Μυστηριώδης δερματική ασθένεια εμφανίστηκε στη Σενεγάλη, η οποία φαίνεται να έχει μολύνει περισσότερους από 500 αλιείς που επέστρεψαν από τη θάλασσα, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Οι άνδρες αυτοί προέρχονται από διάφορα ψαροχώρια γύρω από το Ντακάρ. Έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας και τους χορηγείται θεραπεία, σύμφωνα με τον Ουσμάν Γκουεγιέ, τον εθνικό διευθυντή της υπηρεσίας υγειονομικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «πρόκειται για δερματίτιδα που συνδέεται με μια λοιμώδη νόσο». Το ελέγχουμε και ελπίζουμε ότι θα βρούμε σύντομα για τι πρόκειται».

Ποια συμπτώματα παρουσίασαν

Στις 17 Νοεμβρίου 2020 το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι αλιείς είχαν δερματικές αλλοιώσεις στο πρόσωπο, τα άκρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα γεννητικά όργανα. Παρουσίαζαν επίσης πονοκέφαλο και ελαφρά αυξημένη θερμοκρασία.

Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 12 Νοεμβρίου. Επρόκειτο για έναν 20χρονο, ο οποίος είχε φλύκταινες, πρήξιμο στο πρόσωπο, ξηρότητα στα χείλη και κοκκίνισμα στα μάτια.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται τα εξανθήματα στα χέρια και τα χείλη των ανδρών αυτών.

Ο Γκουεγιέ δήλωσε ότι θα σταλεί το πολεμικό ναυτικό για να συλλέξει δείγματα νερού για αναλύσεις.