Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, δύο παραλίες της περιοχής μας έλαβαν Γαλάζια Σημαία από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Μετά την εξέταση της σχετικής αίτησης, το Καράβι στον Σχινιά και η Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη, είναι οι δύο παραλίες της περιοχής που βραβεύτηκαν πληρώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Καράβι» βραβεύεται αδιαλείπτως, σε αντίθεση με την Μπρεξίζα, της οποίας τον ιστό κοσμούσε Γαλάζια Σημαία κάθε καλοκαίρι από το 2002 έως το 2014, αλλά βρέθηκε στο περιθώριο για μια τριετία (2015-2017), όχι γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, αλλά επειδή ο Δήμος αμελούσε να υποβάλει αίτηση.
Η τάξη αποκαταστάθηκε πέρσι και η πανέμορφη αυτή παραλία στη Νέα Μάκρη συγκαταλέγεται εκ νέου στις κορυφαίες της Ανατολικής Αττικής.

Οι προϋποθέσεις για βράβευση

Για να βραβευτεί μια παραλία με Γαλάζια Σημαία θα πρέπει να πληροί πάνω από 70 αυστηρές προδιαγραφές και κριτήρια, με σπουδαιότερο την καθαρότητα της θάλασσας. Για τον λόγο αυτό, κάθε χρόνο γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι καθαρότητας των θαλάσσιων νερών από κρατικά ή από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Στις υποψήφιες για βράβευση παραλίες πρέπει να υπάρχουν πύργος με ναυαγοσώστη, τουαλέτες, ντουζιέρες, αποδυτήρια, ράμπα πρόσβασης αναπήρων, τηλεφωνικοί θάλαμοι, καλάθια και κάδοι απορριμμάτων, σημαδούρες οριοθέτησης τμήματος θάλασσας για ασφαλή κολύμβηση κ.α.

Απαραίτητο, επίσης, κριτήριο είναι να γίνονται στην εκάστοτε υποψήφια περιοχή, πέντε τουλάχιστον περιβαλλοντικές δράσεις με θέμα την ακτή και την καθαρότητά της.
Κάθε χρόνο ο ενδιαφερόμενος Δήμος ετοιμάζει και εξοπλίζει την υποψήφια παραλία σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, δημιουργεί και υποβάλει τον φάκελο υποψηφιότητας που αποτελείται από αρκετές δεκάδες σελίδες, φωτογραφίες και στοιχεία, παρουσιάζοντας όλα αυτά τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα κριτήρια, στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία. Μπορεί κάποιος να θεωρεί λεπτομέρεια την ύπαρξη Γαλάζιας Σημαίας αν τα νερά στην παραλία που επισκέπτεται είναι καθαρά, ωστόσο θα πρέπει να λάβει υπόψιν πόσο σημαντική είναι η παρουσία της για την τουριστική κίνηση της περιοχής.