Δύσκολη αναμένεται η επόμενη χρονική περίοδος για τη χώρα με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κύμα κορονοϊού και να σημειώνουν ότι αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση σε διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και θανάτους μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μιλώντας στον εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» ο καθηγητής – πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν πολλές μέρες με τριψήφιο αριθμό θανάτων ωστόσο, εκτίμησε ότι σίγουρα θα υπάρξουν 24ωρα με περισσότερους από 100 νεκρούς.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μέχρι 15 Δεκεμβρίου αναμένονται μέχρι και 730 διασωληνωμένοι ασθενείς και προέβλεψε ότι μέχρι και τις 20 – 25 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι θα αυξάνονται. «Το πόση άνοδο θα έχουμε θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν αναμένεται να έχουμε κλιμάκωση κρουσμάτων, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να παγιώνονται. Μετά τις 5 με 10 Δεκέμβρη αναμένουμε μία μείωση κρουσμάτων αλλά θα δούμε επίπτωση στους άλλους δύο επιδημιολογικούς δείκτες (θάνατοι – διασωληνωμένοι) δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα» πρόσθεσε.

«Σύμφωνα με το επιδημιολογικό μοντέλο αναμένουμε οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν σίγουρα ανάμεσα σε 670 και 730 μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Έχω μία ελπίδα ότι δεν θα φτάσουμε στους 800 διασωληνωμένους μέχρι τα Χριστούγεννα όπως εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας αλλά δεν αποκλείεται», πρόσθεσε.

Για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε τα Χριστούγεννα προκειμένου να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση, σημείωσε ότι θα πρέπει στα εορταστικά τραπέζια να κάνουμε rapid test για αν προστατέψουμε τους ευάλωτους συνδαιτυμόνες και όσοι περισσότεροι πολίτες μπορούν να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ή την πρώτη δόση αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Επίσης πρόσθεσε ότι μπορούμε όλοι να μην συμμετάσχουμε σε πολύ μεγάλες εκδηλώσει, όπου θα υπάρχει έντονος συγχρωτισμός.

Γιαννάκος: Στην κεντρική Μακεδονία ηλικιωμένοι ασθενείς δεν διασωληνώνονται

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας εκπομπή του OPEN τόνισε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την επιδημιολογική είναι όπως αυτή σχηματίζεται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας, «Πραγματικά δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς μας και οι διασωληνωμένοι είναι δεκάδες. Γίνεται επιλογή για το ποιος θα μπει μέσα στις ΜΕΘ. Σήμερα στο ΑΧΕΠΑ 16 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε κλινικές και περιμένουν το θάνατο γιατί δεν έχουν ιατρική παρακολούθηση.

Στην κεντρική Μακεδονία ηλικιωμένοι ασθενείς δεν διασωληνώνονται καν γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι περίπου ένας στους τρις ασθενείς με κορονοϊό είναι ένα βήμα πριν τη ΜΕΘ. Πού θα πάνε όλοι αυτοί; Υπάρχουν νοσοκομεία που γίνεται επιλογή ακόμα και στα μηχανήματα παροχής οξυγόνου», πρόσθεσε. Επίσης, σημείωσε ότι λέγοντας πως 8 στους 10 διασωληνωμένοι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν.

Βασιλακόπουλος: Δεν έχει νόημα το lockdown – Μόλις ανοίξουμε θα έχουμε τα ίδια

Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προέβλεψε πως θα «περάσουμε δύσκολα τα Χριστούγεννα» και τάχθηκε κατά της επιβολής ενός νέου lockdown. «Πολλά lockdown έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού, έληξε η πανδημία; Κερδίζεις χρόνο… Μόνη λογική αν θα κάνουμε lockdown ανά μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι.

Μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα», σημείωσε ο καθηγητής και τόνισε πως «αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία».