Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν χρειάζεται κανένα μετάλλιο

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα ότι θα παρασημοφορηθεί για το έργο του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την ανακοίνωση μέχρι την τελική βράβευση, βέβαια, άλλαξαν πολλά. Την τελευταία στιγμή, ο διασώστης με το διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο, «κόπηκε» διότι είναι «επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ασκεί κριτική σε όσους ευθύνονται για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και δημιουργούν με την στάση τους ναυάγια προσφύγων και μεταναστών.

Τον ακριβή λόγο που τελικά δεν παρασημοφορήθηκε δεν τον γνωρίζουμε και ίσως δεν τον μάθουμε ποτέ. Η παραπάνω «εξήγηση» ανήκει στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο που μάλιστα καυχιεύται για τη ματαίωση της βράβευσης γράφοντας στο Twitter πως «έγιναν τα δέοντα» για να αποφευχθεί αυτή. Στην 47η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα προσφέρει ανθρωπιστικό έργο και σώζει ζωές, δεν έλαβε τιμητική βράβευση διότι έχει απόψεις που δεν συμβαδίζουν με την πολιτική της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια χοντροκομμένη ειρωνεία.

Αναπόφευκτα, δημιουργείται ένα κύριο ερώτημα: H Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργεί αυτόνομα ή ακολουθεί τα όσα προωθούν διάφορα μέλη της κυβέρνησης; Αν κρίνουμε από το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, ισχύει το δεύτερο και αυτό γιατί, μια θεσμικά ανώτερη, είπε «ναι» στην απόφαση των θεσμικά κατώτερων. Το όνομα του Ιάσονα Αποστολόπουλου βρισκόταν στη λίστα που καταρτίζει η Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτό είναι σίγουρο. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το υπουργείο Εξωτερικών δίνει την τελική έγκριση, την οποία και δεν έδωσε ποτέ. Γιατί; Γιατί οι ακροδεξιοί κύκλοι της κυβέρνησης ήταν αντίθετοι. Τόσο απλά. Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, δεν παρευρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Γιατί άραγε; Μήπως σκέφτηκε ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση;