Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 και 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε τον Δήμο Μαραθώνος ως νικητή προορισμό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας 2012-2013 European Destinations of Excellence, EDEN VI».

Στην τελετή παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας τον Δήμο μας, ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Ιορδάνης Λουίζος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέργιος Τσίρκας, για να παραλάβουν τη σημαντική αυτή για την πόλη μας διάκριση. Βραβεύτηκαν 19 Ευρωπαϊκές πόλεις και είναι γεγονός ότι τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα έκλεψε ο Δήμος Μαραθώνος.

Σε σχετική ανακοίνωση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ειδική αναφορά στην πόλη του Μαραθώνα για τον πολιτισμό, την ιστορικότητα της περιοχής, τις υποδομές και την σύγχρονη ελληνική φιλοξενία. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση: «Αυτός ο ηλιόλουστος προορισμός είναι μοναδικός, είναι φιλόξενος για όλους τους επισκέπτες και προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για εξερεύνηση και ψυχαγωγία…» 
Γίνεται επίσης αναφορά  στα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, στα έργα υποδομής και ειδικότερη μνεία στην προσβασιμότητα των υποδομών αλλά και της παραλίας απ΄όλους τους κατοίκους και όλους τους επισκέπτες.

Ο εκπρόσωπος της Comission, κ. Pedro Ordur-Silvan τον χαιρετισμό του ανέφερε: “Οι βραβευμένες πόλεις είναι οι κρυμμένοι μας θησαυροί που υπάρχουν σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να τις “ανακαλύψουμε” και να τις αναδείξουμε. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος δημιουργίας της Αμφικτινίας των βραβευμένων πόλεων.”


Ο Δήμος Μαραθώνος, με αυτή τη μοναδική τιμητική διάκριση του Αριστείου EDEN, είναι μέλλον τακτικό μέλος της Αμφικτιονίας με σημαντικά πλεονεκτήματα και προσδοκώμενα οφέλη. Στα άμεσα οφέλη που προκύπτουν από την βράβευση αυτή είναι η μοριοδότηση του Δήμου μας για την συμμετοχή του σε χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και η διαρκής τουριστική προβολή μέσα στο δίκτυο προώθησης των Εξαίρετων Τουριστικών Προορισμών. Άλλωστε αυτός είναι ο κεντρικός στόχος του προγράμματος EDEN, που ξεκίνησε το 2006. Προβάλλει αναδυόμενους Ευρωπαϊκούς προορισμούς, γι’ αυτό και τα βραβεία απονέμονται σε αναδυόμενους, σχετικά άγνωστους προορισμούς ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

 

Προηγούμενο άρθρο«Ρομποτική Χειρουργική: Παρόν και μέλλον»
Επόμενο άρθροTennis day στον ΑΚΑΜ