Το χειρόγραφο είναι ένας από τους 300 ψηφιοποιημένους θησαυρούς που αναδεικνύουν την ευρύτερη κοινωνική κουλτούρα, η οποία διαμόρφωσε τη φαντασία και ως εκ τούτου το έργο του Σαίξπηρ… φωτό: British Library

Το τελευταίο χειρόγραφο που φέρει τον γραφικό χαρακτήρα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ένα απόσπασμα έργου, στο οποίο ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας φαντάζεται τον Σερ Τόμας Μορ να προχωρεί σε μία παθιασμένη έκκληση για λίγο ανθρωπισμό στους πρόσφυγες.

Το χειρόγραφο είναι ένας από τους 300 ψηφιοποιημένους θησαυρούς που αναδεικνύουν την ευρύτερη κοινωνική κουλτούρα, η οποία διαμόρφωσε τη φαντασία και ως εκ τούτου το έργο του Σαίξπηρ και όλα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από το site της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Το πρωτότυπο έργο – που δεν υπογράφεται από τον Σαίξπηρ-, γράφτηκε περίπου το 1600, αφορούσε τη ζωή του Ερρίκου του Η’ και δεν ανέβηκε ποτέ σε θεατρική σκηνή, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα μπορούσε να υποκινήσει ταραχές.

Μια ζωγραφιά που απεικονίζει το σπίτι του Σαίξπηρ από το χέρι του George Vertue…φωτό: British Library

Ο Σαίξπηρ ήταν ένας από τους πολλούς συγγραφείς που το τελικώς το επεξεργάστηκε και η συνεισφορά του στην επιμέλεια αποδείχθηκε και η σπουδαιότερη όλων.

Γράφει χαρακτηριστικά και όσο παραστατικά, άλλωστε, συνήθιζε:

«Θα ξεσπιτώσεις τους ξένους, θα τους σκοτώσεις, θα κόψεις τον λαιμό τους, θα πάρεις τα σπίτια τους και θα οδηγήσεις το μεγαλείο του νόμου σαν αποφασισμένος προστάτης…».

Την ίδια στιγμή, μελετητές του έργου του Σαίξπηρ, βεβαιώνουν ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο από το χέρι του και αυτά δεν είναι άλλα από τις 6 αυθεντικές υπογραφές του.

Αυτοπροσωπογραφία του John Dee…φωτό: British Library

Το χειρόγραφο διατηρήθηκε και στη συνέχεια ψηφιοποιήθηκε, ενώ ήταν και ένα από τα εκθέματα της μεγάλης έκθεσης προς τιμήν του Σαίξπηρ που διοργάνωσε πριν από περίπου δύο χρόνια η Βρετανική Βιβλιοθήκη.