ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΖΟΡΓΙΟΥ*

Στο ερώτημα «τι είναι οι Πολιτιστικές Απόπειρες», είναι αδύνατον για όσους τις έχουν αγκαλιάσει και ζουν μέσα σε αυτές και μέσα από αυτές, να δώσουν μόνο μια απάντηση. Είναι η έμπνευση, η τέχνη, ο πολιτισμός, η παρέα, το κέφι, οι κουβέντες, ένας μαγικός κόσμος και ένα ταξίδι που ξεκινά από το μακρινό 1989.

Ας αρχίσουμε με το πρακτικό κομμάτι…

Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στεγάζεται από το 1994 σε ενοικιαζόμενο πολυχώρο 180 τ.μ. στη Λεωφ. Μαραθώνος 26Α, στη Νέα Μάκρη.

Το εντευκτήριο που υπάρχει σήμερα είναι ένας χώρος αξιοζήλευτος. Και τον κάνουν αξιοζήλευτο όχι μόνο η διαμόρφωσή του από τα πρώτα μέλη του Συλλόγου, αλλά και η προσωπική εργασία που κατέβαλαν, όπως και η κινητοποίηση της περιοχής για να στηριχθεί οικονομικά το εγχείρημα.

«Ζητείται ψεύτης», 1989 – Η πρώτη παράσταση που ανέβασαν οι Απόπειρες

Ο χώρος είναι διαιρεμένος στα τρία και διαθέτει: Βιβλιοθήκη, βεστιάριο θεατρικών ενδυμασιών, μπαρ και καφενείο, θεατρική σκηνή 50 τ.μ., αμφιθέατρο 60 θέσεων, δάπεδο χορού, συστήματα ήχου, φωτισμού και εικόνας, αποθήκη σκηνικών, τζάκι.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί μια πινελιά ομορφιάς και ελευθερίας, καθώς τα τελευταία χρόνια στον γεμάτο λιόδενδρα εξωτερικό χώρο λαμβάνουν χώρα θερινές δραστηριότητες, που μπορούν να τις παρακολουθήσουν περισσότερα από 200 άτομα.

Ο σκοπός και το καταστατικό

Σκοπός ίδρυσης του σωματείου ήταν να καλυφθεί ένα σημαντικό πολιτιστικό κενό στην Νέα Μάκρη.

Ήταν η ανάγκη άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή να εκφραστούν, να εκτονωθούν, να «σκάψουν» στον εσωτερικό τους κόσμο μέσα από την τέχνη.

«Φαύστα» του Μποστ, 1992

Όταν πρωτοξεκίνησαν οι «Πολιτιστικές Απόπειρες» και με βάση το καταστατικό τους, προτεραιότητες ήταν:

– Η ίδρυση ερασιτεχνικής Θεατρικής ομάδας, κινηματογραφικής λέσχης, δανειστικής βιβλιοθήκης, χορωδίας

– Η οργάνωση καλλιτεχνικών εκθέσεων

– Η διοργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων καλλιτεχνικού και κοινωνικού χαρακτήρα

– Η συνεργασία με άλλους συλλόγους εντός και εκτός Ελλάδος

Δεν πέρασε πολύς καιρός για να προστεθούν σταδιακά το Ορειβατικό-Πεζοπορικό-Φυσιολατρικό τμήμα, το Χορευτικό Τμήμα, το Κοσμολογικό Καφενείο, ενώ στη ζωή των Αποπειρών ήρθαν επίσης τα Φιλοσοφικά Τετράδια, το Ποιητικό Αναλόγιο, το Τμήμα Ιστορίας – λαογραφίας, το Εικαστικό τμήμα και το New Long Fest.

Όλα αυτά προέκυψαν ως αποτέλεσμα της βασικής φιλοσοφίας του συλλόγου που ήταν και παραμένει η «απόπειρα» για δοκιμή, πειραματισμό και αναζήτηση στον πολιτισμό, όπως επίσης για έλεγχο της συνύπαρξης του κάθε μέλους με την ομάδα.

Από την κατασκευή του χώρου, 1992-93

Οι πρώτες δράσεις

Ήδη από τον Μάρτη του 1990 είχαν επιτευχθεί οι πρώτοι στόχοι με τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και την προβολή ταινιών στο κινηματοθέατρο της Παμμακαρίστου (με την αμέριστη βοήθεια της αδελφής Μαρίνας), σε δημοτικά σχολεία της Νέας Μάκρης και στον κινηματογράφο «ΑΣΤΡΟΝ».

«Προϋπόθεση για να πραγματοποιούνται αυτές οι προβολές ήταν να υπάρχει σύλλογος», σημειώνει ο κ. Βασίλης Κουλουμπής, εκ των δραστηρίων αρχικών μελών.

«Οι περισσότεροι που το αποφασίσαμε, δεν ήμασταν ντόπιοι. Κάποιοι ήταν εκπαιδευτικοί που είχαν πάρει μετάθεση στην περιοχή, κάποιοι άλλοι είχαν έρθει εδώ από επιλογή, θέλοντας να φύγουν από την Αθήνα. Ψάχναμε μια διέξοδο και γεννήθηκε η ιδέα για έναν κινηματογράφο σινεφίλ. Ήρθε και η αγορά της κινηματογραφικής μηχανής προβολής με προσωπικά έξοδα κι έτσι ένα μεγάλο αρχικό μας όνειρο είχε πάρει σάρκα και οστά».

Αναδρομή

Επιχειρώντας μια αναδρομή σε σημαντικά πρόσωπα για την γέννηση και την πορεία των «Αποπειρών» θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε μέλη που αποτέλεσαν το «κύτταρο» του συλλόγου. Τσινόρεμας, Μπερτσουκλή, Κουμή, Κουλίτσου, Γαβριηλίδης, Γαβριηλίδου, Χριστοφορίδου, Βούδρη, Κουλουμπής, Γκίκας, Κάρλου, Φύκα, Καριώτης, Πανόπουλος, Παλαιολόγος, Σταθοπούλου, Οικονομοπούλου, Μαζαράκη και πολλοί άλλοι.

Η προσφορά τους δεν περιορίζεται μόνο στο καθαρά καλλιτεχνικό κομμάτι. Ήταν οι άνθρωποι που το 1994 πήραν στα χέρια τους ένα γιαπί και το μετέτρεψαν σταδιακά σε έναν Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού όπου έχουν δώσει το «παρών» μέσα στα χρόνια σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες…

Από τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου, 1994

«Οι παρέες γράφουν Ιστορία»

Το πρώτα δειλά βήματα έγιναν με θεατρικά έργα υπό τη σκηνοθεσία του Γ. Δεγαΐτη, το Θεατρικό Εργαστήρι με τη Νεανική Σκηνή και με τη δεύτερη Κεντρική Σκηνή των Πολιτιστικών Αποπειρών, με παραστάσεις όχι μόνο στον χώρο του συλλόγου, αλλά και σε Φεστιβάλ άλλων Δήμων.

«Κάπως έτσι, από μια παρέα ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον για την τέχνη, που μαζεύονταν σε σπίτια μιλώντας για σινεμά, ποίηση και θέατρο, αυτό το κύτταρο έγινε οργανισμός…

Κι επειδή όπως λέει ο Σαββόπουλος, “οι παρέες γράφουν ιστορία”, ο σύλλογος μεγάλωσε και εξελίχθηκε. Με όλα τα ανθρώπινα λάθη, τις διαφωνίες και τις διαφορές, αλλά και με τη σωστή διαχείρισή τους που μας οδηγούσε σε επιτυχίες», θυμάται η κα Μαρία Γαβριηλίδου, πρώην Πρόεδρος των Π.Α. και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ν. Μάκρης.

Στιγμές και δράσεις ορόσημα για τις Πολιτιστικές Απόπειρες

Σε αυτή την πορεία των 33 ετών, οι Πολιτιστικές Απόπειρες είχαν κάποιες στιγμές που τις καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου, τις ανέδειξαν καλλιτεχνικά και έδωσαν χρώμα πολιτισμού στην περιοχή. Όπως επίσης και στιγμές όπου ξέφυγαν από τον βασικό τους ρόλο και ύψωσαν το ανάστημά τους για το κοινό καλό της Νέας Μάκρης και των κατοίκων της.

– Η δυναμική παρουσία με συγκέντρωση διαμαρτυρίας το 1991 κατά της οικοπεδοποίησης του χώρου της Αμερικανική Βάσης και την διεκδίκησή του ως χώρου Πολιτιστικού Πάρκου που είναι πλέον σήμερα.

– Η συμπαράσταση και η δικαστική προσφυγή μαζί με άλλους συλλόγους κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ / Η στο Γραμματικό.

– Τα αποκριάτικα πάρτι και η συμμετοχή στις σχετικές εκδηλώσεις του Δήμου (κερδίζοντας και βραβεία), καυτηριάζοντας με σατιρικό τρόπο την επικαιρότητα και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

«Διασκεδάζαμε και απολαμβάναμε με τους φίλους την προετοιμασία που γινόταν έναν μήνα πριν για να φτιάξουμε τα κείμενα και να τα παρουσιάσουμε σαν ένα θεατρικό δρώμενο», θυμάται η πρώην πρόεδρος, Μαριάννα Καλέση.

«Μικρός Πρίγκιπας

– Η δημιουργία συγκροτήματος μουσικής και χορού που λάμβανε μέρος και σε κοινωφελείς εκδηλώσεις.

– Οι μουσικές βραδιές με γνωστά συγκροτήματα με τον κόσμο να διασκεδάζει με Jazz και Rock ήχους και να εκτονώνεται με ρεμπέτικα και ελληνική παραδοσιακή μουσική.

– Οι βραβεύσεις και διακρίσεις από τη συμμετοχή των θεατρικών ομάδων σε Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων. Από το 2004 έως το 2013, η παρουσία των Π.Α. στα Φεστιβάλ Δήμων Ζωγράφου και Καρδίτσας συνοδεύτηκε από σημαντικά βραβεία σκηνοθεσίας, καλύτερης παράστασης, ανδρικού-γυναικείου ρόλου, σκηνικών, κειμένου.

Καρναβάλι, 2001

Διοργάνωση ΟΚΛΕ, μια ξεχωριστή στιγμή

Μια ξεχωριστή στιγμή για τις Π.Α. ήταν η διοργάνωση του 22ου Συνέδριου Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) στη Νέα Μάκρη υπό τον τίτλο:

«Κινηματογράφος και πολιτική». Πρόκειται για τριήμερη δράση που έγινε το 2008 και συνέπεσε με τα 20 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου.

Και ήταν σημαντική γιατί έδωσαν το «παρών» κορυφαίοι εκπρόσωποι των τεχνών και της πολιτικής (Θ. Πάγκαλος, Β. Πολύδωρας, Π. Κοροβέσης, Θ. Αγγελόπουλος, Κ. Καζάκος, Γ. Σολδάτος, Π. Ευθυμίου, Β. Βασιλικός).

Αυτή τη διοργάνωση την ανέλαβε ο Δημήτρης Ντάνης, ως Πρόεδρος της ΟΚΛΕ, ο οποίος από το 2004 συνέχισε τη δεύτερη εποχή της κινηματογραφικής Λέσχης στο ΣΙΝΕ ΑΛΙΚΗ.

New Long Fest

Μιλώντας μας ο κ. Ντάνης θυμάται μια άλλη σημαντική κίνηση των Π.Α. που τελικά έγινε θεσμός. «Τα καλοκαίρια μας απέκτησαν νέο νόημα με το τριήμερο Φεστιβάλ της Hard Rock μουσικής που αργότερα ονομάστηκε “NEW LONG FEST”. Το πρώτο έγινε την άνοιξη του 2003 και συνέπεσε με την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Έτσι έλαβε και αντιπολεμικό χαρακτήρα, γιατί αυτό που κάνει τις Απόπειρες να έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία, είναι ότι ανέκαθεν ενσωμάτωνε ανθρώπους με βαθιά πολιτική και κοινωνική συνείδηση.

Ποιητικό Αναλόγιο, «Αμοργός» του Γκάτσου, 2003

Το πρώτο φεστιβάλ έγινε στον υπόγειο χώρο μας, το δεύτερο στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης, το τρίτο στην παραλία Ζούμπερι και έκτοτε φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Πάρκο. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότερα από 15 συγκροτήματα ενώ σε βάθος ετών έχουν τιμήσει το φεστιβάλ με την παρουσία τους όλα τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής ροκ μουσικής».

Και συνεχίζει ο κ. Ντάνης, ενθυμούμενος τρεις επιπλέον δράσεις των Π.Α. «Μια σημαντική δράση – δομή για τον σύλλογο, ήταν το Κοσμολογικό Καφενείο. Για οκτώ συνεχόμενα χρόνια οι Πέμπτες μας ήταν ξεχωριστές και περιλάμβαναν συζητήσεις για την πολιτική, την τέχνη, τις εξελίξεις και την κοινωνία.

Ξεκίνησε το 2002 με θέμα την κοσμολογία σύμπαντος – γης – ζωής – ανθρώπινης εξέλιξης. Από εκεί πήρε και το όνομά της. Σταδιακά, επεκτάθηκε με ειδικές παραγωγές συζητήσεων και καλεσμένους οικονομολόγους, ιστορικούς, πολιτικούς, συγγραφείς, συνθέτες, γιατρούς, κοινωνιολόγους κ.α.

Τα Φιλοσοφικά Τετράδια είχαν μικρή διάρκεια δύο ετών, ενώ το Ποιητικό Αναλόγιο ήταν ξεχωριστό, καθώς μια Παρασκευή τον μήνα, παρουσία και ποιητών από την πόλη μας, εντρυφούσαμε στη μαγεία της».

«Γυναικοκρατία» 2004, Κεντρική Σκηνή

Η γνωριμία και η δική μου πορεία στις Π.Α.

Με επιλογή μου έφυγα από τα Νότια Προάστια της Αθήνας και το 2014 ήρθα στην περιοχή. Φιλοσοφία μου είναι ότι οι ζωντανοί άνθρωποι και μουσική ακούν και κινηματογράφο βλέπουν και το θέατρο λατρεύουν και χορεύουν και γλεντούν.

Και λίγο γράφουν και ζωγραφίζουν, αλλά και γόνιμες συζητήσεις θέλουν να κάνουν. Για όλους τους παραπάνω λόγους και πολλούς ακόμα, βρέθηκα πολύ σύντομα στην παρέα των Πολιτιστικών Αποπειρών.

Αυτό το «λιμάνι φιλοξενίας» για ανθρώπους με πνευματικά ενδιαφέροντα με μάγεψε. Μπήκα σε κάποιες δραστηριότητες, γνωρίστηκα με αρκετούς, γίναμε παρέα.

Από το 2016 βρίσκομαι στο Δ.Σ. ενώ κατέχω την τιμητική θέση της προέδρου από το καλοκαίρι του 2019.

Ομολογώ ότι ανακαλύπτοντας σιγά σιγά το ιστορικό παρελθόν του συλλόγου, ενθουσιάστηκα από την μακρόχρονη πορεία του. Αυτή η πορεία με κάνει να αισθάνομαι μεγάλο βάρος και ευθύνη να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και να χτίσω πάνω στην πλούσια κληρονομιά.

«Το Φιόρο του Λεβάντε», 2006 – Κεντρική Σκηνή

Τα εμπόδια και ο μεγάλος κίνδυνος λόγω κορονοϊού

Ένας πολύ μεγάλος σκόπελος που κληθήκαμε να ξεπεράσουμε ως σύλλογος ήταν ο κορονοϊός και ό,τι απρόοπτο έφερε στην καθημερινότητά μας. Μείναμε δύο χρόνια μακριά κι αυτή η συνθήκη μάς ανάγκασε να διαβούμε άλλα μονοπάτια.

Το στοίχημα το κερδίσαμε με κόπο και δουλειά. Τη στιγμή που δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν, οι Π.Α. επιβίωσαν και βγήκαν και δυνατότερες από αυτή την περιπέτεια. Η επιβίωση ήρθε μέσα από την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του κόσμου, αλλά και μέσα από κινήσεις που κάναμε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις.

«Αγάπη, αγάπη», Λόρκα 2016 – Κεντρική Σκηνή
  • Προστέθηκαν νέα τμήματα όπως το Τμήμα Δημιουργικής Γραφής (διαδικτυακά) και το Βιωματικό Θεατρικό Εργαστήρι, με την σκηνοθέτιδα της Κεντρικής μας Σκηνής, Λίλλυ Μελεμέ.
  • Παρουσιάσαμε τρία θεατρικά έργα και συγκεκριμένα το «Μη με λησμόνει», τον «Μανδραγόρα» και το «Υπό το φως της σελήνης το μελιχρόν».

Καλέσαμε φίλους και μέλη να γράψουν διηγήματα πάνω στο θέμα «ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ», που αποτέλεσαν υλικό μιας έκδοσης βιβλίου των Π.Α. Με την ολοκλήρωσή τους ετοιμάστηκε και η δραματοποίηση αυτών από τη Μαρία Ρούση για να συμμετάσχουμε στο φεστιβάλ του Δήμου Μαραθώνα το καλοκαίρι του 2020, το οποίο, όμως, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

«Η τρελή του Σαγιώ», 2019 – Κεντρική Σκηνή

Η τρίτη επιδότηση και ο «Πολιτισμικός Μαραθώνιος 2021»

Ξεχωριστή θέση στις δράσεις μας εν μέσω κορονοϊού είχε και ο «Πολιτισμικός Μαραθώνιος του 2021», για τον οποίο ο σύλλογος πήρε επιδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε Ινδούς, Αιγύπτιους και Πακιστανούς που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας. Να συγκινηθούμε ενθυμούμενοι Αιγύπτιους ψαράδες να σώζουν ζωές στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 και Ινδούς και Πακιστανούς να έρχονται μαζικά να βοηθήσουν τις επόμενες μέρες καθαρίζοντας καμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Θυμηθήκαμε πόσο μοιάζουμε και πόσα μας ενώνουν.

«Μη με λησμόνει», 2019 – Θεατρική Ομάδα «Ρωμνιός»

Έγιναν προβολές κινηματογραφικών ταινιών, επίσκεψη στην Μπρεξίζα, συνεντεύξεις στους χώρους εργασίας αλλά και λατρείας τους, θεατρική παράσταση και η δράση έκλεισε με ινδική βραδιά στον κήπο μας, ενώ αποτυπώθηκε σε ένα έντυπο που μοιράζεται στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου.

Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Η εγρήγορση που είχαν όλοι ήταν καθοριστική για να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι στόχοι που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, όπως είναι η ψηφιακή αρχειοθέτηση του πολιτιστικού θησαυρού που έχουμε στα χέρια μας και η αξιοποίηση του πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τη διαδρομή των Π.Α. που μας παραχώρησαν από το αρχείο τους οι Μ. Βούδρης και Δ. Ντάνης.

Στη νέα εποχή, που κυρίαρχο είναι το διαδίκτυο, οφείλουμε να το κάνουμε όπλο. Ήδη, είναι στον αέρα η σελίδα μας στο Facebook «Περιοδικό Πολιτιστικές Απόπειρες», ενώ το Τμήμα ζωγραφικής κάνει την προγραμματισμένη του Έκθεση διαδικτυακά και έχει πολλές επισκέψεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη, επίσης, να γίνει ένα κάλεσμα σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Να έρθουν κοντά μας και να εμπιστευτούν τον χώρο. Η προσπάθεια έχει αρχίσει τόσο με ποιητικές βραδιές, όσο και με παραστάσεις σύγχρονων θεατρικών έργων, με πιο πρόσφατη «Το Χελιδόνι» του Γκυγιέμ Κλούα.

Ένας μεγάλος μας στόχος, τέλος, είναι να πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση – αφιέρωμα σε όλους τους/τις προέδρους που πέρασαν από τις Π.Α., που με τον εθελοντικό τους χαρακτήρα και χάρη στη βοήθεια και των συνεργατών τους, έφτιαξαν αυτό που κληρονομήσαμε. Τους χρωστάμε πολλά…

«Μανδραγόρας 2022», Θεατρική Ομάδα «Δηλητήριο»

Τα προβλήματά μας

Ο σύλλογός μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η μικρή προσφορά των μελών δεν καλύπτει τα έξοδα στέγασης και λειτουργίας. Πολλές φορές έγιναν διαβήματα στον Δήμο για κάποια επιχορήγηση, όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Μοιραία, ο εθελοντισμός, η προσωπική εργασία και συνεισφορά έρχονται και πάλι σε «πρώτο πλάνο». Παίρνουμε, όμως, ικανοποίηση όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μας στηρίζουν και είναι κοντά μας σε κάθε κάλεσμα. Όπως αυτό που κάναμε για τα καθίσματα του κήπου μας στις θερινές δραστηριότητες, αλλά και την αντικατάσταση του πατώματος της θεατρικής σκηνής, με τον κ. Μαρτίνο να ανταποκρίνεται θετικά. Του οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Έργο όλων…

Με τη δημιουργική αγωνία της αναζήτησης, αλλά και με τη σεμνότητα που απαιτεί η πολιτιστική ενασχόληση, προσπαθώ να δώσω ό,τι μπορώ περισσότερο. Με απασχολεί η απανθρωπιά της εποχής, οι αξίες που πεθαίνουν, η ιδεολογική χρεοκοπία. Η μοναξιά που οδηγεί στη σιωπή και την ανοχή.

Σε αυτόν τον χώρο μιλάμε πλέον για συλλογικότητα χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή η συλλογικότητα νομίζω θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Είναι όπως όταν παίζουμε θέατρο και παρακολουθούμε σεβόμενοι την ανάσα του άλλου, δίνοντας χώρο και φροντίδα, για να πετύχει η παράσταση. Γιατί η παράσταση -όπως ο σύλλογός μας- είναι έργο όλων.

Το ΔΣ Από αριστερά προς τα δεξιά Σοφία Γεωργουτσάκου, Αρχοντία Ζοργιού, Μαρία Ρούσση, Στάθης Κορακίδης, Γιολάντα Ραπάνου, Λήδα Κωστοπούλου και Νίκος Ραβάνης με τον επισκέπτη Μάρτιν Κρεμπ

«Αν δεν υπήρχαν οι Απόπειρες»

Στα πρώτα μου βήματα στις Απόπειρες, γνώρισα ένα παλιό μέλος. Μου διηγήθηκε την ιστορία του, μου μίλησε για τον χωρισμό του και έκλεισε με μια παραδοχή: «Αν δεν υπήρχαν τότε οι Απόπειρες, θα αυτοκτονούσα».

Αυτός ο σύλλογος πάνω από όλα αγκαλιάζει τους ανθρώπους. Δίνει την ασφάλεια σε όσους θέλουν να εκφραστούν να το κάνουν, σε όσους θέλουν να μοιραστούν να βρουν ανταπόκριση, σε όσους θέλουν να ακούσουν να βρουν καλούς συνομιλητές.

Είναι η παρέα που μας δίνει κίνητρο και δύναμη, είναι το δέσιμό μας που μας πηγαίνει κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα. Είναι το μεράκι που κάνει εκείνη την πρώτη ΑΠΟΠΕΙΡΑ του 1989 επιτυχημένη…

* Η Αρχοντία Ζοργιού είναι πρόεδρος των Πολιτιστικών Αποπειρών