Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2015, έδωσε, μιλώντας στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο «Labor and Insurance» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας.

Ο κ. Μπέζας, επισήμανε ότι «οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις που συντηρούσαν ανισότητες και υπονόμευαν τη βιωσιμότητα του συστήματος», πρόσθεσε όμως, ότι «με τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων».

Διευκρίνισε επίσης, ότι «όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3863/2010 και ασκήσουν το δικαίωμά τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, δεν θα θιγούν από τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης».

Ακόμη, ο κ. Μπέζας, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα των αναλογιστικών μελετών, ενώ τόνισε ότι η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος έχει αποκατασταθεί και ότι είναι διασφαλισμένη, «περισσότερο από ποτέ», η ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Αναγκαίο ένα νέο Ασφαλιστικό

Αντίθετα, έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού τα αμέσως επόμενα χρόνια εξέφρασε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας, Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται δομική αλλαγή του συστήματος. Διατυπώνοντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού νόμου 3863/10, υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, έγινε «υπό την πίεση του μνημονίου δεν αποτελεί τη λύση του ασφαλιστικού, αλλά μεταθέτει την εφαρμογή των ρυθμίσεών του στο απώτατο μέλλον». «Μπορεί μετά 30 χρόνια να καθιστά το σύστημα βιώσιμο αλλά δεν λύνει τα σημερινά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης» τόνισε. Χαρακτήρισε επίσης τις μειώσεις που έγιναν «αναποτελεσματικές, εφόσον το 85% του συνόλου των συνταξιούχων είναι κάτω από το όριο των 1000 ευρώ, και πρόσθεσε ότι, «απαιτείται ριζοσπαστική αντιμετώπιση του θέματος με δομική αλλαγή του συστήματος.

Στις 200.000 οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων απασχόλησης

Στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Πρόκειται για προγράμματα συνολικού ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν, τουλάχιστον 200.000 και πλέον ωφελούμενοι. Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, τα προγράμματα αυτά είναι «εμπροσθοβαρή» και «αποτελούν μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας, καθώς η χρηματοδότησή τους υπήρξε άμεσα διαθέσιμη αν και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι ανάλογες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πηγή: tanea.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Google μόλις απέκτησε το δικό της αεροδρόμιο
Επόμενο άρθροΤο πλήρωσε ακριβά το διαζύγιο!