Ο Στέλιος Κερασίδης, αν και μόλις εννέα ετών, έχει πολλά χρόνια στο χώρο της μουσικής. Το χαρισματικό αυτό παιδί, που παίζει πιάνο και συνθέτει από τη νηπιακή ακόμα ηλικία του, έχει γίνει μάλιστα ο νεότερος Έλληνας μουσικός που έδωσε συναυλία στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.
Η νέα του μουσική σύνθεση είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρακινώντας ακόμα και διεθνή μέσα όπως το CBS να γράψουν για το «παιδί θαύμα» που θέλησε να στείλει ένα «μουσικό μήνυμα» και μια έκκληση προς όσους είναι υπεύθυνους για την τραγωδία που συντελείται: «Εμείς, τα παιδιά, έχουμε δικαίωμα για ειρήνη. Σας παρακαλώ, σταματήστε αυτό τον πόλεμο».
Το κομμάτι του ονομάζεται «Anti-War Etude». Όπως σχολίασε, για τους λόγους που τον ώθησαν να το γράψει: «Δεν μπορούσα να αντέξω τόσο πόνο και τόσους ανθρώπους να υποφέρουν. Τα όπλα μου είναι το πιάνο και οι νότες μου».
Μόλις μέχρι τις 19 Μαρτίου, η UNICEF ανακοίνωσε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά είχαν γίνει πρόσφυγες για να σώσουν τη ζωή τους από τη ρωσική εισβολή. Αμέτρητα άλλα εκτοπίστηκαν. Και ο αριθμός συνεχίζει να μεγαλώνει.
Φέτος ο Στέλιος Κερασίδης αναγνωρίστηκε με το παγκόσμιο βραβείο Global Child Prodigy Award. Το 2019, στην αρχή της πανδημίας και του lockdown, είχε συνθέσει το «Βαλς της απομόνωσης» και είχε πει, σχετικά, στο Marie Claire: «Ήθελα να δώσω λίγο χαρά και κουράγιο στους ανθρώπους που είναι μόνοι στα σπίτια τους και σε όσους υποφέρουν τώρα με τον κορωνοϊό.
Να τους βοηθήσω λίγο με τη μουσική μου. Να κάνει ο κόσμος λίγο κουράγιο ακόμη. Λίγο υπομονή μέχρι να περάσει όλο αυτό και να βγούμε έξω το καλοκαίρι να παίξουμε και να κολυμπήσουμε.
Όταν παίζω πιάνο πάντα νιώθω όμορφα , όχι μόνο με αυτό το βαλς. Γενικά δε σκέφτομαι πολύ όταν παίζω, βγαίνουν οι μελωδίες από μόνες τους. Κάθε μέρα βγάζω δικές μου μελωδίες αλλά δεν νομίζω ότι είναι όλες και τόσο πετυχημένες».