Γράφει ο Πασχάλης Πούλος, Φιλόλογος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα
με τον Συνδυασμό «Ενωμένη Πολιτεία»
του Δημάρχου κ. Ιορδάνη Λουίζου  

Ο Δήμος Μαραθώνος είναι από τους πλέον ευαισθητοποιημένους Δήμους της χώρας στα κοινωνικά θέματα. Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, η Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας και η «Βοήθεια στο Σπίτι», που ανήκουν στο Ν.Π.Δ.Δ. «Τετράπολις». Συνεπικουρείται και από μεγάλο αριθμό εθελοντών, που αθόρυβα προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Η Μονάδα αυτή προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Εξυπηρετεί 700 περίπου άτομα. Αναπτύσσει πολλές δραστηριότητες που επίκεντρό τους έχουν τις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες (μοναχικοί, ηλικιωμένοι, ανήμποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.). Συγκεκριμένα παρέχει συμβουλευτική – ψυχολογική στήριξη και διεκπεραιώνει υποθέσεις τους σε ασφαλιστικά ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, Ο.Α.Ε.Δ., Δ.Ο.Υ., και σε άλλους φορείς. Μεταφέρει και συνοδεύει σε νοσοκομεία και υπηρεσίες άτομα που δε μπορούν να μετακινηθούν μόνα τους. Προβαίνει στη συνταγογράφηση, αγορά και παράδοση φαρμάκων, σε ενεσοθεραπείες, αιμοληψίες και στην παρακολούθηση και εποπτεία φαρμακευτικής αγωγής. Προβαίνει, επίσης, στην αγορά και διανομή φαρμάκων, ειδών προσωπικής και οικιακής υγιεινής, ιματισμού – ρουχισμού, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και στη δωρεάν διανομή τροφίμων και στη διανομή συσσιτίου. Εκδίδει και ανανεώνει τα βιβλιάρια προνοίας. Διαθέτει αποθήκη τροφίμων και ρούχων που προέρχονται από δωρεές και παρέχονται δωρεάν.

Από το περασμένο έτος, με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, γεννήθηκαν και λειτουργούν, παράλληλα με την Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, πέντε ακόμα κοινωνικές δομές που εδρεύουν και αυτές στο Πολιτιστικό Πάρκο της Νέας Μάκρης. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Παροχή Συσσιτίων, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Τράπεζα Χρόνου και το Γραφείο Διαμεσολάβησης. Η Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας – «Βοήθεια στο σπίτι» και οι Κοινωνικές Δομές, για την επίτευξη των στόχων τους, συνεργάζονται με συλλόγους, επιχειρήσεις, την Εκκλησία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και άλλους φορείς.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο τροφοδοτεί  τους ωφελούμενους με προϊόντα, όπως είδη παντοπωλείου, κατεψυγμένα προϊόντα, συσκευασμένα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης, υπόδησης, παιχνίδια και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Τα προϊόντα συγκεντρώνονται αποκλειστικά από χορηγίες εταιρειών και ιδιωτών και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα καθορίζονται οι διανομές. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ανέρχεται στα 433 άτομα (ενήλικα και ανήλικα).

Η Κοινωνική Δομή Παροχής Συσσιτίων εξυπηρετεί 63 άτομα. Με φροντίδα και διακριτικότητα παρέχει καθημερινά γεύματα τα οποία προσφέρονται από καταστήματα εστίασης και κατοίκους της περιοχής μας. Τα γεύματα διανέμονται την ίδια μέρα που παρασκευάζονται, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος αλλοίωσής τους. Σε όσους υπάρχει αδυναμία μετακίνησης παραδίδονται στις οικίες τους.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετεί άμεσα και με μεγάλη συνέπεια ανασφάλιστα άτομα ή ασφαλισμένα στην Πρόνοια και γενικότερα άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ανέρχεται στους 100 περίπου συνδημότες μας, των οποίων καλύπτεται πλήρως ή μερικώς η μηνιαία αγωγή τους. Επιπλέον, εξασφαλίζει τη μεταφορά των μη εμβολιασμένων ανηλίκων στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», για τον δωρεάν εμβολιασμό τους. Παράλληλα με το φαρμακείο, γνωστοί γιατροί υποψήφιοι του συνδυασμού μας προσφέρουν αφιλοκερδώς τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε ανασφάλιστους συνδημότες μας. Έχουν ακόμα οργανώσει πολλές ιατρικές εκδηλώσεις, όπως ο έλεγχος οστεοπόρωσης, λιποδερμικού προφίλ και σπιρομέτρησης σε όλους τους συνδημότες μας.

Η Τράπεζα Χρόνου έχει τη μορφή δικτύου, όπου τα μέλη του, μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ιστότοπου ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και μεταχειρισμένα προϊόντα, χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος.

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης, προς τους ωφελούμενους, στην επικοινωνία τους με κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία. Συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τους εφοδιάζει με ειδική κάρτα και τους προωθεί, ανάλογα με τις ανάγκες τους, στις αντίστοιχες Δομές.

Τέλος, στο Δήμο μας λειτουργεί με επιτυχία για τρίτη χρονιά και το Κοινωνικό Φροντιστήριο που εδρεύει στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης. Είναι το πρώτο που λειτούργησε στη χώρα μας και αποτέλεσε το πρότυπο δημιουργίας Κοινωνικών Φροντιστηρίων από άλλους Δήμους. Φοιτούν κατά μέσο όρο, κάθε έτος 130-150 μαθητές. Κατά το τρέχον σχολικό έτος είναι στελεχωμένο με 27 εθελοντές καθηγητές και 14 εθελόντριες γραμματείς. Όλοι τους δίνουν το καλύτερό τους εαυτό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των μαθητών σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η παρουσία μου ως συντονιστή και διδάσκοντος καθηγητή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι σχεδόν καθημερινή. Η λειτουργία του θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα σχολικά έτη και για όσο χρόνο τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη. Εξάλλου το δικαίωμα της γνώσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των μαθητών και υποχρέωση των εκπαιδευτικών να την παρέχουν αφιλοκερδώς σε όσους την έχουν ανάγκη και αδυνατούν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Καταβάλλονται προσπάθειες να επεκταθεί και στην πόλη του Μαραθώνα, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και η απώλεια χρόνου των μαθητών που μετακινούνται από το Μαραθώνα στη Νέα Μάκρη.

Με τον εθελοντισμό μπορούμε να κάνουμε και άλλα πολλά, αρκεί να το πιστέψουμε και να το θελήσουμε. Ο εθελοντισμός αποτελεί το δείκτη του πολιτισμού μας και το βασικό στοιχείο του κοινωνικού μας ιστού, καθώς και το μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Είναι η έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του σεβασμού προς το συνάνθρωπό μας, η κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.

 

Προηγούμενο άρθροSurf around …Dali
Επόμενο άρθροΠασχαλινό μπαζάρ του Δημοτικού Σχολείου Ανατολής