Για τον Άρη Χερουβείμ, τίποτα δεν ήταν εύκολο από εκείνη τη Δευτέρα του Ιουλίου 2018 κι έπειτα. Ούτε η διαχείριση του πένθους, του θυμού, του αισθήματος της αδικίας που μέσα σε ένα απόγευμα έχασε τη μητέρα του, την αδελφή και τα δίδυμα ανιψάκια του ηλικίας μόλις 5 ετών, ούτε τα όσα ακολούθησαν, από την ημέρα που το κακούργημα που ζητούσαν όλοι στο Μάτι, μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Και βέβαια δεν ήταν εύκολο να βρίσκεται εκεί σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου αυτούς τους 15 μήνες, να ξαναζεί όλη την τραγωδία με αφηγήσεις, καταθέσεις και μαρτυρίες και να βλέπει ορατό το ενδεχόμενο της παραγραφής.

Την Τρίτη άκουσε τον εισαγγελέα κ. Μανιάτηνα αγορεύει για δεύτερη φορά και να κάνει προτάσεις για ενοχή και απαλλαγή στους κατηγορούμενους. Μία μέρα μετά, μιλά για τα πρώτα συναισθήματα που του προκαλούν όλα όσα πρότεινε ο κ. Μανιάτης και όλα όσα έχει ζήσει στο δικαστήριο από τα τέλη Οκτώβρη του 2022 μέχρι και σήμερα.

«Αυτό που συνήθως λέγαμε στις συνεντεύξεις μας το πρώτο διάστημα, σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες μας για την ετυμηγορία, είναι ότι θα νιώθαμε δικαίωση ακούγοντας τη λέξη ‘ένοχοι’. Όσο περνούσε όμως ο καιρός αντιλαμβανόμασταν ότι και όλοι να καταδικαστούν, δικαιοσύνη δεν πρόκειται να υπάρξει. Το πλημμέλημα σημαίνει ποινή φυλάκισης μάξιμουμ 8 ετών. Κάποιοι θα πάρουν αναστολή, κάποιοι θα ασκήσουν εφέσεις, άρα πώς μπορούν οι συγγενείς θυμάτων να νιώσουν ότι ο καθένας πλήρωσε γι αυτό που του αναλογούσε; Και όταν λέω 8 χρόνια, αναφέρομαι στο ακραίο σενάριο».

Για τον Άρη Χερουβείμ, που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο κομμάτι της έκθεσής στα ΜΜΕ για να μη θαφτεί το ζήτημα και να μείνει στην επικαιρότητα «θα είχε μεγάλη αξία για όλους μας το κατηγορητήριο να αναβαθμιζόταν. Μπορούν ακόμα να δικαστούν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας για κακούργημα. Αλλά δυστυχώς, δεν το περιμένει κανείς μας να συμβεί»…

Σύμφωνα με τον κ. Χερουβείμ η αγόρευση του κ. Μανιάτη προκάλεσε αρκετές απορίες στο ακροατήριο.

«Αυτό που σε μένα έκανε εντύπωση είναι ότι την πιο δύσκολη μέρα την είχε ο φερόμενος ως εμπρηστής. Ο εισαγγελέας έδειξε πολύ μεγάλο ζήλο στην περίπτωσή του.

Ο Δήμος Μαραθώνος καταδικάστηκε γιατί δεν προέβη σε μηνύσεις για ακαθάριστα οικόπεδα. Δέχθηκε δηλαδή το δικαστήριο ότι οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι, όταν όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα εκείνο το καλοκαίρι. Όλη η περιοχή ήταν στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Και δεν είναι το μοναδικό σημείο που ο κ. Μανιάτης δεν έλαβε υπ όψιν τις δικές μας μαρτυρίες. Με μεγάλη δυσκολία αποδέχθηκε στη δεύτερη αγόρευση ότι ουδέποτε μπήκε στο Μάτι πυροσβεστική. Όταν όλοι οι κάτοικοι το φωνάζαμε αυτό από την πρώτη μέρα.

Επιπλέον, θα πρέπει να σας πω ότι η πιο σοβαρή κατηγορία για τους πυροσβέστες ήταν ότι δεν ειδοποίησαν στις 17.30 τον κόσμο για να είναι ενήμερος και να προλάβει να σωθεί. Ο κ. Μανιάτης δεν αποδέχθηκε ότι είχαν την ίδια ευθύνη οι πυροσβέστες που ανέλαβαν στις 18.00 μετά την αλλαγή βάρδιας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ζούγκλα (σ.σ. περιοχή στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και τα Σκουφέικα κάηκαν μετά τις 18.30. Υπήρχε χρόνος να σωθεί ο κόσμος άρα υπάρχει και ευθύνη γι αυτούς που δεν φρόντισαν να τον ειδοποιήσουν».

Κλείνοντας και αναφερόμενος σε δύο σημαντικά στελέχη της Πυροσβεστικής κατά το παρελθόν αλλά και το παρόν, ο κ. Χερουβείμ αναφέρει:

«Διαβάζω ότι ο εισαγγελέας ‘καίει’ τον Ματθαιόπουλο. Κατ’ αρχάς δεν τον ‘καίει’ γιατί όπως θα είδατε, ο κ. Ματθαιόπουλος κρίνεται υπεύθυνος για την απώλεια εννέα ζωών… Δηλαδή μόνο για τους ανθρώπους που πνίγηκαν. Κατά δεύτερον, θα σας θυμίσω αφενός ότι όλοι έχουμε ακούσει τον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής να απειλεί τον πραγματογνώμονα κύριο Λιότσιο. Και την Τρίτη μάθαμε με επίσημο τρόπο ότι είναι και υπεύθυνος έστω για αυτούς τους εννέα θανάτους; Μήπως θυμάστε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος είχε τιμηθεί με το Αστέρι της Τιμής και έφυγε σαν στρατηγός από την Πυροσβεστική;

Οι περισσότεροι ίσως να μην θυμούνται ότι ο κ. Βάγιας είχε καταθέσει πως εκείνο το απόγευμα η φωτιά της Κινέτας είχε μπει στη Motor Oil. Ο εισαγγελέας αποδέχθηκε τελικά την κατάθεση του ανώτερού του, κ. Λαρέζου, που υποστήριξε ότι ουδέποτε μπήκε η φωτιά στη Motor Oil. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Βάγιας κατέθεσε κάτι που δεν αποδέχθηκε ο εισαγγέλεας ως αληθές. Με τις τελευταίες κρίσεις, σήμερα είναι αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Εσείς μετά από όλα αυτά θα μπορούσατε να νιώσετε ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη;»…

Προηγούμενο άρθροΤι σημαίνει το σύμβολο του ψαριού που πολλοί βάζουν στο αυτοκίνητό τους
Επόμενο άρθρο«Του ρίχναμε και δεν έπεφτε»: Ο μάγειρας που έκανε φρικτό έγκλημα έτρωγε τις σφαίρες και έμενε όρθιος