Παγκόσμια Ημέρα κατά του bullying: Ένα βίντεο μαθητών με σκοπό την ευαισθητοποίησηΔεν είναι μυστικό, ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά bullying, τα οποία μάλιστα μερικές φορές φλερτάρουν ανοιχτά με την εγκληματικότητα

Από το 2012 η έκτη μέρα του Μάρτη έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Παιδείας ως η παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, του λεγόμενου bullying που λίγο έως πολύ όλοι έχουμε ακούσει.

Ο σκοπός της ημέρας αυτής

Το νόημα της ημέρας είναι η αφορμή να εστιάσουμε όλοι στην αυξανόμενη ύπαρξη του προβλήματος και με όπλο την πρόληψη να γνωρίσουμε στα παιδιά τις αξίες της ζωής που βασίζονται στον σεβασμό, στην αγάπη για το συνάνθρωπο και στην αλληλεγγύη μέσα στα σχολεία αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Το bullying αποτελεί διεθνές κοινωνικό φαινόμενο και σε κάθε χώρα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Πρόκειται για τη συστηματική, επαναλαμβανόμενη, εσκεμμένη και ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε κάποιο άλλο παιδί εντός και εκτός σχολείου.

Δεν είναι μυστικό, ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά bullying, τα οποία μάλιστα μερικές φορές φλερτάρουν ανοιχτά με την εγκληματικότητα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες 1 στους 3 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Ελλάδα, έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σχολικού εκφοβισμού.

Ενημέρωση γονέων & παιδιών

Η κα Χριστοδουλίδου Τάνια, απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι μέλος της ομάδας CSI Institute που μέσω ομιλιών, ενημερώνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying και το cyber bullying ειδικότερα.

Σήμερα υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο της Αττικής και έχει βραβευτεί για τις δράσεις της πάνω στον σχολικό εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του.

Όπως η ίδια δηλώνει «ο σχολικός εκφοβισμός είναι από τα σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν τη σημερινή εποχή, καθώς παρατηρείται σημαντική έξαρση τετοιων περιστατικών στα σχολεία. Ως εκπαιδευτικός παρατηρώ σχεδόν καθημερινά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού».

Η κα Χριστοδουλίδου μαζί με μαθητές και άλλους παράγοντες του σχολείου, δημιούργησαν το παρακάτω βίντεο προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι το bullying υπάρχει, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να το νικήσουμε!

Δείτε το βίντεο: