Καταγγελίες για οργανωμένους ακροδεξιούς οι οποίοι εγγράφονται ως μαθητές σε σχολεία της Θεσσαλονίκης με μοναδικό σκοπό να συνεχίσουν και να αναπτύξουν τη δράση τους, βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, στον απόηχο των σοβαρών περιστατικών που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου.

Πρόκειται για μία γνωστή τακτική χρόνων, όπως εξηγούνστο GRTimes.gr, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τονίζοντας ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να καθαρίσουν τα σχολεία από φασιστικά στοιχεία που εκμεταλλεύονται το σχολικό περιβάλλον και το χρησιμοποιούν ακόμα και για να “στρατολογήσουν” νέα μέλη, ως επί το πλείστον ανηλίκους μαθητές.

Το «προφίλ» τους

Σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr, το “προφίλ” αυτών των ατόμων διαμορφώνεται ως εξής: Είναι κατά κύριο λόγο περίπου 18 ετών ή ενήλικοι έως 22 έτη, κάποιοι από αυτούς αλλάζουν συχνά σχολεία είτε αυτοβούλως είτε επειδή εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές και εκδιώχνονται. Αρκετοί εξ αυτών συμμετέχουν σε οπαδικές κινητοποιήσεις, ενώ κάποιοι από την εφηβεία τους εντάσσονται σε ακροδεξιές οργανώσεις. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι εκφοβίζουν συμμαθητές τους που έχουν διαφορετικές απόψεις, ακόμα και καθηγητές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζουν να ασκήσουν σωματική βία. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα άτομα ανήκουν οικογενειακώς στον ακροδεξιό χώρο και έχουν ενεργή συμμετοχή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, σύμφωνα με αναφορές.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο grtimes.gr, η Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος του ΔΣ της Ε’ ΕΛΜΕ, “το ζήτημα είναι παλαιό, συμβαίνει χρόνια και δεν αφορά μόνο τα σχολεία της Σταυρούπολης ή του Ευόσμου. Υπάρχουν άτομα που γυρίζουν από ΕΠΑΛ σε ΕΠΑΛ, ακόμα και ενήλικα”, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για μεγάλο πλήθος, ωστόσο, υφίστανται. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα άτομα τα διώχνουν από ένα σχολείο και πραγματοποιούν εγγραφή σε άλλο, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να είναι αρμόδια για να αναλάβει τον έλεγχο για το αν πρόκειται για πραγματικούς μαθητές ή ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σχολείο για άλλους σκοπούς.

“Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά μπορούν να ελέγξουν αν είναι προηγούμενοι μαθητές, αν πήγαν σε άλλο σχολείο, αν άλλαξαν ειδικότητες κλπ”, υπογραμμίζει η κα. Πολυκάρπου, τονίζοντας ότι ειδικά τώρα που έχουν υπάρξει συλλήψεις ατόμων από την αστυνομία μετά τις επιθέσεις, θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ταυτοποίηση, αφού ανάλογες καταγγελίες υπήρχαν και παλαιότερα.

ΠΗΓΗgrtimes.gr
Προηγούμενο άρθροΨυχαγωγία, μουσική, ωράριο ελεύθερα για τους εμβολιασμένους – Στις 15.00 οι ανακοινώσεις
Επόμενο άρθροΗ Καρολάιν σε βίντεο από το κινητό του Αναγνωστόπουλου έναν μήνα πριν τη δολοφονία