Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Πίτα με αρνί, γραβιέρα, δενδρολίβανο και σκόρδο

 (8 μερίδες)

υλικά:

  • 1/4 φλ ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ψιλοκομμένο αρνί
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκ σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 1/4 φλ ντοματοπελτέ
  • 1/3 φλ σκόνη gravy (μείγμα για σάλτσα κρέατος)
  • 750 ml ζωμό μοσχαριού
  • 2 κσ worcestershire sauce
  • 2 κσ ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
  • 2 κσ κορν φλάουρ
  • 1 πακέτο ζύμη «ALFA, τόσο απλά»
  • αλάτι-πιπέρι
  • 300 γρ τριμμένη γραβιέρα

εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι και σοτάρουμε το μισό αρνί για 5’ ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μισό αρνί. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν (~3’).

Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα και μαγειρεύουμε για επιπλέον 5’. Σβήνουμε με τον τοματοπελτέ και το gravy powder. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1’. Μεταφέρουμε το αρνί σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον ζωμό και τη worcestershire sauce. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε. Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε για 2-3’, καπακώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, βράζουμε για 1’, απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 oC. Τοποθετούμε τη βάση της ζύμης σε ένα ταψί και γεμίζουμε με το μείγμα μας. Απλώνουμε το τριμμένο τυρί, καπακώνουμε την πίτα με την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε για 20-25`.

Καλό θα ήταν, για να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η ζύμη, να χτυπήσουμε ένα αβγό και με ένα πινέλο να το αλείψουμε στο πάνω μέρος της πίτας, πριν ψηθεί.