Του Μάκη Κουλουμπή

@ Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, που εξελέγη στις Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και θα αναλάβει καθήκοντα από το νέο έτος, αποτελείται από 29 μέλη, αντί 33 που είναι σήμερα, γιατί με τον τελευταίο Νόμο 4804/2021 για την Αυτοδιοίκηση οι συνθέσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μειώθηκαν πανελλαδικά.

@ Το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε προεκλογικά, για φρεσκάρισμα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο και στις κάλπες, αφού μόνο 10, από τα 33 εν ενεργεία μέλη του, κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους και να παραμείνουν στις θέσεις τους. Μιλάμε δηλαδή για μια ανανέωση της τάξεως του 70%, με 15 …νεοσύλλεκτους Δημοτικούς Συμβούλους να εκλέγονται για πρώτη φορά και άλλους τέσσερις …εξ εφεδρείας να επανέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν μέλη του.

@ Βάζοντάς τους αλφαβητική σειρά, οι …φρεσκοεκλεγμένοι είναι οι Εύα Αχλάδη, Βασίλης Αχλάδης, Μιχάλης Ζαχαρίας, Σπύρος Ηλίας, Δημήτρης Κουλουμπής, Σοφία Μέξη, Κωνσταντίνος Μεταξωτός, Πέτρος Πάλλης, Άρης Παπουτσής, Γιώργος Ρεντούμης, Έφη Σπανού, Μαρία Σπανού, Χρήστος Τσέλιος, Σοφία Χαμηλοθώρη και Τάσος Χρυσίνας ενώ αυτοί που επανήλθαν είναι οι Ιάκωβος Αρμάος, Κώστας Λάσκος, Ματίνα Μυλωνά και Πέτρος Στάμου.

@ Οι εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι, 23 στον αριθμό, που δεν εξελέγησαν ή δεν ήταν υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές και με την εκπνοή της θητείας τους, πρόκειται να παραδώσουν τα έδρανά τους σε νέους συναδέλφους τους είναι οι Βασίλης Αλικιώτης, Ελένη Ανδρώνη, Στέλιος Γεραμάνης, Μανώλης Γκινοσάτης, Νίκος Ζουμπουρλής, Στέφανος Θεοδωρίδης, Νίκος Καραγιάννης, Δήμητρα Λαμπαρού, Αργύρης Λάσκος, Σπύρος Λιβαθινός, Αδάμ Μεγαγιάννης, Στέφανος Μπαϊρακτάρης, Νικηφόρος Μπατζές, Κώστας Μπούφης, Γιώργος Νησιώτης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Ρέρρας, Νίκος Στεφανίδης, Βασίλης Τσακιργιάννης, Δημήτρης Τσακυργιάννης, Παναγιώτης Τσιμίνης, Κώστας Φαρμάκης και Νίκος Χατζηγιάννης.

@ «Άρωμα γυναίκας» σε ποσοστό 25% θα έχουμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, αφού 7 κυρίες, οι Εύα Αχλάδη, Σοφία Μέξη, Ματίνα Μυλωνά, Πόπη Πατεράκη, Έφη Σπανού, Μαρία Σπανού και Σοφία Χαμηλοθώρη, εκλέχθηκαν συνολικά στις 8 Οκτωβρίου.

@ Μια διαφορά 43 ολόκληρων χρόνων χωρίζει τον μεγαλύτερο σε ηλικία Δημοτικό Σύμβουλο Τάκη Μακρή, γεννημένο το 1949, με τον μικρότερο Κωνσταντίνο Μεταξωτό, γεννημένο το 1992, εκλεγμένοι και οι δύο από τον συνδυασμό του Δημάρχου Στέργιου Τσίρκα.

@ Σε οικογενειακή υπόθεση εξελίχθηκαν οι εκλογές για τους «Πολίτες εν δράσει», αφού και οι τρεις συνολικά που εκλέχτηκαν από τον συνδυασμό είναι μέλη της οικογένειας Αχλάδη. Πέραν από τον επικεφαλής Βασίλη Αχλάδη, στο Δημοτικό Συμβούλιο εκλέχθηκε και η αδελφή του Εύα, ενώ ο γιος του Ιάσωνας εκλέχθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο της Νέα Μάκρης. Τη θέση της Εύας Αχλάδη στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο, θα πάρει πρώτος επιλαχών του συνδυασμού, Γιώργος Κοντός.

@ Πρώτος των πρώτων, με 1.112 σταυρούς, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος ο Μανώλης Γεωργάτος, σπάζοντας το …κατεστημένο του Κώστα Τσίρκα, που με 1.054 σταυρούς δεν κατάφερε να παραμείνει για ακόμα μια φορά στη συνηθισμένη του κορυφή.

@ Το φετινό ποσοστό 54,34% που πήρε ο Στέργιος Τσίρκας στη Νέα Μάκρη αποτελεί νέο ρεκόρ επί Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα, αφού ξεπέρασε και το 49,83% που είχε πάρει ο Ηλίας Ψηνάκης το 2014. Η επίδοση με 57,9% που είχε πάρει ο Ιορδάνης Λουίζος το 2010 ήταν στην δεύτερη Κυριακή.

@ Μια σοβαρή ανατροπή της τελευταίας στιγμής είχαμε με την έκδοση από το Πρωτοδικείο των τελικών και επίσημων αποτελεσμάτων που θυροκολλήθηκαν στο Δημαρχείο Μαραθώνα. Ο Χρήστος Στάμος, είδαμε να ξεπερνά μόλις για έναν σταυρό τον συνυποψήφιό του Αργύρη Λάσκο, μπαίνοντας αυτός τελικά στην πεντάδα των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων της «Πορείας Πράξης» από τον Μαραθώνα, ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Αργύρης περνούσε τον Χρήστο για τέσσερις σταυρούς.

Για όσους δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα, πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ένας και μόνο σταυρός.

@ Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Στάμος, ο παλαιότερος εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος, αν και ήταν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στα εκλογικά τμήματα του Μαραθώνα, κατέληξε …καταϊδρωμένος στην τελευταία εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου μετά και την προσμέτρηση της σταυροδοσίας από τα τμήματα της Νέας Μάκρης, του Βαρνάβα και του Γραμματικού.

Τέτοιες περιπτώσεις βέβαια συνήθως δεν τελειώνουν εδώ. Έχουν και συνέχεια με ξαναμέτρημα ψηφοδελτίων, ενστάσεις και Εκλογοδικεία. Τα έχουμε δει εξάλλου πολλές φορές στο παρελθόν. Ίδωμεν…

Προηγούμενο άρθροΤσάκωσαν 66χρονο στον Γέρακα που πήρε κρατικές επιχορηγήσεις 5,6 εκατ. ευρώ με πλαστά έγγραφα
Επόμενο άρθροΑνδρέας Βασιλόπουλος: Το μήνυμα σαφές, οι πολίτες ήθελαν αλλαγή