Θα έχετε συνηθίσει να ασχολούμαστε με ένα ακριβό αυτοκίνητο και τις εντυπωσιακές επιδόσεις που πιάνει. Μία εντυπωσιακή Lamborghini που ξεπερνάει κατά πολύ τα 300 χιλιόμετρα ανά ώρα. Μία Bugatti.
Ακόμη και το περίφημο ελληνικό supercar ονόματι Chaos το οποίο πρόσφατα μας απασχόλησε. Γιατί να μην πάμε όμως στην ακριβώς αντίπερα όχθη; Τι συμβαίνει με το πιο αργό αυτοκίνητο το οποίο παρεμπιπτόντως είναι και το μικρότερο του κόσμου;
Ο νικητής σε αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό είναι το ιστορικό Peel P50. Στην ουσία αποτελεί την πιο μικρή και πιο αργή εκδοχή ενός μπουμ των λεγόμενων microcars που συνδέθηκε με τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν πια το αυτοκίνητο άρχισε να γίνεται για τη μεσαία τάξη σε πολλές δυτικές χώρες μία ακριβή αλλά όχι ουτοπική πολυτέλεια. Ούτως ή άλλως, η πετρελαϊκή κρίση του 1956 έκανε την αγορά να αποζητά όσο το δυνατόν πιο οικονομικά οχήματα.
Το Peel P50 ήταν λοιπόν ένα πολύ ελαφρύ αυτοκίνητο. Ήταν το πρώτο και το μοναδικό που φτιάχτηκε στη Νήσο του Μαν, ένα ημι-αυτόνομο νησί που βρίσκεται στο κέντρο της Ιρλανδικής Θάλασσας.
Είχε τρεις ρόδες και μία μόνο θέση με μία DKW μηχανή που κυρίως φτιάχτηκε για μοτοσικλέτες. Το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 58 κιλά. Φτιάχτηκε και διαφημίστηκε ως το απόλυτο αμάξι πόλης που χώραγε «έναν ενήλικο άνθρωπο και την τσάντα από τα ψώνια του».
Ένα αμάξι που δεν φτάνει καν τα 100
Η μόνη είσοδος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι μία πόρτα στα αριστερά του. Όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, η μηχανή του δεν ήταν και το πιο ισχυρό πράγμα στον γαλαξία.
Στα 49 κυβικά και αποδίδοντας γύρω στα 4 άλογα. Τώρα αν ψάχνετε την επιτάχυνση στα 0-100 θα σας πρότεινα να μην το κάνετε. Πολύ απλά γιατί το P50 δεν φτάνει τα 100. Για την ακρίβεια δεν τα πλησιάζει ούτε λίγο. Η ανώτερη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι τα 68 χιλιόμετρα ανά ώρα και αυτό αν είσαι πολύ τυχερός. Κάποιοι μάλιστα τοποθετούν την τελική του κάτω από 60 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει 3 ταχύτητες καμία εκ των οποίων δεν είναι η όπισθεν. Δεν σημαίνει βέβαια ότι για να πας πίσω βάζεις τα πόδια σαν τους Flintstones. Το βάρος του αυτοκινήτου είναι τόσο μικρό που μπορείς να πας προς τα πίσω τραβώντας μία οπίσθια χειρολαβή με την οποία μπορείς να κάνεις και μανούβρες. Τώρα αν θες να κάνεις όπισθεν στην ανηφόρα, πάρε κάποιο άλλο αυτοκίνητο.
Προφανώς, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα αλλά να πούμε και ένα καλό: το συγκεκριμένο αμάξι δεν καίει σχεδόν τίποτα. Πρακτικά είναι πιο δαπανηρό να περπατήσεις από το να πας με το P50 στο κέντρο της πόλης σου. Μήπως να το σκεφτόμασταν;