Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «ΕΛΠΙΔΑ», συγκροτήθηκε τον Μάρτιο 2023 από εθελοντές που προσφέρουν αφιλοκερδώς χρόνο και κόπο για την προστασία
και την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των σκύλων και γατιών που ζουν δίπλα μας.

Ο Σύλλογος εστιάζει τις δράσεις του στην προστασία των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων, στην διάδοση της ζωοφιλίας και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνος και κυρίως των παιδιών.


Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εθελοντικής δράσης, με φιλοξενία κουταβιών και μικρών γατιών στα σπίτια εθελοντών, με περισυλλογή ενήλικων ζώων, περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, προώθηση για υιοθεσία ή επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον τους. Η δράση είναι αυτόνομη ως Σύλλογος ή σε συνεργασία με τον Δήμο.

Μεγάλη πληγή στον τόπο μας είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι θελοντές του Συλλόγου φροντίζουν για τον εντοπισμό και περισυλλογή 4 έως 6 θηλυκών σκύλων και 2 γατιών κάθε εβδομάδα, τα οποία τσιπάρονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται με το πρόγραμμα του Δήμου.

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο γιατί υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες που δεν στειρώνουν τα ζώα τους αλλά πετούν τα νεογέννητα σε κάδους απορριμμάτων και στους δρόμους. Η κατάσταση επιβαρύνεται και από την στάση κάποιων κτηνοτρόφων της περιοχής, που ενώ ο Δήμος τους προσφέρει δωρεάν τσιπάρισμα, εμβολιασμό και στείρωση, προτιμούν τη λύση της εγκατάλειψης των κουταβιών στα βουνά.

Στους 8 μήνες ζωής του, ο Σύλλογος έχει μαζέψει 25 ενήλικα και 230 κουτάβια χωρίς να διαθέτει καταφύγιο να τα φιλοξενήσει.

Με μεγάλο κόστος, οικονομικό και ψυχολογικό, οι εθελοντές τα φιλοξενούμε προσωρινά. Η προσπάθειά επικεντρώνεται στην ανεύρεση κατάλληλων κηδεμόνων και μέχρι σήμερα μέσω των social media και της Ημέρας Υιοθεσίας, έχουμε καταφέρει να βρούμε σπίτια σε πάνω από 170 σκυλάκια και 20 γατάκια. Παράλληλα, εθελοντές της Ομάδας Υιοθεσιών παρακολουθούν την εξέλιξή τους και με εξαίρεση τρία ζώα τα οποία πήραμε πίσω, όλα τα άλλα ζουν ευτυχισμένα.

Τα υπόλοιπα 60 -70 σκυλάκια φιλοξενούνται σε σπίτια εθελοντών και σε άλλους παραχωρημένους ή ενοικιαζόμενους χώρους. Εκεί απαιτείται καθημερινή φροντίδα, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Επι πλέον εθελοντές φιλοξενούν στα σπίτια τους πάνω από 30 ανάπηρα, τυφλά, κουφά, άρρωστα σκυλάκια και γατάκια.

Είναι, όμως, πολύ μεγάλη η ανάγκη για νέους εθελοντές που θα προσφέρουν φιλοξενία γιατί οι χώροι μας έχουν γεμίσει, την ώρα που ο ρυθμός περισυλλογής είναι 6 με 7 κουτάβια την εβδομάδα.

Οι γάτες είναι μία μεγάλη πληγή του τόπου μας. Υπολογίζουμε πως υπάρχουν πάνω από 2500 για στείρωση στον Δήμο και οι στειρώσεις που γίνονται με το πρόγραμμα του Δήμου περιορίζονται στον ελάχιστο αριθμό των 50 έως 70 ετησίως. Αποτέλεσμα, να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, να αρρωσταίνουν, να πεθαίνουν.

Αξιόλογο έργο από τους ζωόφιλους εθελοντές γίνεται και για την προσπάθεια σίτισης 150 αδέσποτων σκύλων και 700 γατιών σε όλη την επικράτεια του Δήμου, με τεράστιο οικονομικό κόστος, αφού ο Δήμος παρέχει μόνο το 30% των τροφών που απαιτούνται για τους σκύλους και το 15% για τις γάτες.

Μας πονά πολύ η διαβίωση αδέσποτων σκύλων, για μεγάλο χρονικό διάστημα στα κλουβιά της ΕΦΕ Κορωπίου, του συνεργαζόμενου με τον Δήμο καταφυγίου
και προσπαθούμε να βρούμε και γι αυτό το θέμα λύσεις, αναζητώντας εθελοντές για φιλοξενία.

Ο Δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας, αναγνωρίζοντας πως το έργο του Συλλόγου καλύπτει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του Δήμου για την διαχείριση των αδέσποτων, συμπαρίσταται στην προσπάθειά μας..

Εκτιμούμε πως θα υλοποιηθεί και η υπόσχεση του για τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείο και την αγορά ειδικού οχήματος για την μεταφορά των ζώων, καθώς μέχρι τώρα μεταφέρουμε σε κτηνιάτρους άρρωστα ή χτυπημένα ζώα και κουτάβια για εμβόλια, οι ίδιοι με τα ΙΧ μας.

Οφείλουμε να εξάρουμε την Δημοτική Αστυνομία, που είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Συνοπτικά, για να συνεχίσει και να τονώσει το έργο της, η «Ελπίδα» χρειάζεται βοήθεια από εθελοντές για:

-φιλοξενία με παροχή στέγης και φροντίδας σε κουτάβια ή άρρωστα – χειρουργημένα ζώα μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος κηδεμόνας για να τα υιοθετήσει

– την παρακολούθηση της καθημερινότητας των αδέσποτων στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας τους (καθαριότητα, τάισμα, φάρμακα, περιπάτους)

– τη μεταφορά ζώων σε κτηνίατρο

– τον έλεγχο καταγγελιών για ζώα που κακοποιούνται ή ζουν υπό ακατάλληλες συνθήκες.

Παράλληλα, χρειαζόμαστε:

– Οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση δαπανών για ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν καλύπτει το πρόγραμμα του Δήμου, για την αγορά αποπαρασιτικών που χορηγούμε στα 150 αδέσποτα σκυλιά και τα 700 γατιά, για την αγορά ειδικών τροφών για τα άρρωστα ζώα και puppy τροφής για τα κουτάβια που περνούν από τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

– Τήρηση των υποχρεώσεων και υλοποίηση των υποσχέσεων του Δήμου

* Ο Σύλλογος δεν χρηματοδοτείται από κανένα φορέα και στηρίζεται στις εισφορές μελών και στις δωρεές υποστηρικτών του έργου του.

Αν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει υπάρχει λογαριασμός για δωρεές στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR6801721200005120109346580

Η ζωοφιλία και ο εθελοντισμός δεν είναι χόμπι. Eίναι ανάγκη, αλληλεγγύη και πολιτισμός.

Προηγούμενο άρθροΑεροπλάνο προκάλεσε… μποτιλιάρισμα στην Αττική Οδό – Φωτογραφίες
Επόμενο άρθροO εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία