Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Η ιστορία των δίδυμων κοριτσιών που χάθηκαν στην περσινή πυρκαγιά μαζί με τους πιο ηρωικούς παππούδες στον κόσμο μπορεί να είναι γνωστή, παραμένει, όμως, συγκλονιστική όσες φορές και αν την έχει επεξεργαστεί ανθρώπινος νους. Η οικογένεια Φιλιππόπουλου έχασε μέσα σε ένα απόγευμα ό,τι πολυτιμότερο είχε. Τα δύο αγγελούδια της, Σοφία και Βασιλική.

Για τον δε πατέρα, Γιάννη, το χτύπημα ήταν τετραπλό καθώς έχασε και τους γονείς του, Φίλιππο και Σοφία.

Από την πρώτη στιγμή που έμαθαν ότι τα κορίτσια αγνοούνταν, φίλοι της οικογένειας βρέθηκαν δίπλα τους. Και παραμένουν μέχρι και σήμερα γνωρίζοντας ότι η συντροφιά τους αποτελεί βάλσαμο και τον μοναδικό τρόπο οι δύο γονείς να μπορέσουν να επανέλθουν -στο μέτρο του δυνατού- σε μια φυσιολογική καθημερινότητα.

Η ζωή, καλώς ή κακώς, συνεχίζεται και όπως κυνικά, αλλά απολύτως ρεαλιστικά λέει στη MP ο αδελφικός φίλος του πατέρα Φιλιππόπουλου, Άγγελος Κοντοθάνος «έχουμε μάθει όλοι να ζούμε με αυτή την απώλεια. Οφείλουμε να βγάλουμε κάτι θετικό μέσα από την τραγωδία κι αυτός είναι ο λόγος που σε συνεννόηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Μαυρολιθαριτών ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα έχει διττό χαρακτήρα. Θα αποτελεί φόρο τιμής στη Σοφία και τη Βασιλική και παράλληλα θα δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και γονείς να διασκεδάζουν σε ένα ασφαλές πάρκο μέσα στη φύση».

Το Μαυρολιθάρι

Από μικρά παιδιά, ο μπαμπάς Γιάννης και ο κολλητός του φίλος Άγγελος, έπαιρναν στην πλάτη από ένα σακίδιο και ανέβαιναν στο χωριό του δεύτερου, στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Πρόκειται για έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς στη χώρα που στέκει υπερήφανος στις πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1.140 μέτρων.

Ο Γιάννης αγάπησε τόσο το Μαυρολιθάρι που μεγαλώνοντας το επισκεπτόταν με τη σύζυγό του Γεωργία. Κι αργότερα, όταν έφεραν στη ζωή τη Σοφία και τη Βασιλική ανέβαιναν όλοι μαζί και το διασκέδαζαν με την ψυχή τους, μαζί και με τους παππούδες που επίσης το λάτρεψαν. Το Μαυρολιθάρι έγινε το στέκι τους, καλοκαίρια, χειμώνες, Πάσχα και Χριστούγεννα. Κι εκεί, στον τόπο του δηλαδή, είναι που επέλεξε ο κολλητός φίλος Άγγελος Κοντοθάνος, να φτιαχτεί ένα πάρκο στη μνήμη των κοριτσιών.

«Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του πάρκου είναι 16.000 ευρώ και καλούμε όλους όσοι θέλουν να γίνει πραγματικότητα να συνδράμουν οικονομικά. Με ρωτούν συχνά γιατί δεν κάνω κάτι σχετικό στο Μάτι. Η απάντηση είναι απλή. Για κανέναν μας δεν είναι εύκολο πλέον ούτε καν να αντικρίζουμε την ταμπέλα που γράφει “Μάτι”».

Το πάρκο

Το θεματικό πάρκο πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση «Άμπλας» που σφύζει από πράσινο. Με βάση το σχέδιο που πρόκειται να υλοποιηθεί εφόσον μαζευτεί το απαιτούμενο ποσό, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μεγάλο πεντάγωνο ξύλινο κιόσκι με τραπεζάκια περιμετρικά, παγκάκια, ψησταριά για μπάρμπεκιου, αιώρες, φωλιές και ταΐστρες για πουλιά, εκπαιδευτικό παιχνίδι τρίλιζα σε ξύλινη βάση που θα τοποθετηθεί κάθετα στο έδαφος, μεταλλικά γεφυράκια, μια τεχνητή λίμνη και καταρράκτες συνεχούς ροής.

Κάνοντάς το εικόνα, αντιλαμβάνεστε πόσο όμορφος θα γίνει ο συγκεκριμένος χώρος. Το ποσό που απαιτείται δεν είναι μεγάλο και οποιαδήποτε συνεισφορά από τον καθένα μας κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική. Ευχή όλων μας στη MP είναι το «Πάρκο της Σοφίας και της Βασιλικής» να κατασκευαστεί άμεσα και να φιλοξενεί στην αγκαλιά του εκατοντάδες παιδικά χαμόγελα. Θα ναι μια μικρή νίκη για τον Γιάννη και τη Γεωργία…


*Οποιοσδήποτε θελήσει να βοηθήσει με κάποιον άλλο τρόπο ή έχει απορίες, μπορεί να επικοινωνήσει με τη Marathon Press και να τον φέρουμε σε επαφή με τον κ. Κοντοθάνο που είναι επικεφαλής της προσπάθειας…