Την περασμένη εβδομάδα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν πάρα πολύ με την ιστορία ενός φοιτητή από το Sussex, ο οποίος πριν από δύο χρόνια, αφού πήρε «miaow miaow» (δηλαδή μεφεδρόνη) κάρφωσε την μητέρα του 11 φορές – πριν να κόψει το πέος του με ένα ψαλίδι.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο στο Hove ειπώθηκε ότι όταν η αστυνομία έφθασε στη σκηνή του εγκλήματος στην πόλη Haywards Heath του West Sussex, ο Charles Mann που τότε ήταν 19 ετών είπε «είμαι παιδόφιλος. Δεν θέλω να ζήσω. Βγάλτε με στο φως, μπορώ να δω τους βρυκόλακες».

Ο δικαστής David Rennie δέχθηκε την ένσταση της υπεράσπισης ότι ο Mann, παρόλο που δεν είναι ψυχικά ασθενής, διέπραξε αυτές τις ακραίες πράξεις βίας επειδή ήταν σε προσωρινή κατάσταση «ψύχωσης λόγω ναρκωτικών». (Η μητέρα του επέζησε της μανιακής επίθεσης αφού κλειδώθηκε στο μπάνιο και τηλεφώνησε στην Άμεσο Δράση, ενώ οι χειρουργοί κατάφεραν να επανασυγκολλήσουν το πέος του).

Τιμωρήθηκε σε 16 μήνες φυλάκιση για σοβαρές σωματικές βλάβες, ωστόσο συνυπολογιζόμενου του διαστήματος που έμεινε υπό κράτηση, ο Mann, 21 ετών σήμερα, θα αποφυλακιστεί τον επόμενο μήνα. Ο δικαστής Rennie είπε ότι εάν καταδικαζόταν για την αρχική κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας θα πήγαινε φυλακή για «πάρα πολλά χρόνια».

Συμπονώ την μητέρα του Charles, που φώναξε «Σ’αγαπάω» στον γιο της στο δικαστήριο, γιατί το να σε καρφώσει στο στήθος, το κεφάλι και το λαιμό ο γυμνός γιος σου στις 6 το πρωί δεν μπορεί να είναι ευχάριστη εμπειρία. Επίσης συμπονώ τον Charles, ο οποίος φαίνεται όπως ένας οποιοσδήποτε μέσος άνθρωπος που ξαφνικά βρέθηκε, στο επίκεντρο ενός εφιάλτη τόσο φρικτού που ούτε ο συγγραφέας βιβλίων τρόμου Clive Barker δεν το έχει ονειρευτεί ακόμα και ενώ ήταν ξύπνιος.

Όμως μπορεί η μεφεδρόνη ή οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό να κάνει τους ανθρώπους να φθάσουν στο σημείο να διαπράξουν εγκλήματα τόσο φρικτά και φαινομενικά έξω από το χαρακτήρα τους; Θα έπρεπε η θέα ενός παιδιού που βγαίνει από την τουαλέτα ενός φοιτητικού μπαρ με μύτη που τρέχει και ένα δαιμονικό χαμόγελο στο πρόσωπό του να μας κάνει να τρέμουμε αντί να γελάμε;

Τα ναρκωτικά παίζουν βασικό ρόλο σε πολλές δικαστικές υποθέσεις επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε απατηλά συμπεράσματα. Τα περισσότερα στοιχεία ενός εγκλήματος μπορούν να αναλυθούν, να μεταβληθούν και να αποδειχθούν πέραν πάσης αμφιβολίας στο δικαστήριο, αλλά όταν τα ναρκωτικά μπαίνουν στο παιχνίδι τότε εύλογα αρχίζουν να διατυπώνονται κάποιες εικασίες και υπερβολές. Το πώς ήταν κάποιος «εκτός επήρειας-πόσο πήραν και σε ποιο βαθμό αυτό επηρέασε τη συμπεριφορά τους και την ψυχική κατάστασή τους- είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί εκ των υστέρων. Μερικές φορές ούτε ο δράστης δεν έχει ιδέα για όλα αυτά.

Σε δικαστικές υποθέσεις σε όλη τη Βρετανία, οι χρήστες ναρκωτικών έχουν μια ευκολία να ρίχνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους στα ναρκωτικά, φορτίζοντας με μια υπερβολή τις συνέπειές τους και την δύναμη επιρροής τους. Σε μια προσπάθεια να μειώσουν το βαθμό ενοχής των πελατών τους ή την επικείμενη ποινή χρησιμοποιώντας τον ισχυρισμό ότι η κρίση τους θόλωσε από τα ναρκοληψία, οι συνήγοροι υπεράσπισης συχνά χρησιμοποιούν την κλασσική τακτική «τα ναρκωτικά ήταν ο καθοριστικός παράγοντας», είτε για να επικαλεστούν μειωμένη ευθύνη, είτε ως ελαφρυντικό ενόψει της επιβολής ποινής.

Δικαστές και ένορκοι δεν αγνοούν την εν λόγω τακτική. Την ίδια μέρα που καταδικάστηκε ο Mann, ένας έφηβος ο Lewis Dale μπήκε φυλακή για τη δολοφονία της γιαγιάς του πέρυσι στο Hull. Η υπεράσπιση του Dale ισχυρίστηκε ότι έχει μειωμένη ευθύνη γιατί ήταν φτιαγμένος με μεφεδρόνη όταν το έκανε. Ωστόσο ο δικαστής είπε ότι παρόλο που ο Dale δεν θα διέπραττε το έγκλημα εάν δεν είχε πάρει ναρκωτικά, «η πρόθεση δολοφονίας υπό την επήρεια ουσιών εξακολουθεί να αποτελεί πρόθεση δολοφονίας».

Ένα από τα υποπροϊόντα αυτής της τακτικής υπεράσπισης, ανεξάρτητα από το εάν έχει αποτέλεσμα ή όχι, είναι ότι κάθε αναφορά στα ναρκωτικά που χρησιμοποιείται από τον δράστη μεγεθύνεται από τα μέσα ενημέρωσης, βάζοντας τη μηχανή των «ναρκωτικών-δολοφόνων» σε λειτουργία για ακόμα μία φορά, παρά την αισθητή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που να δείχνουν ότι τα παράνομα ναρκωτικά ως εκ θαύματος μεταμορφώνουν τους ανθρώπους σε δολοφόνους. Στην πραγματικότητα, το ναρκωτικό που συνδέεται πιο στενά –και νόμιμα- με τη βία είναι το αλκοόλ.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα από ιστορίες με ναρκωτικά-δολοφόνους. Μία από τις πιο ηλίθιες υποθέσεις είναι εκείνη του Mathew Hardman, το 2002, ενός διανοητικά άρρωστου φαντασιόπληκτου σατανικού βαμπίρ που δολοφόνησε με άγριο τρόπο έναν συνταξιούχο. Κατά τη διάρκεια της δίκης του Hardman, μάρτυρας ανέφερε ότι κάποτε, μια φορά είχε καπνίσει χόρτο, μερικά χρόνια πριν από τον φόνο. Ποιος ήταν ο τίτλος της Daily Mail; «Ο δολοφόνος βαμπίρ, του οποίου το μυαλό διαταράχθηκε από κάνναβη».

Φυσικά, τα ναρκωτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο για να αλλοιώσουν το χαρακτήρα, ένα μάρτυρα, έναν κατηγορούμενο ή το θύμα ενός εγκλήματος. Εάν κάποιος είναι χρήστης ναρκωτικών είναι διεφθαρμένο πρόσωπο, εγκληματίας, ψεύτης, όχι μόνο στα μάτια ενός δικαστή αλλά και σε κάποιων ενόρκων που έχουν χορτάσει από ιστορίες τρόμου με ναρκωτικά, μισές εκ των οποίων πιθανότατα θα τις έχουν διαβάσει σε Sun ή Daily Mail , πριν να πάνε στο δικαστήριο.

Πόσο μερίδιο ευθύνης μπορεί να είχε η μεφεδρόνη στην υπόθεση του Mann και τον οδήγησε να κινηθεί στα άκρα; Ήταν μακροχρόνιος χρήστης ναρκωτικών και είχε πάει στο κέντρο απεξάρτησης Priory και σε ένα κιμπούτς στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να διακόψει τη χρήση της μεφεδρόνης, της κάνναβης και του αλκοόλ. Οπότε δεν είναι ότι έκανε χρήση για πρώτη φορά.

Ο φίλος με τον οποίο ο Mann είχε φτιαχτεί τις πρώτες πρωινές ώρες πριν από την επίθεση, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι δεν είχαν κάνει χρήση περισσότερης μεφεδρόνης από ότι συνήθως και πως ο Mann «φαινόταν μια χαρά» όταν έφυγε για το σπίτι του στις 5 π.μ. Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που έγινε στον Mann μετά τη σύλληψή του έδειξαν την παρουσία μεφεδρόνης στο σώμα του αλλά όχι σε υψηλά επίπεδα. Η εξέταση έδειξε πολύ χαμηλά ποσοστά κάνναβης και ουσιαστικά καθόλου αλκοόλ. Οπότε δεν υπήρχε κανένα κοκτέιλ.

Μέχρι τη νύχτα της επίθεσης δεν είχε ποτέ προβλήματα ψυχικής υγείας που να σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών και στο παρελθόν το πιο βίαιο πράγμα που είχε κάνει παίρνοντας ναρκωτικά ήταν να χτυπάει τις πόρτες.

Παρ’όλα αυτά τρεις διαφορετικές ψυχιατρικές εκθέσεις- που συντάχθηκαν από ειδικούς που ζήτησε και πλήρωσε η υπεράσπιση- για την κατάσταση του Mann εκείνη την περίοδο κατέληξαν ότι η επίθεση είχε προκληθεί από «ψύχωση λόγω ναρκωτικών».

«Η έλλειψη πλήρους συνείδησης και ικανότητας να σχηματιστεί η πρόθεση ήταν το άμεσο αποτέλεσμα ψύχωσης λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών» είπε ο δικαστής Rennie στον Mann. «Εάν υπάρχει ένα μάθημα που μπορεί κανείς να πάρει από αυτή την τραγωδία είναι ότι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν ναρκωτικά ή μείγμα ναρκωτικών αυτού του είδους μπορεί να εμφανίσουν ψυχωσικά επεισόδια ή κάποιο επεισόδιο χειρότερο από το δικό σας».

«Μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν άσχημα ή περίεργα πράγματα αφού πάρουν ναρκωτικά. Δεν σημαίνει πως τα ναρκωτικά τους οδήγησαν να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο»

Η ψύχωση είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που περιλαμβάνει παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις που διαταράσσουν την αντίληψη, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Υπάρχουν σημαντικοί δεσμοί ανάμεσα στη χρήση ναρκωτικών και την βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεση ψύχωση, αλλά ο Ian Hamilton, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ με ειδικό ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ χρήσης ουσιών και ψυχικής υγείας, περιγράφει την ψύχωση λόγω χρήσης ναρκωτικών ως μια «ασαφή έννοια».

«Δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για τη σχέση της χρήσης ναρκωτικών κάποιου και ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Συχνά οι ψυχώσεις λόγω χρήσης ναρκωτικών είναι αυτό που ονομάζουμε λειτουργικά σενάρια κλινικής διάγνωσης ή με άλλα λόγια εικασία», μου είπε ο Hamilton.

Πολλοι άνθρωποι καπνίζουν κάνναβη αλλά πολλοί λίγοι εμφανίζουν ψύχωση λόγω της χρήσης, συνεπώς δεν υπάρχει άμεση σχέση. Το ίδιο συμβαίνει με τη μεφεδρόνη. Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη μεφεδρόνη την τελευταία χρονιά. Μια γρήγορη αναζήτηση σε αποκόμματα εφημερίδων δείχνει ότι μόνο ένας από αυτούς κατέληξε να μαχαιρώσει την μάνα του και να κόψει το πέος του και το όνομά του ήταν Charles.

Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κόβουν το πέος τους, το κάνουν επειδή έχουν γίνει κερατάδες, νιώθουν σεξουαλικά στερημένοι, έχουν ψυχιατρικά προβλήματα ή έχουν πάρει ναρκωτικά. Πέρυσι για παράδειγμα, ο ράπερ Andre Johnson που συνδέεται με το συγκρότημα Wu Tang Clan μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού έκοψε το πέος του και πήδηξε από μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου στο Χόλιγουντ. Είπε ότι έφταιγε το PCP που είχε πάρει. Σε μια άλλη υπόθεση, ένας άνδρας έκοψε το πέος του με ένα μαχαίρι για μπριζόλα σε ένα υποκατάστημα του Zizzi στο Strand του Λονδίνου. Στη συνέχεια κρατήθηκε με βάση το νόμο περί ψυχικής υγείας.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν άσχημα ή περίεργα πράγματα», είπε Hamilton. «Μερικές φορές τα κάνουν αφού πάρουν ναρκωτικά. Δεν σημαίνει πως τα ναρκωτικά τους οδήγησαν να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο. Ο κόσμος υποθέτει ότι η περίεργη συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνο αυτό, περίεργη συμπεριφορά. Πρέπει να συνδέεται με κάτι, μια εξήγηση και τα ναρκωτικά είναι συχνά μια εξήγηση στην οποία μπορούν να στραφούν».

 

Πηγή: vice.com

Προηγούμενο άρθροΗ κόρη του Γιώργου Κιμούλη στο BBC!
Επόμενο άρθροΣαφέστατο Μήνυμα στο Eurogroup έστειλαν οι εταίροι στην Ελλάδα