Δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγες ημέρες από τη γνωστοποίηση της είδησης ότι απατεώνες καλούν σε τηλέφωνα της περιοχής (Νέα Μάκρη και Ραφήνα) με σκοπό την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και λοιπών προσωπικών στοιχείων από χρήστες τραπεζικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδες techwar.gr, τα τηλεφωνήματα γίνονται από αριθμούς που παραπέμπουν σε αγγλικά νούμερα και οι απατεώνες, μιλώντας στην αγγλική, υποστηρίζουν ότι είναι στελέχη της Microsoft και ότι έχουν εντοπίσει πρόβλημα στα windows του υπολογιστή σας.

Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουν να εγκαταστήσετε ένα λογισμικό για να μπορέσουν να «μπουν» εξ αποστάσεως στον υπολογιστή σας και να επιλύσουν τα προβλήματα. Αυτό, όμως, που ουσιαστικά πετυχαίνουν αν τους δώσετε κωδικούς, είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορους κωδικούς σας αλλά και σε βίντεο ή φωτογραφίες που έχετε αποθηκεύσει.

Ήδη, στη MP έχουν γίνει αρκετά τηλεφωνήματα από κατοίκους της περιοχής που καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν περίεργα τηλεφωνήματα από αγγλικά νούμερα. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν, οι απατεώνες είναι επίμονοι αλλά και πολύ πειστικοί.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να μην απαντάτε και σίγουρα να μη μπείτε σε διαδικασία να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό που θα σας ζητήσουν.

Τα ύποπτα νούμερα είναι τα ακόλουθα:

00441919022071,

00441911559361,

00442085795790,

00441912534298,

2767835008,

0046762890955,

00441917272264

Ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση τώρα που κάποιος έχει φανερώσει προσωπικά στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών ζήτησαν οι δράστες, η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας.

Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η χρήση ισχυρών κωδικών, καθώς επίσης και η άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο, κατά περίπτωση, τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζει.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαία τόσο η δήλωση του περιστατικού απάτης στην τεχνική υποστήριξη της εταιρείας, που υποδύθηκαν οι επιτήδειοι όσο και η καταγγελία του γεγονότος στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στοιχεία επικοινωνίας με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

Μέσω e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE

Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR