δημόκριτος αναλύει και ενημερώνει μέσω δελτίου Τύπου, ότι την περίοδο από 11 έως 23 Αυγούστου τα αποτελέσματα των μέσων τιμών των επίπεδων των 24ωρων συγκεντρώσεων καταγράφονται στο Μάτι, σε άμεση σύγκριση με μετρήσεις στην Αγία Παρασκευή, ως εξής:

Μικροσωματίδια ΑΣ10: Μάτι Αττικής: 27,4 ± 5,2 μg/m3 – Αγ. Παρασκευή: 14,4 ± 5,0 μg/m3.

Αιθάλη: Μάτι Αττικής: 0,7 ± 0,3 μg/m3 – Αγ. Παρασκευή: 0,5 ± 0,2 μg/m3.

Βαρέα Μέταλλα: Καμία διαφορά με τις αναμενόμενες τιμές υποβάθρου.

Κατά συνέπεια, τονίζεται από τον Δημόκριτο ότι τα επίπεδα των 24ωρων συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων είναι αυξημένα συγκριτικά με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Προηγούμενο άρθρο#52 Editorial Σεπτεμβρίου 2018
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Συνολάκης: Εφικτή η επιχείρηση εκκένωσης στο Μάτι, αδικαιολόγητο το ότι δεν δόθηκε εντολή