ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το βράδυ της Τρίτης, ανακριτές και εισαγγελέας διέταξαν την προσωρινή κράτηση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, και οι λόγοι πίσω από την απόφαση είναι τρεις.

Τα δύο εντάλματα προσωρινής κράτησης του ζεύγους Παπαντωνίου υπογράφηκαν από την εισαγγελέα Κατερίνα Τσιρώνη και την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα με κορωνίδα την εκτίμηση ότι θα διαφύγουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκισή τους.

Τόσο οι ανακριτές Διαφθοράς όσο και η εισαγγελική λειτουργός έκριναν πως από τη συνολικά 21 ωρών απολογητική λειτουργία δεν αποδομήθηκε από τους δύο υπόλογους το κατηγορητήριο που αναφέρεται στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου για τη σύμβαση εκσυχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι λόγοι

Ειδικότερα, για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκε ότι:

  • Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.
  • Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ακόμη κι αν ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν έχει πια κρατικό αξίωμα. Αυτό σημαίνει, πως πιθανολογείται ότι αν παραμείνουν ελεύθεροι θα συνεχίσουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα, ο πρώην Υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου θα κρατηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι δύο σύζυγοι που κρίθηκαν αργά χθες το βράδυ προσωρινά κρατούμενοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, πέρασαν την νύχτα στην ΓΑΔΑ και εντός της ημέρας αναμένεται να μεταχθούν αντίστοιχα στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.