Πολλά γράφτηκαν κι ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για το θέμα του ΟΕΔΑ Γραμματικού και συγκεκριμένα για τη συζήτηση που έγινε στις 21 Μαρτίου στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν όμως από τις όποιες σοβαρές και μετρημένες σχετικές απόψεις και δημοσιεύματα, εντύπωση προκαλούν όσα υπερβολικά γράφτηκαν κι ακούστηκαν ότι δήθεν η Ε.Ε. αποφάσισε την οριστική διακοπή του έργου, χάρη στην παρουσία στις Βρυξέλλες του Δημάρχου Ηλία Ψηνάκη. Ένα έντονο στοιχείο υπερβολής ίσως και παραπλάνησης, που επέλεξαν κάποιοι ποντάροντας στην ημιμάθεια ή και στην πλήρη άγνοια πολλών πάνω στο θέμα, φθάνοντας μέχρι σε μια …δεύτερη Μάχη του Μαραθώνα με νέους… Μηλτιάδηδες κι ένα… «Νενικήκαμεν» Νο 2 με σύγχρονους… Φειδιππίδηδες.
Χωρίς καμιά διάθεση να μειώσουμε τις όποιες προσπάθειες γίνονται σε οποιοδήποτε επίπεδο από την Δημοτική Αρχή, τοπικούς φορείς και συνδημότες μας, η εφημερίδα μας θα αρκεστεί σε μια απλή καταγραφή των γεγονότων, δίνοντάς τους την όσο είναι δυνατό πραγματική τους διάσταση.
Τι εστί Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ας δούμε πρώτα τί είναι αυτή η περιώνυμη Επιτροπή Αναφορών στην οποία επανειλημμένα στο παρελθόν έχουν προσφύγει δημότες μας αλλά και ο Δήμος για το συγκεκριμένο πρόβλημα στο Γραμματικό.
Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η Επιτροπή Αναφορών αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. όσον αφορά διάφορα είδη προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, εφόσον τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν στους τομείς δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αξιοποιεί καλύτερα τις άμεσες εμπειρίες των πολιτών σε σχέση με το δίκαιό της και τη βελτίωση της μελλοντικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο μέσω της συμβολής της στον προσδιορισμό των προβλημάτων που παρατηρούνται κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο.
Κάθε αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Τέτοιες αναφορές προσφέρουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να εφιστά την προσοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών από κράτη μέλη, τοπικές αρχές ή άλλα όργανα».
Όπως καταλαβαίνει κανείς, η Επιτροπή Αναφορών δεν αποτελεί ένα εκτελεστικό όργανο, δηλαδή ένα όργανο που παίρνει αποφάσεις για υποθέσεις του απασχολούν την Ε.Ε. Απλά συμβουλεύει, συμβάλλοντας στον προσδιορισμό των προβλημάτων που παρατηρούνται κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο.
Τί έγινε στις Βρυξέλλες
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Μαρτίου συζητήθηκε η προγραμματισμένη αναφορά του Κων. Παπαδιγενόπουλου, «σχετικά με σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις στην έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την προτεινόμενη τοποθεσία υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού και τη συνεπαγόμενη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε.». Επί της αναφοράς τοποθετήθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Ηλίας Ψηνάκης και ο συνδημότης μας Κυριάκος Γκίκας ενώ όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, σε παρόμοιες αναφορές επί του θέματος, υπήρξε για μια ακόμα φορά η αμέριστος συμπαράσταση των Ευρωβουλευτών μας Νότη Μαριά, Σοφίας Σακοράφα και Νίκου Χουντή.
Τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής υπεραμύνθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης ο οποίος υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος για τη διακοπή του έργου, που όπως είπε πρόκειται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στις 31 Αυγούστου, σημειώνοντας ακόμη ότι η Περιφέρεια έχει λάβει υπ’ όψιν όλες οι προηγούμενες σχετικές περιβαλλοντικές συστάσεις της Επιτροπής.
Σύμφωνα με όσα είπε η Πρόεδρος κλείνοντας το θέμα, η Επιτροπή πρόκειται να στείλει επιστολές προς την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την έλλειψη συμμόρφωσης στο NATURA 2000, ζητώντας ξεχωριστή περιβαλλοντική μελέτη για το έργο. Με τη διαπίστωση επίσης ότι οι ανησυχίες των πολιτών δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη, θα συμβουλέψει την Περιφέρεια να προβεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως οφείλει. Επίσης η Πρόεδρος, απευθυνόμενη προς τους ενδιαφερόμενους, τους συνέστησε ότι θα πρέπει να αποταθούν προς τον Έλληνα Διαμεσολαβητή και την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Όπως φάνηκε στη διαδικασία, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν έπεισαν ώστε να χαρακτηριστεί το έργο παράνομο, όπως το έχουν ήδη κρίνει στο παρελθόν άλλα όργανα της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρήθηκαν πειστικά και τα στοιχεία που προσκόμισε η Περιφέρεια. Κι έτσι μπορούμε να πούμε ότι με ευκολία δόθηκε μια Σολομώντεια λύση, μέχρι νεωτέρας.
Αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας
Όπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα του ΟΕΔΑ Γραμματικού με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει κλείσει, παρά την όποια θετική εξέλιξη θεωρεί ο καθένας ότι προέκυψε από τη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου της Επιτροπής Αναφορών. Κι αυτό σίγουρα δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις σε όλους μας, ανεξαιρέτως. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι, μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, το έργο σταματάει και πρέπει να ησυχάσουμε.
Ενόψει μάλιστα των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών μέσα στον επόμενο χρόνο, με τον Ηλία Ψηνάκη και τη Ρένα Δούρου να έχουν δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιοι, είναι πολύ πιθανό αν όχι βέβαιο, να ακούσουμε και άλλα πολλά …όμορφα, ώστε να μας εφησυχάσουν.