Ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προχώρησε σε έξωση των πρώην πρωθυπουργών και προειδοποίησε για κόκκινη κάρτα στα κατεπείγοντα νομοσχέδια

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου παραχώρησε την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης κατά το 1/5 αν υπάρχουν αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών σε πάνω από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών.

«Στην παρούσα περίοδο θα εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής που προβλέπει ότι αν υπάρχουν αδικαιολόγητες μη προσελεύσεις σε πάνω από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών θα υπάρχει περικοπή της αποζημίωσης κατά το 1/5″, ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Βουλής. «Θα εφαρμοστεί αυτό διότι αποτελεί και την εγγύηση ότι η Βουλή θα διαβουλεύεται ως ζωντανός, συλλογικός Σώμα και όχι ως «φάντασμα» εκπροσώπησης με υποτυπώδη, έως συμβολική εκπροσώπηση», σημείωσε. Είπε μάλιστα πως υπάρχει ακόμα και η σκέψη για την κατάργηση της βουλευτικής αποζημίωσης για το έργο των βουλευτών στις Επιτροπές. Η κα Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε αλλαγές στον προγραμματισμό των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ώστε να διευκολυνθούν στη συμμετοχή τους οι βουλευτές και παράλληλα να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν τις κρίσιμες διεργασίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιτροπές θα περιοριστούν σε πρωινές συνεδριάσεις και η Ολομέλεια θα συνεδριάζει μόνο το απόγευμα. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου προανήγγειλε επίσης τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων όλων των επιτροπών της Βουλής, από την τηλεόραση αλλά και μέσω διαδικτύου.

Αναφορικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, όταν και η κυβέρνηση θα καταγγείλει τη σύμβαση. «Το κοινοβούλιο θα επανεκτιμήσει τον τρόπο, με τον οποίο υποβοηθούνται οι βουλευτές για τη μετάβασή τους για να υπάρξει εκλογίκευση στις δαπάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ότι θα ζητήσει την επιστροφή των γραφείων που κατέχουν στη Βουλή οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί που δεν είναι εν ενεργεία βουλευτές (Μητσοτάκης, Σημίτης, Παπανδρέου) ενώ υπογράμμισε ότι θα εισαγάγει περιορισμό των νομοσχεδίων που εισάγονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν μνημονιακές συμβάσεις που ψηφίστηκαν με κάτω από 151 ψήφους και χωρίς τη συμμετοχή προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Τόνισε τέλος ότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η άρνηση χορήγησης άδειας σε προφυλακισμένους βουλευτές πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αντιδράσεις των κομμάτων σχετικά με την εκλογή της ως Πρόεδρος της Βουλής, η ίδια τόνισε: «Δεν έκανα καμπάνια εκλογής. Ούτε ζήτησα από καμία Κ.Ο. την ψήφο της. Οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που εξέδωσαν ανακοινώσεις οργής, λίγες μέρες μετά ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν. Μετά επαναστάτησαν ξανά για τη λειτουργία μου ως πρόεδρος της Βουλής. Εγώ θα τους δίνω πάντοτε το βήμα να διατυπώνουν τις διαφωνίες και τις κριτικές τους. Θα συνεχίσω να προστατεύω το δικαίωμά τους να ασκούν κριτική». Η πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να καταστήσει τη ΧΑ ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής, καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία Η πρώτη αντίδραση στη συνέντευξη της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ήρθε απόψε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην αιχμή της σφοδρής κριτικής που ασκεί η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται η αναφορά της κας Κωνσταντοπούλου στην ψήφιση μνημονιακών διατάξεων από την προηγούμενη Βουλή, για τις οποίες αμφισβήτησε την εγκυρότητά τους λέγοντας ότι πολλές από αυτές ψηφίστηκαν ενώ δεν είχε δοθεί άδεια από τις εισαγγελικές αρχές να προσέλθουν στις ψηφοφορίες οι βουλευτές της ΧΑ με συνέπεια να ψηφιστούν με λιγότερες από 151 ψήφους. «Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες η πρόεδρος της Βουλής, επιχειρεί να καταστήσει τη ΧΑ ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;», επισημαίνει η ΝΔ. Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι «όλος ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κα Κωνσταντοπούλου, έχουν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από την προφυλάκιση των βουλευτών της ΧΑ. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε ούτε μία ψηφοφορία που η διαφορά να επηρεάστηκε από τις απουσίες των βουλευτών της ΧΑ». Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι «η παρουσία ή μη των βουλευτών της ΧΑ είναι θέμα που ρυθμίζεται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Περιμένουμε απάντηση από την κυβέρνηση για την εμμονή της Προέδρου επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ Το επίμονο πάθος της Προέδρου της Βουλής κ Ζωής Κωνσταντοπούλου για την συνεχή παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ στη Βουλή την οδηγεί σε επίμονα θεσμικά ατοπήματα – παρά την αποδοκιμασία των θέσεων της ακόμη και από το κόμμα της. Που στοχεύει; Περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ που προς το παρόν μπορεί να τη χαίρεται και να την καμαρώνει αλλά θα την πληρώσει πολιτικά πολύ ακριβά.

Πηγή: news247

Προηγούμενο άρθροΒαρουφάκης: «Υπάρχει εναλλακτική, αν δεν πάρουμε τη δόση»
Επόμενο άρθροΤηγανίλα… τέλος!