Μία διαφορετική πρόταση…

Λένε ότι οι καλύτερες ιδέες πέφτουν μέσα στο καταχείμωνο όταν πίνεις κρασάκι μπροστά στο αναμμένο τζάκι. Δε γνωρίζουμε αν η ιδέα της γέννησης της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας αποδειχτεί όντως καλή – εμείς σίγουρα το ελπίζουμε – αλλά είναι σίγουρο ότι τη μέρα που τη συλλάβαμε… τουρτουρίζαμε από το κρύο και δε μας έσωζε ούτε… μια νταμιτζάνα ρετσίνα!
Μην ανησυχείτε δεν ήμασταν μεθυσμένοι όταν το αποφασίσαμε. Είχαμε… σώας τας φρένας! Να συστηθούμε λοιπόν, σαν καλοί οικοδεσπότες, σε όσους δε μας γνωρίζουν…
Το μεγάλο αφεντικό – κοινώς ο ιδιοκτήτης – ονομάζεται Βασίλης Λουίζος. Φοιτητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και επίδοξος πολιτικός μηχανικός, μάλλον κατάλαβε ότι με την υπάρχουσα κρίση η ενασχόληση με την ανέγερση ακινήτων στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερες προοπτικές στο άμεσο μέλλον, οπότε αποφάσισε να ανοίξει εφημερίδα…
Ο… ιθύνων νους – κοινώς ο εκδότης – ονομάζεται Αλέξανδρος Σόμογλου και έχει την ατυχία να είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος για 17 χρόνια και μέλος της Ένωσης Συντακτών για άλλα έντεκα. Προς τι η ατυχία; Ξέρετε τι πάει να πει να συνοδεύεται πλέον ο τίτλος του επαγγέλματός σου με την προσφώνηση «αλήτης, ρουφιάνος»; Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας…
Πάμε τώρα και στις συστάσεις της ίδιας της εφημερίδας. Ας ξεκινήσουμε από την ονομασία της.
Γιατί Marathon; Μα διότι πρόκειται για την πρώτη εφημερίδα που κυκλοφορεί στο νέο μας δήμο και ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν την πόλη που ζούμε. Και το πρώτο σημείο που ταυτίστηκαν οι απόψεις του διδύμου που θα σας κερνάει κάθε μήνα… πρωινό espresso ήταν ακριβώς αυτό. Θεωρήσαμε αδιανόητο να μην έχει ένας δήμος με την ιστορική και πολιτισμική βαρύτητα του Μαραθώνα τη δική του εφημερίδα.
Γιατί Press; Μα γιατί κάποια στιγμή πρέπει να θυμηθούμε τι θα πει δημοσιογραφία σε αυτή τη χώρα. Να θυμηθούμε ότι δημοσιογράφος δεν είναι ούτε ο… κουτσομπόλης, ούτε ο συκοφάντης, ούτε ο ξερόλας, ούτε το τιμητής των πάντων. Δημοσιογράφος δεν είναι αυτός που το ένα πρωί ξυπνάει υπέρ του ενός κόμματος ή του ενός προσώπου και την επομένη κοιμάται ως ο μεγάλος τους αντίπαλος επειδή έτσι του επιτάσσει το προσωπικό του συμφέρον.

Όπως θα διαπιστώσετε ξεφυλλίζοντας τις σελίδες που ακολουθούν επιθυμούμε να προσεγγίσουμε την έννοια «τοπικός Τύπος» με μια διαφορετική εκδοτική πρόταση από αυτές που είχατε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
Η εφημερίδα δεν είναι ούτε πολιτική, ούτε life style, ούτε αθλητική. Είναι απλά… η εφημερίδα της πόλης. Επιχειρεί να καταγράψει και να διερευνήσει γεγονότα, να αναδείξει πρόσωπα που σκιαγραφούν την καθημερινότητα μας.
Θα δείτε ότι απουσιάζουν οι παρασκηνιακές σελίδες στις οποίες ο Έλληνας αναγνώστης έχει συνηθίσει να αναζητεί… πικρόχολα σχόλια και μπηχτές. Συγχωρέστε μας, αλλά προσωπικά μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο, πρέπει πριν απ’ όλα να διαφοροποιήσουμε τη νοοτροπία και την κουλτούρα μας.
Πάμε τώρα και στο φλέγον ερώτημα: Θα είστε αντικειμενικοί σε ότι αφορά την κρίση σας προς το δήμο; Και πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό από τη στιγμή που ιδιοκτήτης της εφημερίδας είναι ο γιος του δημάρχου Μαραθώνα;
Σας απαντάμε εξαρχής… όχι! Δεν θα είμαστε αντικειμενικοί απέναντι σε κανέναν! Μην πάει το μυαλό σας στο κακό. Βλέπετε ο όρος αντικειμενικότητα βιάζεται καθημερινά στις σελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας, καθώς οι περισσότεροι δημοσιογράφοι ταυτίζουν τον όρο αντικειμενικό με τον όρο… συμφέρον.
Όχι λοιπόν τέτοια αντικειμενικότητα να μας λείπει. Να είστε σίγουροι όμως ότι θα είμαστε… υποκειμενικοί. Δε θα διστάζουμε να καταθέτουμε την προσωπική μας άποψη ακόμη κι αν αυτή είναι επικριτική και για τη δημοτική αρχή. Ποιος είπε άλλωστε ότι η έννοια κριτική είναι… απαγορευμένη; Μόνο μέσα από την κριτική και την αυτοκριτική μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Απλά στην Ελλάδα τείνουμε να ξεπερνάμε τα όρια και να φτάνουμε συχνά πυκνά από την κριτική στην προσβολή, την ισοπέδωση αρχών και αξιών και τη δημαγωγία.
Μην σας κουράσουμε όμως. Μοναδικός κριτής για κάθε έντυπο δεν είναι τα πομπώδη λόγια του εκάστοτε ιδιοκτήτη ή εκδότη, αλλά ο ίδιος ο χρόνος.
Κλείνοντας την πρώτη μας επικοινωνία απλά, υποσχόμαστε δύο πράγματα: Πρώτον αυτή η εφημερίδα δεν θα επιβαρύνει ποτέ με ένα ευρώ τα ταμεία του δήμου Μαραθώνα. Δεν πρόκειται ποτέ να δημοσιεύσει την παραμικρή καταχώρηση επί πληρωμή. Το θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας σε μια περίοδο που ο δήμος Μαραθώνα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Δεύτερον θα επιχειρούμε όσο μπορούμε να προσεγγίζουμε τα γεγονότα με μια μετριοπαθή και αισιόδοξη διάθεση. Αρκετά έχει υποφέρει αυτή η χώρα από ακραίες αντιπαραθέσεις και διχαστικές νοοτροπίες. Καλή μας αρχή…

Προηγούμενο άρθροΜπλόκο στο ΧΥΤΑ
Επόμενο άρθροΝεφέλη Καπέ: Η 11χρονη μαθήτρια που κέρδισε το χρυσό!