Συνέντευξη στον ΔΑΜΙΑΝΟ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Γιώργος Ζούρος. Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ονόματα στον Δήμο Μαραθώνα τα τελευταία χρόνια. Η απόφασή του να πολιτευθεί για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές το 2014 είχε προκαλέσει αίσθηση, με τους ψηφοφόρους να αγκαλιάζουν με θέρμη την υποψηφιότητά του και να το αναδεικνύουν στις πρώτες θέσεις των επιλογών τους.

Το σύντομο έργο του στον νευραλγικό ρόλο του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας ήρθε απλά να αποδείξει τους λόγους για τους οποίους το οικογενειακό όνομα που κουβαλά είναι ταυτόσημο με τον όρο «εργατικότητα». Σε μια Δημοτική Αρχή που στιγματιζόταν καθημερινά από την αδιαφορία του ίδιου του Δημάρχου της, ο Γιώργος Ζούρος βρισκόταν δίπλα στους πολίτες, παλεύοντας να λύσει ακόμη και προβλήματα που δεν άπτονταν της δικής του αρμοδιότητας. Όλα αυτά μέχρι να παραιτηθεί το 2017 από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, αγανακτισμένος από τη διαιωνιζόμενη κοροϊδία του κ. Ηλία Ψηνάκη.

Δύο χρόνια μετά, δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει το όραμα που του στέρησαν ο κ. Ψηνάκης και οι στενοί του συνεργάτες. ΣΥΜΜΑΧΟΣ στο πλευρό του υποψηφίου Δημάρχου Μαραθώνα, Σπύρου Λιβαθινού, παραχωρεί στη MP την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Κύριε Ζούρο, πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η απόφασή σας να επιλέξετε τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» του Σπύρου Λιβαθινού για να θέσετε υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος στις επερχόμενες εκλογές;

Η επιλογή του συνδυασμού και του προσώπου του υποψηφίου Δημάρχου ήταν εύκολη. Το δύσκολο ήταν να αποφασίσω να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα μετά απ’ όσα ζήσαμε την τελευταία πενταετία.

Απογοητευτήκατε από την πρώτη εμπειρία σας στα κοινά;

Η λέξη απογοήτευση μοιάζει εξαιρετικά φτωχή για να περιγράψει τα συναισθήματά μου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν σκόπευα να είμαι υποψήφιος. Όταν, μάλιστα, συζητήσαμε για πρώτη φορά με τον Σπύρο Λιβαθινό δεν ήμουν καθόλου «ζεστός» στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Τι σας έκανε να αλλάξετε άποψη;

Ο ίδιος ο Λιβαθινός και η απεριόριστη εκτίμηση και εμπιστοσύνη που τρέφω στο πρόσωπό του. Ο Σπύρος με έπεισε να μην εγκαταλείψω το όραμά μου. «Αν άνθρωποι με ανιδιοτελείς προθέσεις και διάθεση να προσφέρουν στην κοινωνία εγκαταλείψουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά, τότε το κακό, που θα έχει συντελεστεί στον τόπο μας, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που νομίζουμε όλοι». Αυτά ήταν τα λόγια του, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όλους μας στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών.

Θέλετε λίγο να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε;

Κοιτάξτε, το δίλημμα των εκλογών είναι εξαιρετικά απλό: Το 2014 όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα βιώναμε μια πρωτόγνωρη στασιμότητα του τόπου μας με την καθημερινότητα των πολιτών να έχει μετατραπεί σε έναν μικρό Γολγοθά. Αυτός ήταν και ο λόγος που σύσσωμη η κοινωνία μας στράφηκε σε μια εναλλακτική επιλογή, όπως ήταν αυτή του Ηλία Ψηνάκη. Θέλετε να έπαιξε ρόλο ο κορεσμός και η φθορά του χρόνου που βάραινε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή; Θέλετε να συνέβαλαν τα προβλήματα που δημιούργησε η σύσταση ενός αχανούς γεωγραφικά Δήμου; Μικρή σημασία έχει. Η ουσία είναι ότι η τραγική εικόνα του Δήμου μας ήταν εκείνη που δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για να εμφανιστεί -και εν τέλει να σαρώσει στις εκλογές- μια υποψηφιότητα σαν αυτή του Ψηνάκη.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η εικόνα είναι όπως την περιγράφετε, η θητεία Ψηνάκη αποδείχτηκε καταστροφική.

Δε νομίζω ότι υπάρχει ένας κάτοικος του Δήμου μας να αμφισβητεί τη συγκεκριμένη άποψη. Γι’ αυτό αναφέρομαι, λοιπόν, σε ένα εξαιρετικά απλό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας: Είτε γυρίζουμε στην πραγματικότητα που υπήρχε πριν το 2014 και συμβιβαζόμαστε με τον κορεσμό και τη φθορά του χρόνου που συνοδεύει οποιονδήποτε άνθρωπο ασχολείται με τα κοινά για τρεις και πλέον δεκαετίες, είτε επιλέγουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του εκσυγχρονισμού, επενδύοντας όμως αυτή τη φορά στο σωστό πρόσωπο Δημάρχου!

Είστε σίγουρος ότι ο Σπύρος Λιβαθινός είναι η καλύτερη επιλογή για τον τόπο;

Αν δεν ήμουν, δε θα αποτελούσα αυτή τη στιγμή στέλεχος της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ».

Ωστόσο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι ο συνδυασμός σας αποτελεί τη συνέχεια του Ηλία Ψηνάκη.

Δεν το ισχυρίζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Το επικαλείται ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό επιτελείο προπαγάνδας, που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη δεδομένη απογοήτευση των κατοίκων και να θολώσει τη σκέψη τους. Το επικαλείται ένας ολόκληρος μηχανισμός που επιθυμεί να επαναφέρει τον Δήμο μας στη στασιμότητα.

Τι έχετε να τους απαντήσετε;

Στους συγκεκριμένους ανθρώπους απολύτως τίποτα. Οφείλουμε όλοι μας να αφήσουμε τους κατοίκους να κρίνουν και να αξιολογήσουν. Να κρίνουν ποιοι ήταν εκείνοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας Ψηνάκη αντιστάθηκαν στον συγκεκριμένο άνθρωπο, δεχόμενοι τα πυρά ενός ολόκληρου μηχανισμού συκοφάντησης της αξιοπρέπειάς τους και ποιοι ήταν εκείνοι που προς όφελος προσωπικών συμφερόντων αποτέλεσαν τα δεκανίκια του και του επέτρεψαν να παραμείνει στον τόπο για μια ολόκληρη πενταετία. Όταν ανακοινωθούν τα πλήρη ψηφοδέλτια των συνδυασμών, ο κόσμος θα έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλους.

Τον Σπύρο Λιβαθινό τον γνωρίζατε πριν από την κοινή σας θητεία στα κοινά;

Όχι. Κι αυτή ακριβώς η γνωριμία μαζί του κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ατσάλωσε την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του. Ξέρετε, για όσους γνωρίζουμε τον άνθρωπο Σπύρο Λιβαθινό, η όποια ταύτισή του με τον Ηλία Ψηνάκη μοιάζει τουλάχιστον αστεία. Τι να συγκρίνει κανείς; Το ήθος τους; Την ευθύτητα του λόγου τους; Την ειλικρίνειά τους; Την εντιμότητά τους; Πώς είναι δυνατόν να συνδέονται δύο άνθρωποι που βρίσκονται σε ολοκληρωτικά αντίθετα άκρα; Πώς είναι δυνατόν να συνδέεται με τον Ψηνάκη ένας άνθρωπος που του… πέταξε στη μούρη τον μισθό και την καρέκλα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2016 για να μην προδώσει την ηθική του; Πιστέψτε με, μετά το κάζο Ψηνάκη είμαι ο πρώτος που για να εμπιστευτώ ξανά υποψήφιο Δήμαρχο θα το έπραττα με περίσσεια σύνεση. Δεν υπάρχει για τον τόπο καλύτερη επιλογή από τον Σπύρο Λιβαθινό. Οφείλουμε όλοι μας να νικήσουμε την απογοήτευση που αισθανόμαστε, να ψηφίσουμε μαζικά και να λάβουμε τη σωστότερη απόφαση για το αύριο των οικογενειών μας.

Και ποια είναι τα προσωπικά σας στοιχήματα για το αύριο που αναφέρεστε; Να υποθέσω ότι θα ξεκινήσετε την αναφορά σας από το Μάτι, του οποίου είστε και κάτοικος;

Όχι, θα μου επιτρέψετε ως κάτοικος του Ματιού να αφήσω το συγκεκριμένο κομμάτι εκτός της συζήτησής μας. Δε θέλω να πω πολλά πράγματα ούτε για το Μάτι ούτε για τον Νέο Βουτζά, γιατί, δυστυχώς, ως κάτοικος της περιοχής διαπιστώνω καθημερινά ότι η γραμμή που χωρίζει το ειλικρινές ενδιαφέρον ενός υποψήφιου από την προεκλογική καπηλεία του ανθρώπινου πόνου είναι εξαιρετικά λεπτή.

Δεν έχετε πολύ άδικο σε αυτό που λέτε…

Προτιμώ, λοιπόν, να μείνω στις ατελείωτες συσκέψεις στα γραφεία της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, στις συναντήσεις με κατοίκους και αρμόδιες υπηρεσίες και στην προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα βοηθήσει τις περιοχές να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αυτό είναι το μόνο που ζητώ ως κάτοικος, αυτό είναι που απαιτώ ως στέλεχος του συνδυασμού μας.

Άλλα στοιχήματα;

Να αποκτήσουμε όλοι έναν Δήμο που θα αισθανόμαστε ότι μας σέβεται, ξεκινώντας από την άμεση επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Έχοντας επιτελέσει ενάμιση χρόνο στη θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε μια καθαρή πόλη. Να εφαρμόσουμε, επιτέλους, Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Να ξεκινήσουμε ανακύκλωση απορριμμάτων από την πηγή. Επιπλέον, πρέπει όλοι οι κάτοικοι να αποκτήσουν την αίσθηση της ασφάλειας. Να ξέρουν ότι ζουν σε μια ασφαλή πόλη. Σε μια φωτεινή πόλη που δε θα βλέπει κάθε της γειτονιά βυθισμένη στο σκοτάδι.

Ως επαγγελματίας που δραστηριοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες στον τόπο μας, πού θεωρείτε ότι πρέπει να ρίξει το βάρος της η νέα Δημοτική Αρχή για να βοηθήσει στην επανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας;

Η Τοπική μας οικονομία αυτή τη στιγμή είναι κλινικά νεκρή. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους επαγγελματίες και τον Δήμο. Ο Δήμος οφείλει να είναι αρωγός των επαγγελματιών, να αποτελεί το στήριγμά τους, να συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας των επιχειρήσεών τους. Οφείλει να προχωρήσει στη μείωση δυσβάσταχτων τελών που οδηγούν καταστήματα και επιχειρήσεις σε λουκέτο.

Είστε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα του Δήμου Μαραθώνα;

Δεν ήμουν. Απέκτησα ξανά την αισιοδοξία μου βλέποντας τη δουλειά που έχουν κάνει όλους τους προηγούμενους μήνες ο Σπύρος Λιβαθινός και οι συνεργάτες του. Έγινα ξανά αισιόδοξος, γιατί βλέπω να παρουσιάζεται στους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα ένας συνδυασμός που έχει στελεχωθεί με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη δυνατή διοίκησή του και όχι ψηφοθηρικά οφέλη. Αυτό που χρειάζεται, είναι να πιστέψουμε όλοι οι πολίτες σε μια προοπτική ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Να θωρακίσουμε το αύριο των οικογενειών μας και να μην επιτρέψουμε στην απογοήτευση να υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου.

Αυτή είναι ευχή όλων μας. Καλή επιτυχία, κύριε Ζούρο.

Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι σε 4,5 χρόνια όλοι μας να γυρίζουμε τον χρόνο πίσω στις εκλογές του 2019 και αυτή τη φορά να έχουμε λάβει τη σωστή απόφαση. Το χρειάζεται ο τόπος μας, περισσότερο από ποτέ!