Του Μάκη Κουλουμπή

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου τελείωσαν και μπορεί τα πράγματα να κύλησαν ομαλά και ήρεμα σε ό,τι αφορά στον νικητή με την επικράτηση του φαβορί Στέργιου Τσίρκα, εντούτοις δεν έλειψαν και αυτή τη φορά τα γνωστά θρίλερ με τη σταυροδοσία των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτή τη φορά σε θρίλερ εξελίχτηκαν οι καταμετρήσεις των σταυρών των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της «Πορείας Πράξης» σε Μαραθώνα και Νέα Μάκρη, όπου οι τελευταίες εκλόγιμες θέσεις εναλλάσσονταν συνεχώς με τις προσμετρήσεις των σταυρών από εκλογικό τμήμα σε εκλογικό τμήμα.

Όμως το θρίλερ στο ψηφοδέλτιο του Μαραθώνα, απ΄ό,τι δείχνουν τα πράγματα, θα έχει και συνέχεια αφού ενώ, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Αργύρης Λάσκος φαινόταν εκλεγμένος με τρεις ψήφους περισσότερες από τον Χρήστο Στάμο, που έμενε εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθαν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο να ανατρέψουν τη διαφορά, φέρνοντας ως εκλεγμένο τον Στάμο που αφήνει πίσω του τον Λάσκο με μόλις έναν σταυρό διαφορά.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το φαινόμενο των διαφορών που προκύπτουν στη σταυροδοσία των υποψηφίων, μεταξύ των ανεπισήμων και των επισήμων αποτελεσμάτων που εκδίδει το Πρωτοδικείο, δεν είναι απλά συχνό αλλά συμβαίνει σχεδόν πάντα. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν, όπως είναι λογικό, μόνο οι περιπτώσεις διαφορών από τις οποίες αλλάζουν οι εκλόγιμες θέσεις μεταξύ των υποψηφίων.

Κι αυτό γιατί από τέτοιες περιπτώσεις προκύπτουν πιθανά λάθη και αδικίες, πάντα έχουν συνέχεια, με επανέλεγχο των αποτελεσμάτων, ξαναμέτρημα των ψηφοδελτίων, ενστάσεις και εκδικάσεις στο Εκλογοδικείο της Λουίζης Ριανκούρ. Και μιλάμε για χρονοβόρες διαδικασίες που τελεσιδικούν, το λιγότερο, ένα τετράμηνο μετά την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Και το …έργο αυτό το έχουμε δει κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Βασίλης Μεγαγιάννης Vs Βασίλη Κουλουμπή 2010

Χαρακτηριστική και πιο πρόσφατη, ίσως και πιο ακραία, περίπτωση είχαμε στις εκλογές του ενιαίου Δήμου Μαραθώνα, τον Οκτώβριο του 2010, στο ψηφοδέλτιο της Νέας Μάκρης του Δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου. Τότε, τα ανεπίσημα αποτελέσματα έφερναν εκλεγμένο, στην τελευταία εκλόγιμη θέση, τον Βασίλη Μεγαγιάννη, με πρώτο επιλαχόντα τον Βασίλη Κουλουμπή και με σημαντική μάλιστα διαφορά, περίπου 35 σταυρών.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο, ωστόσο, ανέτρεψαν τα δεδομένα, φέρνοντας ως εκλεγμένο τον Βασίλη Κουλουμπή αφού, από λάθος, είχαν προσμετρηθεί σε αυτόν 50 επιπλέον σταυροί σε ένα εκλογικό τμήμα του Μαραθώνα.

Ένα λάθος που, όπως διαπιστώθηκε και δικαστικά στο Εκλογοδικείο, προέκυψε, όσο και να φαίνεται παράξενο, από διπλοεγγραφή του αριθμού 5, που έγινε 55, λόγω της μετακίνησης του καρμπόν στο αντίγραφο του πρακτικού που έδωσε στο Πρωτοδικείο ο δικαστικός αντιπρόσωπος του συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος.

Ο Βασίλης Μεγαγιάννης δικαιώθηκε τελικά στο Εκλογοδικείο και ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος τον Απρίλιο του 2011, ύστερα από την ακύρωση της εκλογής του Βασίλη Κουλουμπή που, εν τω μεταξύ, είχε αναλάβει καθήκοντα Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου.

Βαγγέλης Παυλίδης Vs Νίκου Κρυμάνδαλη και Βασίλη Κουλουμπή (1998)

Παρόμοια περίπτωση λάθους είχαμε και στις εκλογές του 1998 και πάλι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος Νέας Μάκρης. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ήταν ο αείμνηστος Βαγγέλης Παυλίδης που είχε κάνει ένσταση, υποστηρίζοντας ότι τα επίσημα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου τον έβγαζαν επιλαχόντα, γιατί δεν του προσμετρήθηκαν 10 επιπλέον σταυροί που πίστευε ότι είχε πάρει σ’ ένα εκλογικό τμήμα.

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, στο Εκλογοδικείο, το «λάθος του …καρμπόν», με διπλοεγγραφή του αριθμού 1 που έγινε 11, αυτή τη φορά ήταν στο αντίγραφο του πρακτικού που παρέδωσε ο δικαστικός αντιπρόσωπος του τμήματος στον Δήμο, που με τη σειρά του είχε κάνει λάθος στα προσωρινά αποτελέσματα. Μετά την απόρριψη της ένστασης, ο Νίκος Κρυμάνδαλης και ο Βασίλης Κουλουμπής, που είχαν ισοψηφίσει στην τελευταία εκλόγιμη θέση, παρέμειναν στη θέση τους και κατόπιν συμφωνίας μοιράστηκαν μεταξύ τους τη θητεία του Δημοτικού Συμβούλου ανά δύο χρόνια.

Μαρία Γαβριηλίδου Vs Πέτρου Παπαδόπουλου (2006)

Ακόμα περίπτωση ζήσαμε και στις εκλογές του 2006 του τότε Δήμου Νέας Μάκρης όταν, πάλι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου, τα ανεπίσημα αποτελέσματα έβγαζαν αρχικά Δημοτικό Σύμβουλο τη Μαρία Γαβριηλίδου με έξι ψήφους διαφορά από τον Πέτρο Παπαδόπουλο, με τα επίσημα να ανατρέπουν την όλη κατάσταση και να βγάζουν τελικά τον Παπαδόπουλο. Μετά από ένσταση της πρώτης, επανέλεγχο και ξαναμέτρημα των ψηφοδελτίων το Εκλογοδικείο δικαίωσε τη Γαβριηλίδου, ακυρώνοντας μετά από 6 μήνες την εκλογή του Παπαδόπουλου που αρχικά είχε κάνει την ανατροπή…

Προηγούμενο άρθρο«Του έκοψαν το κεφάλι και έπαιζαν μπάλα» – Ο άνθρωπος που έχει πάει στις χειρότερες φυλακές (vid)
Επόμενο άρθροΤσάκωσαν 66χρονο στον Γέρακα που πήρε κρατικές επιχορηγήσεις 5,6 εκατ. ευρώ με πλαστά έγγραφα