Μία νέα, μεγάλη και εθελοντική προσπάθεια διάδοσης επιστημονικής γνώσης σε μια σειρά από θεματικές ενότητες ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, με την πρώτη διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Μαραθώνα.

Η πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε πριν το καλοκαίρι από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και ενεργούς πολίτες που επιθυμούν να μεταδώσουν τη γνώση και την εμπειρία τους στην κοινότητα δωρεάν, «εγκαινιάζουν» τον νέο θεσμό με τον πρώτο κύκλο υπό τον τίτλο «Ο Μαραθώνας στην Αρχαιότητα».

Η παρθενική διάλεξη είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής στις 18.00 και θα φιλοξενηθεί στο Marathon Village, που παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του στους υπεύθυνους της δράσης.

Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας και πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρτιν Κρέεμπ και η διάλεξή του φέρει τον τίτλο «Η Μάχη και το τρόπαιο».

Ο καθηγητής θα δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα. Τι γνωρίζουμε για τη μάχη κατά των Περσών; Μπορούμε να την αναπαραστήσουμε με σαφήνεια; Πού αρχίζει ο «μύθος»; Πού ήταν ο τόπος της διεξαγωγής της μάχης; Τι συμβολίζει το «Τρόπαιο»;

Ποια είναι η σημασία της μάχης του Μαραθώνα για τον αιώνα του Περικλή, για την Αθήνα από τον 4ο αι. π.Χ. και μετά, για τον Ηρώδη γιο του Αττικού, για τα νεότερα χρόνια και για εμάς σήμερα;

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Προηγούμενο άρθροΝέα Μάκρη: Η Αδελφότητα Ηπειρωτών φέρνει τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο σε μια ξεχωριστή βραδιά