Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ

Άθλιο φαινόμενο αποτελούν κάθε καλοκαίρι οι μικρές χωματερές και μπαζότοποι που δημιουργούν ασυνείδητοι συμπολίτες μας. Η ανατολική Αττική γεμίζει από τέτοιες εικόνες που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και τη σύγχρονη κοινωνία, καθώς η παράλογη «λογική» του «μακριά από το σπίτι μου κι όπου να ‘ναι», δυστυχώς βρίσκει όλο και περισσότερους θιασώτες.

Σε σακούλες ή «χύμα», κομμένα κλαδιά, κουρεμένο γκαζόν, φυλλώματα, μπάζα από ανακαίνιση ή γκρέμισμα σπιτιών, παλαιά αντικείμενα και έπιπλα ή ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους πετιούνται νύχτα -συνήθως- στους δρόμους.

Οι Δήμοι μάταια προσπαθούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, να λειτουργήσουν με ευπρέπεια και συντεταγμένα, όπως ορίζει ο νόμος και οι κανονισμοί καθαριότητας. Η «εύκολη» λύση είναι η εναπόθεση στον δρόμο, κυρίως δίπλα σε κάδους οικιακών απορριμμάτων ή σε ξέφραγα και παρατημένα οικόπεδα που μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης και «πυριτιδαποθήκες» όπου μπορεί να εκδηλωθεί φωτιά, ανά πάσα στιγμή.
Και μάλιστα, όλα αυτά έναν χρόνο μετά την περσινή πυρκαγιά, η οποία αντί να ευαισθητοποιήσει στο συγκεκριμένο θέμα, μάλλον τους έκανε ακόμα πιο αδιάφορους…

Δεν φταίει (μόνο) ο Δήμος!

Το ασυμμάζευτο καλείται κάθε χρόνο να συμμαζέψει η Δημοτική Αρχή και δη, σε μια περίοδο που οι δυνάμεις του Δήμου σε χρήμα, μηχανήματα έργου και ανθρώπινο δυναμικό είναι περιορισμένες.

Χωρίς αιδώ, χωρίς φραγμούς, οι περισσότεροι που περιποιούνται τον κήπο τους, πετούν τα κλαδέματα όπου βρουν. Και πάνε μετά κάποιοι τρίτοι και εναποθέτουν στα βουνά με τα κλαδιά ό,τι μα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Από στρώματα και καναπέδες μέχρι μπάζα, λεκάνες και σακούλες σκουπιδιών…

Είναι τέτοια η αταξία στη συμπεριφορά μας που πολλές φορές ακόμη κι οι κάδοι της ανακύκλωσης «φιλοξενούν» οικιακά απορρίμματα και κλαδιά. Αυτό επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, γιατί οι εταιρείες που δέχονται τα προϊόντα της ανακύκλωσης αρνούνται να παραλάβουν το περιεχόμενο τέτοιων κάδων.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» και μια εικόνα ντροπής που συναντάται απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλη την περιοχή.

«Κανένα ελαφρυντικό»

«Κανένα ελαφρυντικό! Δεν πρόκειται να “πέσει στα μαλακά” όποιος πετάξει σκουπίδια, κλαδιά ή μπάζα στον δρόμο. Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται επιτόπου και θα είναι τσουχτερά», δήλωσε στη MP ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα, αρμόδιος για την καθαριότητα, Πέτρος Αλεξανδρής και συμπλήρωσε: «Πρόστιμα, που κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ σε κάθε παράβαση, έχουν ήδη σταλεί σε συμπολίτες μας και είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση σε κανέναν. Όποιος πετάει τα σκουπίδια του και τα κλαδιά του όπου και όπως να ‘ναι, θα πληρώνει, και ελπίζουμε να συμμορφώνεται.»

«Αφού πληρώνω Δημοτικά τέλη…»

Το πιο συνηθισμένο, αλλά παράλληλα και το πιο άστοχο επιχείρημα που χρησιμοποιούν μερικοί, για να κάνουν την παρανομία τους και ύστερα να ρίξουν το μπαλάκι στον Δήμο… Μόνο που, απ’ ότι φαίνεται, δε γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο πληρώνουν τα Δημοτικά τέλη… Σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας, τα Δημοτικά τέλη που καλούμαστε να πληρώνουμε όλοι μας και εισπράττει ο Δήμος, αφορούν μόνο στις εξής εργασίες:

  • Αποκομιδή απορριμμάτων μόνο από τους πράσινους κάδους
  • Καθαρισμός δημοτικών οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων
    Πουθενά μα πουθενά δεν αναφέρεται ότι όποιος πληρώνει Δημοτικά τέλη έχει το δικαίωμα να πετάει τα σκουπίδια του όπου του καπνίσει και ο Δήμος την υποχρέωση να τον «κυνηγά», λες και είναι μικρό παιδί, για να μαζέψει την ακαταστασία του.
Η λύση;

Εδώ και χρόνια λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Μάκρη, επί της Λεωφ. Διονύσου, που είναι εξοπλισμένος ήδη από το 2006 με θρυμματιστή κλαδιών, όπου οι κάτοικοι μπορούν να πηγαίνουν εκεί τα κλαδέματά τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Παράλληλα, όποιος αδυνατεί να τα μεταφέρει εκεί με δικό του μέσο, πληρώνει ένα μικρό παράβολο στον Δήμο, ο οποίος με τη σειρά του αναλαμβάνει τη μεταφορά τους.

Λύση, λοιπόν, εκ πρώτης όψεως, υπάρχει! Ωστόσο, αρκεί το σημείο αυτό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν κάθε καλοκαίρι σε έναν τόσο μεγάλο σε έκταση Δήμο;
Η πρότασή μας είναι ο Δήμος να βρει ακόμη ένα μεγάλο οικόπεδο, να το ενισχύσει με μηχανολογικό εξοπλισμό που θα έχει την ευχέρεια τα θρύμματα να τα κάνει μπρικέτες (ξυλότουβλο) και να σχεδιάσει και την κομποστοποίηση του «πρασίνου», με σκοπό την παραγωγή λιπάσματος.

Το οικόπεδο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Να είναι περιφραγμένο, να διαθέτει συστήματα πυρόσβεσης και να βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή για να μην ενοχλείται κάποιος κάτοικος από τη σκόνη ή τον θόρυβο που θα παράγουν τα μηχανήματα. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν στην περιοχή μας πολλά τέτοια οικόπεδα…

Εφόσον βρεθεί το οικόπεδο αυτό, ο Δήμος θα πρέπει να δέχεται και στον συγκεκριμένο χώρο τα προϊόντα αποψίλωσης των ιδιοκτητών των οικοπέδων ΔΩΡΕΑΝ και τα παράγωγα που προαναφέραμε να διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ στους κατοίκους.

Όποιος εξακολουθεί να ρυπαίνει ενώ ο Δήμος τού έχει εξασφαλίσει χώρους εναπόθεσης θα πρέπει να τιμωρείται με βαρύτατο πρόστιμο. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα εάν ο καθένας, με συνέπεια, υπηρετήσει τον ρόλο του. Και ο Δήμος και οι δημότες, αλλά και οι περαστικοί…