Τα κοινωνικά προβλήματα και η οικονομική εξαθλίωση της ελληνικής οικογένειας έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εμπορική δραστηριότητα. Είναι ένας κλάδος, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, που πλήττεται άμεσα από τη δραματική μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας όλων μας.

Στη δική μας περίπτωση, ενώ παρουσιάζεται μια σχετικά ικανοποιητική δραστηριότητα κυρίως τα Σαββατοκύριακα στην παραλιακή μας ζώνη, μαρασμός επικρατεί σε όλα τα εμπορικά καταστήματα. Κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα η εμπορική κίνηση καταγράφει, δυστυχώς, και κάποιο καινούριο αρνητικό ρεκόρ.
Αυτό πρέπει να αλλάξει! Και τίποτα δεν αλλάζει μόνο του… Εμείς αισθανόμαστε την υποχρέωση μιας διαρκούς προβολής του εμπορικού μας κόσμου και μιας παρότρυνσης προς όλους τους συμπολίτες μας, να μεταφέρουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες εντός ορίων του Δήμου Μαραθώνος. Ακόμα και το ένα ευρώ που ξοδεύουμε, ας το ξοδεύουμε πια εδώ στον τόπο μας!
Οι παροτρύνσεις, όμως, αυτές, όπως και οι παροτρύνσεις του Δήμου στους φωτεινούς του πίνακες «Προτιμάτε την τοπική αγορά», δεν φαίνονται ικανές να ανατρέψουν αυτή την πορεία…
Δεν πρέπει, όμως, να μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι! Ενωμένοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με συντονισμένες κινήσεις πρέπει να κάνουμε κάτι, να βοηθήσουμε και είμαι βέβαιος ότι βήμα βήμα, σιγά σιγά θα ανατραπεί ουσιαστικά αυτό το κλίμα. Το μόνο που δεν πρέπει είναι να μείνουμε τα χέρια ψηλά…
Εμείς προβληματιστήκαμε…
Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να καλέσει σε συνάντηση όλους τους ενδιαφερόμενους και να γίνει συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις, εφικτές και ουσιαστικές, σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί ο επιχειρηματικός μας κόσμος κάτι από την παλιά του αίγλη. Είμαστε ανοιχτοί στο να μεταφέρουμε οποιαδήποτε πρόταση που μπορεί να βοηθήσει.
Ξεκινώντας από αυτό το φύλλο παρουσιάζουμε μια πρώτη σκέψη που πιστεύουμε ότι είναι και εφικτή και ρεαλιστική και θα έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα: Να διοργανωθεί ανοιχτό μπαζάρ σε χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι, κάποιο ή κάποια Σαββατοκύριακα, που αυτά απ’ ό,τι φαίνεται μας κρατούν ακόμα ζωντανούς.
Θα μπορούσε σε αυτή τη λογική, και μάλιστα σχετικά εύκολα, μετά την καθιερωμένη έκθεση βιβλίου που γίνεται στην παραλία της Νέας Μάκρης, να φιλοξενούνται στα υπάρχοντα περίπτερα, για ένα επιπλέον διάστημα, τα προϊόντα της περιοχής μας και να εκπροσωπούνται τα εμπορικά μας καταστήματα, εφ’ όσον το επιθυμούν.
Εμείς θα σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτή την πρόταση με την προσδοκία ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνει και μπορεί να αποτελέσει και θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.
Έχουμε ήδη την υπόσχεση ότι ο Δήμος Μαραθώνος θα πάρει την πρωτοβουλία καλέσματος, κυρίως μέσα από την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, και θα έχουμε το πρώτο κάλεσμα μέχρι το τέλος του 2012.
Κλείνοντας και επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλους τους καταναλωτές για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, αισθάνομαι την υποχρέωση να προτείνω και σε όλους τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα στον εμπορικό κόσμο, να μειώσουν όσο μπορούν τα νοίκια βοηθώντας έτσι έμπρακτα τους ενοικιαστές να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και επειδή τα λόγια πολλές φορές είναι εύκολα από διάφορους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, θέλω να ενημερώσω τους αναγνώστες μας ότι εγώ πρώτος έχω μειώσει το νοίκι στο κατάστημα που έχω, από γονική παροχή, στο κέντρο της Νέας Μάκρης πάνω από 50%. Αυτό νομίζω ότι μου δίνει το δικαίωμα να παροτρύνω κι άλλους…
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ κάτι να καταφέρουμε!

Προηγούμενο άρθροH ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ… nο2
Επόμενο άρθρο7+1 Πράγματα που πιστεύουμε παρ’ όλο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε