ΠΡΟΣΟΧΗ !
Τα κιλά που πήραμε στις γιορτές  πρέπει να τα χάσουμε άμεσα.
Ευτυχώς ισχύει και εδώ το «Easy come – easy go». Εκεί νομίζω ότι βρίσκεται το μυστικό, αν προσπαθήσουμε να λειτουργήσει ανάστροφα το μυαλό μας και τις όσες μέρες αφήσαμε τον εαυτό μας  λάσκα να κάνει  ότι θέλει (έλα μωρέ γιορτές είναι…) τις αναστρέψουμε κι επιστρέψουμε γρήγορα στις παλιές μας συνήθειες, ξέρετε  ποια εσείς….

Τα βότανα μας το πρωί (ή ότι ώρα μας βολεύει) , καλή διατροφή και λίγη άσκηση,  θα κάνουν τα καινούργια μας εκνευριστικά κιλά να εξαφανισθούν γρήγορα όπως ήρθαν και όχι να προστεθούν στο κανονικό μας βάρος.
Όμως ο βαρύς Χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας  και το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να μπορεί να μας κρατάει σε καλή θερμοκρασία και να μην αρρωσταίνουμε.
Στο μυαλό μας η ενέργεια έχει συνδεθεί με την ζάχαρη κυρίως , τα ζυμαρικά, το αλκοόλ, τα λίπη κτλ., όμως όλα αυτά σίγουρα δεν είναι τόσο καλά για την υγεία μας και για την εμφάνισή μας γενικότερα…
Αντίθετα μια πολύ καλή τροφή για την εποχή αυτή είναι οι ανάλατοι  ξηροί καρποί,  οι οποίοι όχι μόνο δεν παχαίνουν,  αλλά μας δίνουν ευεξία, ενέργεια και έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες  για τον οργανισμό μας.
 Καταρχάς, όλοι οι ξηροί καρποί βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη, αυξάνουν την καλή, ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό μας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μας προσφέρει ο καθένας:
Αμύγδαλα
Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου: ένα φλιτζάνι αμύγδαλα δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα. Ιδίως εμείς οι γυναίκες, που έχουμε τόσο ανάγκη την λήψη ασβεστίου λόγω οστεοπόρωσης, πρέπει να τα βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης χωρίς να μειώνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη.
Καρύδια:
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μία χούφτα καρύδια παρέχει τόση βιταμίνη Ε, όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Το σπουδαιότερο; Είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, και τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Οι πολυφαινόλες των καρυδιών δείχνουν να αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, διαδικασία που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης.
Φιστίκια Αιγίνης
Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε μία μερίδα κρέας, καθώς παρέχουν πλουσιοπάροχα στον οργανισμό μας πρωτεΐνη. Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια, όπως και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά.
Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Υπενθυμίζεται ότι οι φυτικές στερόλες έχουν μπει εδώ και καιρό στη ζωή μας, μέσω του εμπλουτισμού συγκεκριμένων τροφίμων (μαργαρινών, γαλακτοκομικών), τα οποία προορίζονται για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.
Φουντούκια:
Είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη. Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα. Δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Στραγάλια:
Τα στραγάλια δεν είναι ακριβώς ξηροί καρποί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψημένα ρεβίθια. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα αφράτα και τα σκληρά, που δεν έχουν διαφορές στη διατροφική τους αξία.
Τα στραγάλια δεν έχουν πολλά λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά και υδατανθράκων. Είναι εντυπωσιακό ότι δύο χούφτες στραγάλια αντιστοιχούν σε μία μερίδα άπαχο κρέας και 1 μερίδα μακαρόνια!
Κουκουνάρια:
Περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και μαγνησίου.
Περιέχον το πινολενικό οξύ, που σχετικές έρευνες έδειξαν ότι ίσως διαδραματίζει θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μέσω της δράσης του σε δύο ορμόνες που ελέγχουν τον κορεσμό.
Σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, σταφίδες, δαμάσκηνα, βατόμουρα κτλ. γίνονται ένα πολύ ωραίο σνακ, ωφέλιμο και υγιεινό, αρκεί να τηρούμε τις σωστές ποσότητες, δηλαδή περίπου μια χούφτα την ημέρα.   

Προηγούμενο άρθρο3 τρόποι για να διεκδικήσετε τις δεδουλευμένες αποδοχές σας.
Επόμενο άρθροΟ Μνημόνιος για τον μήνα Φεβρουάριο