Πολλές μελέτες έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα, και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τεστ, οι ερευνητές έχουν βρει, πως σχεδόν όλοι οι σκύλοι μπορούν να κατανοήσουν και να ξεχωρίσουν λέξεις, ήχους και χειρονομίες, με τον ίδιο τρόπο που τις αντιλαμβάνεται ένα δίχρονο παιδί.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων, χωρίς την χρήση κάποιας εξειδικευμένης εκπαίδευσης, μπορούν να μάθουν στο κατοικίδιο τους μέχρι 20 λέξεις, ξεκινώντας από τις πιο βασικές, όπως το “κάτσε”, “κάτω”, “έλα”, “μπάλα”, “χέρι” κλπ.
Με πιο εξειδικευμένη και συστηματική εκπαίδευση, ένας μέσος σκύλος μπορεί να μάθει μέχρι 165 λέξεις, καθώς και να εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες όπως φύλαξη, ανίχνευση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών, ναυαγοσωστική κλπ.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ράτσες σκύλων που ξεπερνούν τον μέσο όρο, και μπορούν με την ανάλογη εκπαίδευση να μάθουν μέχρι και 250 λέξεις.

Οι 5 “πιο έξυπνες” ράτσες, που μπορούν να μάθουν τις περισσότερες λέξεις και εντολές είναι οι εξής:

1. Border collies
2. Poodles
3. German shepherds
4. Golden retrievers
5. Doberman pinchers

Αντίθετα, οι 5 ράτσες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάστασης, από πλευράς εκμάθησης εντολών και λέξεων, είναι οι εξής:

106. Borzoi
107. Chow chow
108. Bulldog
109. Basenji
110. Afghan hound

Ο σκύλος εκπαιδεύεται και μαθαίνει να ξεχωρίζει λέξεις και εντολές, με υπομονή και μεθοδικότητα. Ο εκπαιδευτής πρέπει να επαναλαμβάνει συνεχώς τις εντολές, ακόμα και αν ο σκύλος δείχνει να τις γνωρίζει, ώστε να εξασκείται και να μην τις ξεχνά, καθώς και να χρησιμοποιεί πάντα την ίδια ακριβώς λέξη για την εντολή ή το αντικείμενο που θέλει να περιγράψει. Η εξάσκηση θα πρέπει να είναι συνεχής, και να γίνει ένα μέρος της καθημερινότητας του σκύλου.

Προηγούμενο άρθροΤα «τέλεια» εγκλήματα – Οι μεγαλύτερες ανεξιχνίαστες δολοφονίες στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΤο «θαύμα» του 21ου αιώνα: Πού φτιάχνεται το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο τούνελ στον κόσμο;