Ήταν άνοιξη του 1980 όταν ο Chris, ένα 8χρονο αγοράκι διαγνωσμένο με λευχαιμία, είδε το όνειρό του να υπηρετήσει τους αμερικανούς πολίτες, ως αστυνομικός, να γίνεται πραγματικότητα χάρη στις πρωτοβουλίες της μητέρας του και τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος της Αριζόνα. Ο μικρός Chris έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες αργότερα, όμως άφησε πίσω του σημαντική κληρονομιά, καθώς η περίπτωσή του γέννησε την ιδέα του Make a Wish. Τριάντα οκτώ χρόνια αργότερα, ο οργανισμός έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και έχει κάνει πραγματικότητα τα όνειρα χιλιάδων παιδιών που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από σοβαρές ασθένειες.

Στην Ελλάδα, το «Make a Wish» γεννήθηκε το 1997 και έκτοτε, οι εθελοντές του έχουν χαρίσει χαμόγελα σε περίπου 2.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, γενική διευθύντρια της οργάνωσης, δέχθηκε με χαρά να μιλήσει στη Marathon Press για τις υπηρεσίες που προσφέρει το «Κάνε μια Ευχή», τον τρόπο λειτουργίας του και τις αξίες που υπηρετεί, με γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά και μοναδικό όφελος το παιδικό χαμόγελο.

Ξεκίνησε σαν ιδέα το 1997 με την ευχή του μικρού Ανδρέα να γνωρίσει τους παίκτες του Ολυμπιακού… Πώς συνεχίστηκε και πόσα παιδιά έχουν πραγματοποιήσει τις ευχές του αυτά τα 21 χρόνια;

Η πρώτη ευχή του μικρού Ανδρέα, που μάλιστα η επέτειος της είναι αυτό τον καιρό, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1997 και τα λόγια του μας συντροφεύουν πάντα: «Όταν ένα απίστευτο όνειρό σου γίνεται πραγματικότητα, τότε και το όνειρό σου να γίνεις καλά έρχεται πιο κοντά.»

Όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλη προσπάθεια και αγάπη έχουμε καταφέρει να κάνουμε περισσότερα από 1.900 παιδιά να πιστέψουν στη ζωή και να παλέψουν γι’ αυτήν! Κοντά σε αυτά τα παιδιά έχουμε προσφέρει στους γονείς την ευτυχία να δουν την κόρη ή τον γιο τους να χαμογελά μετά από πολλούς μήνες και να αναφωνεί: «Τώρα πια, όλα μπορώ να τα αντιμετωπίσω».

Ποια η συνεργασία σας με το Make-A-Wish International και πώς ξεκίνησε το έργο του ο Οργανισμός;

Το έργο ξεκινά πριν 38 χρόνια στην Αμερική, στο μακρινό Phoenix της Αριζόνα. Εκεί, ο Chris, ένα παιδί που νοσεί βαριά, ονειρεύεται ένα και μόνο πράγμα: να γίνει αστυνομικός. Η μητέρα του, Linda, αντιλαμβανόμενη ότι μπορεί ο γιος της να μην προλάβει να γίνει αστυνομικός ζητά από τους αστυνομικούς του τμήματος της περιοχής να τον κάνουν… συνάδελφο! Κανονικό αστυνομικό. Έτσι και γίνεται! Στις 29 Απριλίου του 1980 ο Chris ντύνεται σαν αστυνομικός, μπαίνει σε ελικόπτερο της Αστυνομίας, κυνηγά με επιτυχία «εγκληματίες», κόβει κλήσεις σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Στο τέλος της ημέρας παρασημοφορείται από τον Δήμαρχο της πολιτείας και ολοκληρώνεται έτσι το όνειρό του. Όμως, η εμπειρία δεν τελειώνει εκεί. Ο Chris αλλάζει μετά από εκείνη τη μαγική μέρα… Αλλάζει τόσο η συμπεριφορά του, που όλοι μιλάνε για πιθανό θαύμα. Το θαύμα της νίκης στη μάχη με τη ζωή… δεν επιτελείται, αλλά από ‘κει γεννιέται το Make-A-Wish… από την ίδια τη μητέρα του Chris που λίγους μήνες μετά σε συνεργασία με αστυνομικούς του τμήματος που εκπλήρωσαν το όνειρο του παιδιού της, ιδρύουν τον Οργανισμό.

Η συγκινητική αυτή ιδέα κερδίζει την Αμερική και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα το Make-A-Wish πραγματοποιεί όνειρα παιδιών σε 50 χώρες και φυσικά το γεγονός ότι ξεκίνησε από μία περίπτωση που δεν είχε αίσια έκβαση δε σημαίνει ότι αφορά μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε την ευλογία να συναντάμε παιδιά -πάρα πολλά!- που βγαίνουν νικητές στην τόσο πρόωρη αυτή μάχη! Όλα τα παραρτήματα του Make-A-Wish έχουν το κοινό όραμα, εμπνέονται το ίδιο από το παρελθόν, μοιράζονται εμπειρίες και πρακτικές και προσπαθούν να εξελίσσονται μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρουν, με βασικούς άξονες τον εθελοντισμό και την προσφορά.

Πώς έρχεται κάποιος σε επαφή μαζί σας; Ποια είναι η διαδικασία;

Τη διαδικασία της ευχής την προτείνουν οι γιατροί, οι ψυχολόγοι κι οι κοινωνικοί λειτουργοί που συζητούν με τις οικογένειες, όταν τα παιδιά νοσηλεύονται. Επομένως, ήδη ο Οργανισμός μας ξεκινά με μια δυνατή «σύσταση». Στη συνέχεια οι γονείς ή οι κηδεμόνες του παιδιού επικοινωνούν μαζί μας ενώ στα περισσότερα τμήματα που νοσηλεύονται παιδιά «μας», έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν απορίες και να λαμβάνουν απαντήσεις ή διευκρινήσεις από εθελοντές μας. Διαχειριζόμαστε την κάθε περίπτωση με απόλυτη διακριτικότητα κι εμπιστευτικότητα, ενώ οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά απλές, χωρίς να χρειάζεται η ανάμιξη άλλων ατόμων από την πλευρά της οικογένειας. Ακόμη και την επικοινωνία με το γιατρό την αναλαμβάνουμε εμείς σε ανοιχτή γραμμή. Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο, με τη συνεργασία εθελοντών, προσεγγίζει το παιδί και στη συνέχεια οι «νεράιδες» του γραφείου αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του. Μέχρι την εκπλήρωση της ευχής προσπαθούμε να δίνουμε δυνατά ερεθίσματα τόσο στο παιδί όσο και στην οικογένεια, διαμορφώνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους.
Αυτό είναι το αποκαλούμενο «Ταξίδι της Ευχής», ένας όρος που σηματοδοτεί το ότι η εμπειρία του παιδιού δεν εξαντλείται σε μία ή σε περισσότερες ημέρες της εκπλήρωσης, αλλά «απλώνεται» στον χρόνο από την ώρα της πρώτης επικοινωνίας μέχρι και την πραγματοποίηση του ονείρου.

Δεν είμαστε μια στιγμή μέσα στον χρόνο ταλαιπωρίας του παιδιού, αλλά ένας παράλληλος χαρούμενος «κόσμος», ένας κόσμος που «υπάρχει» παράλληλα με τις θεραπείες και τη δύσκολη, επίπονη καθημερινότητα του παιδιού και της οικογένειας. Είναι πάρα πολλοί οι γονείς που μας λένε πως οι ώρες της χημειοθεραπείας περνούν με διηγήσεις από την ευχή του παιδιού ή σχεδιάζοντας την ευχή…

Η οργάνωση έχει γραφεία σε Ελλάδα και Θεσσαλονίκη. Τι γίνεται με παιδιά από άλλες πόλεις της χώρας;

Υπάρχουν ομάδες εθελοντών σε πολλές πόλεις όπως η Λάρισα, η Κρήτη, η Πάτρα και η Ρόδος. Τα πιο πολλά από τα περιστατικά νοσηλεύονται στις κεντρικές πόλεις, επομένως έχουμε άμεση επαφή μαζί τους. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να βρεθούμε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, αν δεχθούμε αίτημα για κάποιο παιδί. Για όλους εμάς που πιστεύουμε στα όνειρα, η απόσταση δεν είναι εμπόδιο. Οι εθελοντές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας και είναι οι άνθρωποι που οδηγούν τον Οργανισμό μπροστά, πόσο μάλλον όταν είναι γονείς «παιδιών ευχής» ή ακόμα και παιδιά ευχής που ενηλικιώθηκαν και ήρθαν κοντά μας για να προσφέρουν.

Η προσπάθειά μας τα τελευταία δύο χρόνια στον Οργανισμό έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία αυτόνομων ομάδων εθελοντών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας τόσο για την εκπλήρωση ευχών όσο και για την προσέλκυση πόρων. Ακούραστα ταξιδεύουμε ανά την Ελλάδα, όπου μας εκφραστεί ενδιαφέρον για υποστήριξη από φίλους του Οργανισμού, με σκοπό να ενημερώσουμε για τη δράση μας, τον τρόπο λειτουργίας μας και το πώς μπορεί κάποιος να συμβάλλει στο έργο μας. Είμαστε καταστατικά και στη φιλοσοφία μας βαθιά εθελοντικός οργανισμός, γεγονός που σημαίνει ότι βασιζόμαστε στην εθελοντική εργασία και οι εργαζόμενοι υποχρεούμαστε από τον παγκόσμιο οργανισμό να είναι οι απολύτως απαραίτητοι σε αριθμό. Ακόμη κι αν υπάρχουν οι πόροι, τους αφιερώνουμε σε περισσότερες ευχές παιδιών και όχι στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων που θα μας έκαναν έναν μεγαλύτερο ίσως οργανισμό, αλλά με όχι τόσο ξεκάθαρο εθελοντικό προσανατολισμό.

Ποιες είναι οι πιο αξέχαστες ευχές, ποιες οι πιο περίεργες και ποιες αυτές που σας στιγμάτισαν;

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εκπληρώσει περισσότερες από 1900 ευχές. Όλες κρύβουν μια μοναδικότητα τόσο σε ό,τι αφορά στις ευχές αυτές καθ’ αυτές, αλλά και στα ίδια τα παιδιά. Επιθυμίες όπως να δει ένα παιδί το ουράνιο τόξο, να γίνει κουμπάρα στον γάμο της Barbie και του Κen, μπορούμε να πούμε ότι έχουν μια ιδιαιτερότητα.

Ως ένα ξεχωριστό παράδειγμα δοτικότητας θα σας αναφέρω δύο μοναδικές ευχές. Ο Χρυσοβαλάντης, ένας γλυκός έφηβος, ευχήθηκε να γίνει ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΑΟΚ και ΕΘΝΙΚΗΣ EURO 2004 και όλα τα έσοδα να ενισχύσουν το ΑΧΕΠΑ, το νοσοκομείο που τον φρόντισε. Και γι’ αυτό το εγχείρημα διάλεξε… εμάς ως διοργανωτές! Το 2017 η Ελένη ευχήθηκε να μοιράσει δώρα σε άπορα παιδιά. Επισκεφτήκαμε πέντε δήμους και μοιράσαμε εκατοντάδες δώρα με την Ελένη να αναλαμβάνει η ίδια να τα παραδώσει. Είναι τόσο δυνατά όσα ζούμε που το παρελθόν αποκτά άλλη διάσταση. Αλλά θα σας πω και ποια σκηνή φέρνω στο νου και ξαναζωντανεύω στην καρδιά όταν έχω ανάγκη να ηρεμήσω: την αγκαλιά ενός παιδιού που κολύμπησε με δελφίνια και ήθελε να πω ευχαριστώ εκ μέρους του σε όλους τους εθελοντές και τη δακρυσμένη ματιά μιας μάνας που είδε το παιδί της να γελά μετά από ενάμιση χρόνο, όπως μου είπε.

O Χρυσοβαλάντης στο ζέσταμα πριν τον αγώνα

Ποια είναι η δομή της οργάνωσης;

Ο Οργανισμός αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που είναι εθελοντές, μια μικρή ομάδα εργαζομένων και από εκεί και πέρα εκατοντάδες άλλους εθελοντές που ενισχύουν τις δράσεις μας και υποστηρίζουν τις ανάγκες μας. Όπως βλέπετε, ο εθελοντισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της δράσης μας, όπως έγινε και με την πρώτη εκπλήρωση ευχής του Chris. Τότε δεν υπήρχε καμία οργανωμένη δομή, αλλά μια ομάδα ανθρώπων με πολλή αγάπη που ενώθηκε και ενέπνευσε όλους εμάς.

Δύο εθελοντές στο «Κάνε μια Ευχή» μιλούν στη Marathon Press και συγκινούν! Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πώς εξασφαλίζονται οι πόροι και πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τον Οργανισμό;

Οι τρόποι υποστήριξης είναι άπειροι και μετά από επικοινωνία με το γραφείο, σίγουρα κάποιος θα βρει τον «δρόμο» του κοντά μας. Υπάρχουν προϊόντα που μπορεί να αγοράσει κανείς, μερική ή πλήρης Υιοθεσία Ευχής (κάλυψη κόστους μίας Ευχής), δωρεά €2 και απόκτηση του Αστεριού Ευχής, στο οποίο μπορεί κάποιος να γράψει την Ευχή του, αποστολή SMS με τη λέξη WISH στο 19808 έναντι €2+ΦΠΑ, δωρεές εις μνήμην, έναντι αυτής και, φυσικά, εθελοντικό έργο. Μπορεί κάποιος, επίσης, να προμηθευτεί προσκλητήρια και μπομπονιέρες από το δημιουργικό μας τμήμα για τη βάπτιση του παιδιού του ή τον γάμο του. Αυτή την περίοδο με αφορμή το Πάσχα έχουμε φτιάξει με την επιμέλεια των εθελοντών μας πασχαλινές λαμπάδες που μπορεί κάποιος να επιλέξει. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι καθένας έχει κάποιες στιγμές και «επετείους» που στιγματίζουν τη ζωή του. Είναι πολύ όμορφο να συνδυάζουμε αυτές τις ημερομηνίες με την προσφορά εθελοντικού έργου.

Ποια παιδιά έχουν «δικαίωμα» να ζητήσουν ευχή και πώς επιλέγετε τις ευχές;

Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα και ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Make-A-Wish. Αφορούν στην ηλικία του παιδιού (μεταξύ 3 και 18 ετών), το είδος της ασθένειας (πολύ σοβαρή για τη ζωή του) και τον τόπο νοσηλείας του (Ελλάδα). Aν το παιδί πληροί τα κριτήρια αυτά, εμείς θα εκπληρώσουμε την ευχή του. Δεν επιλέγουμε ευχές! Πολύς κόσμος θεωρεί ότι φτάνει στον Οργανισμό μας ένας αριθμός αιτημάτων κι εμείς επιλέγουμε να ανταποκριθούμε σε κάποια από αυτά. Όχι. Εκπληρώνουμε όλες τις ευχές παιδιών και οικογενειών που επικοινωνούν με τα γραφεία μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι και η πρόκληση, αλλά και η μαγεία του έργου μας. Από τη στιγμή που ένα παιδί, που δοκιμάζεται, ευχηθεί κάτι, εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να του χαρίσουμε το όνειρο. Όποια κι αν είναι η Ευχή, όποιες δυσκολίες κι αν έχει, σε ό,τι κι αν αφορά.

Ποιοι είναι οι στόχοι της οργάνωσης;

Ένας και μοναδικός: να μπορούμε να εκπληρώνουμε την βαθύτερη επιθυμία κάθε παιδιού που νοσεί με μία απειλητική ασθένεια. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Με τη βοήθεια όλων, ιδιωτών και εταιρειών, με τη συνεργασία μας με άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά, καθώς και με το χαρακτηριστικό της οικονομικής μας διαφάνειας. Η Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Ernst & Young ελέγχει την οικονομική μας διαχείριση κάθε χρόνο.

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος;

Μπορεί να καλέσει το 2109637660 (Αθήνα) ή 2310523978 (Θεσσαλονίκη) και να ξεκινήσει το ταξίδι του μαζί μας στον μαγικό κόσμο των Ευχών. Επίσης, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.makeawish.gr καθώς και τη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/MakeAWishGreece όπου θα βρει αρκετές πληροφορίες.

Ανεκτίμητη η προσφορά του «Κάνε Μια Ευχή». Διαβάστε περισσότερα εδώ