Ένα 12χρονο αγόρι έβαλε τέλος σ′ ένα ερώτημα που ταλανίζει τους ιστορικούς και όχι μόνο εδώ και αιώνες, αφού αναδημιούργησε την «ακτίνα φωτός» που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε από τον διάσημο πολυμαθή της αρχαιότητας, Αρχιμήδη.

Το 2ο αιώνα μ.Χ. ο συγγραφέας Λουκιανός έγραψε ότι κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας των Συρακουσών (214-212 π.Χ.), ο Αρχιμήδης κατέστρεψε εχθρικά πλοία με τη χρήση της φωτιάς. Αιώνες αργότερα, ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός αναφέρει το φλεγόμενο γυαλί ως το όπλο του Αρχιμήδη

Ο Αρχιμήδης λέγεται ότι χρησιμοποίησε μια σειρά από καθρέφτες κατά μήκος του κόλπου για να κατευθύνει το ηλιακό φως στα εχθρικά πλοία που πλησίαζαν, βάζοντάς τα φωτιά.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν αποδείξεις από την εποχή εκείνη για την ύπαρξη της ακτίνας… θανάτου και το υποτιθέμενο όπλο υπήρξε θέμα συνεχόμενης διαμάχης από την Αναγέννηση.

Πολλοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), θεωρούσαν την ακτίνα φωτός μυθοπλασία.

Ωστόσο, ο Καναδός μαθητής, Μπρέντεν Σένερ δημιούργησε ένα αντίγραφο της ακτίνας φωτός χρησιμοποιώντας κοίλους καθρέφτες και λάμπες γραφείου LED με λαμπτήρες 50 Watt, και απέδειξε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει.

Χρησιμοποιώντας κοίλους καθρέφτες και επιτραπέζιες λάμπες LED, ο Καναδός μαθητής δημιούργησε μια μικρογραφία της εφεύρεσης και διαπίστωσε ότι, όταν εστίαζε μια πηγή θερμότητας 50 Watt σε ένα κομμάτι χαρτόνι, η θερμοκρασία του στόχου μπορούσε να αυξηθεί κατά 2C με κάθε πρόσθετο καθρέφτη – μέχρι τρεις συνολικά καθρέφτες.

Ομως ένας τέταρτος καθρέφτης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πολύ μεγάλο άλμα θερμοκρασίας της τάξης των 8°C.

Όταν επανέλαβε το πείραμα χρησιμοποιώντας μια λάμπα 100 Watt, διαπίστωσε ότι «η αλλαγή της θερμοκρασίας με κάθε κάτοπτρο ήταν 4°C με έως και τρία κάτοπτρα και επιπλέον 10°C με το τέταρτο κάτοπτρο».

Τα ευρήματά του συμπίπτουν μ′ εκείνα μιας ομάδας από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), η οποία δημιούργησε ένα παρόμοιο αντίγραφο και διαπίστωσε ότι η ακτίνα φωτός του Αρχιμήδη θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε ένα πλοίο σε 11 λεπτά.

«Με βάση τα πειραματικά μου ευρήματα, συμφωνώ με την ομάδα του ΜΙΤ και πιστεύω ότι με μια αρκετά ισχυρή πηγή θερμότητας και μεγαλύτερα, πολλαπλά κάτοπτρα, όλα εστιασμένα σε τέλεια γωνία, η καύση θα μπορούσε να είναι δυνατή», έγραψε στο Canadian Science Fair Journal.

ΠΗΓΗhuffpost.gr
Προηγούμενο άρθροΤο παιχνίδι της ελληνικής TV που μοίραζε πεντοχίλιαρα σε 30 δευτερόλεπτα
Επόμενο άρθροΟικογενειακός καβγάς κατέληξε στην απόλυτη τραγωδία – 30χρονος σκότωσε 12 συγγενείς του με καλάσνικοφ!