Γράφει η Άλκηστις Μανιάτη

Μαζί με τον πρώτο μήνα της άνοιξης, τον Μάρτιο, καταφθάνουν και οι πρώτες απειλές για τους τετράποδους φίλους μας, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις κάμπιες των πεύκων. Έως ότου ο καιρός να ζεστάνει, οι κάμπιες δεν κατεβαίνουν από τα κλαδιά, όμως με τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες τις βλέπουμε να κάνουν παρέλαση στους δρόμους.

Οι τρίχες που βρίσκονται στην πλάτη τους παράγουν μια πρωτεΐνη (thaumatopein), η οποία μόλις έρθει σε επαφή με το θύμα προκαλεί την απελευθέρωση της ισταμίνης, που ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση του ζώου. Τα συμπτώματα είναι εύκολο να αναγνωριστούν, εφόσον θα υπάρχει πρήξιμο στην περιοχή των χειλιών, του στόματος και της γλώσσας. Επίσης θα δούμε έκκριση σίελου ή και εμετό, πιθανή φαγούρα και τρίψιμο της μουσούδας στο έδαφος ίσως ακόμα και κατάρρευση του ζώου.

Η αντιμετώπιση μας πρέπει να είναι γρήγορη και άμεση προκειμένου να προλάβουμε τη μόλυνση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που έχετε τις γνώσεις είναι μία ένεση κορτιζόνης, διαφορετικά ξεπλύνετε την περιοχή με νερό χωρίς όμως να την τρίψετε (ώστε να μην απελευθερωθεί περισσότερο δηλητήριο). Το καλύτερο όμως είναι να πάτε το ζωάκι σας στον πιο κοντινό κτηνίατρο για να του χορηγηθεί αντιβίωση και κορτικοειδή. 

Προηγούμενο άρθροΠοια άλλη ηθοποιός διεκδικούσε το ρόλο της «Pretty Woman»
Επόμενο άρθροΆγριος καυγάς Αντζελίνα-Μπράντ με φόντο τη Νέα Μάκρη