Γράφει η Μάρα Σαμαρτζή

10 ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΝΤΑΛΙ

 

 1. ΠΙΣΤΕΥΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ

Πριν γεννηθεί ο Σαλβαδόρ Νταλί, η μητέρα του είχε γεννήσει ένα αγόρι που είχε ονομάσει και εκείνο Σαλβαδόρ Νταλί. Δυστυχώς, ο πρώτος Σαλβαδόρ πέθανε όταν ήταν μόλις 22 μηνών. Εννέα μήνες μετά ήρθε στον κόσμο ο «δεύτερος» Σαλβαδορ Νταλί και λόγω του ότι έμοιαζε καταπληκτικά με τον νεκρό αδερφό του και ήρθε ακριβώς 9 μήνες μετά, οι γονείς του άρχισαν να πιστεύουν πως ήταν η μετενσάρκωση του πρώτου γιού τους. Όταν ο Σαλβαδόρ έγινε 5 χρονών, οι γονείς του τον πήγαν στον τάφο του αδερφού του και τον ενημέρωσαν για τις υποψίες τους. Το γεγονός αυτό είχε τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο στον νεαρό Νταλί που ίσως δικαιολογεί όχι μόνο τα παράξενα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη τη χρονιά της ζωής του αλλά και την μετέπειτα πορεία του. 

2. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΑΔΙΣΜΟΣ

Από μικρή ηλικία, για τον Νταλί, η απόλαυση και ο πόνος ήταν το ίδιο και το αυτό. Τουλάχιστον αυτή ήταν η δικαιολογία του για την παιδική του συνήθεια να επιτίθεται στον κόσμο χωρίς λόγο! Το χειρότερο παράδειγμα συνέβη όταν είχε πάει μια βόλτα με έναν φίλο του στην εξοχή και καθώς περνούσαν πάνω από μια γέφυρα, ο Νταλί έσπρωξε τον φίλο του ώστε να πέσει από ύψος 5 μέτρων πάνω στα βράχια. Αναρωτιέστε αν ένιωσε τύψεις; Όσο η μητέρα του φίλου του άδειαζε κουβάδες με αίμα από τις πληγές του γιού της, ο μικρός Σαλβαδόρ καθόταν στο πάτωμα και έτρωγε κεράσια..

3. ΑΒΙΔΑ ΝΤΟΛΛΑΡΣ 

Ο Νταλί ήταν γνωστός στους κύκλους του για την φιλαργυρία του. Λόγω αυτού του είχαν βγάλει το παρατσούκλι «αβίδα ντόλλαρς» (δολάρια) που όχι μόνο δείχνει την αγάπη του για το χρήμα αλλά είναι και αναγραμματισμός για το όνομα του. Έκανε τα πάντα για να αποκτήσει λεφτά και όχι μόνο νόμιμες δουλειές όπως το να πουλάει έργα του, να φτιάχνει τα λόγκο μεγάλων εταιριών (βλέπε Chupa Chups, Eurovision 1969 κ.α.) και να εμφανίζεται σε διαφημιστικά σποτάκια αλλά πολλές φορές ξεγελούσε τον κόσμο. Κάποτε έπεισε έναν πλούσιο πελάτη του να αγοράσει έναν πίνακα του στην τριπλή τιμή λέγοντας του πως στην μπογιά είχε προσθέσει το φαρμάκι από χίλιες σφήκες. Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν επικοινώνησε μαζί του η Γιόκο Ονο, γυναίκα του Τζόν Λένον, ζητώντας να αγοράσει μια τούφα από το μουστάκι του. Εκείνος την χρέωσε 10.000 δολάρια και τελικά της έστειλε ξεραμένο γρασίδι γιατί όπως υποστήριξε φοβόταν μήπως κάνει μάγια με τις πραγματικές του τρίχες!

4. ΤΑ ΚΟΛΠΑ

Εκτός από καλλιτέχνης, συγγραφέας, ζωγράφος, επιστήμονας και ότι άλλο αποφάσιζε πως θα είναι την κάθε μέρα που ξυπνούσε, ο Νταλί ήταν και μεγάλος σόουμαν. Μερικές φορές τα νούμερα του ήταν πιο εντυπωσιακά από τους πίνακες του! Για παράδειγμα, κάποτε παρέδωσε μια διάλεξη φορώντας μια ολόσωμη φόρμα δύτη με όλα τα εξαρτήματα και αρνούταν να την βγάλει μέχρι που λιποθύμησε. Το 1955, έφτασε σε μια ομιλία του με την Ρολς Ρους του γεμάτη κουνουπίδια λέγοντας πως τον εντυπωσίαζε το σχήμα τους. 

Για να πουλήσει περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου που είχε γράψει, έστησε ένα σκηνικό νοσοκομείου μέσα στο βιβλιοπωλείο, με πραγματικούς γιατρούς και νοσοκόμες, και τους έβαλε να του κάνουν εγκεφαλογραφήματα. Όποιος αγόραζε το βιβλίο του, έπαιρνε και ένα αντίγραφο του εγκεφαλογραφήματος του. Ύστερα από αυτό γύρισε πάλι στα κουνουπίδια, γέμισε μια λιμουζίνα με αυτά και τριγυρνούσε στους δρόμους του Παρισιού χαρίζοντας τα στους έκπληκτους περαστικούς! 

5. Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

 Κατά τη διάρκεια της έγερσης του Ναζισμού οι περισσότεροι σουρεαλιστές ζωγράφοι κράτησαν μια απόσταση από τον φασισμό και τον Χίτλερ, όχι όμως ο Νταλί που ξεκίνησε να τον ζωγραφίζει! Ένας πίνακας του Νταλί που με την πρώτη ματιά μοιάζει με τοπίο είναι η φωτογραφία του Χίτλερ γυρισμένη στο πλάι. Όταν ρωτήθηκε γιατί ασχολείται τόσο με τον Χίτλερ, ο Νταλί απάντησε πως ονειρεύεται τον γερμανό δικτάτορα όπως οι άντρες ονειρεύονται τις γυναίκες…

6.DALI ATOMICUS

 Το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Νταλί με τον γνωστό φωτογράφο Philippe Halsman, «Dali Atomicus» είναι μια ωδή στον φημισμένο πίνακα του Νταλί «Leda Atomica». Η φωτογραφία δείχνει τον ζωγράφο, έπιπλα και γάτες, όλα στον αέρα μαζί με έναν πίδακα νερού. Είναι μια καταπληκτική φωτογραφία αν σκεφτούμε πως δημιουργήθηκε το 1948 όταν δεν υπήρχε Photoshop. Αντίθετα, η φωτογραφία έχει τραβηχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα έπιπλα κρέμονται με κλωστές από το ταβάνι ενώ ο Νταλί πηδάει στον αέρα και κάποιος έξω από το πλάνο πετάει τον κουβά νερό και κάποιος άλλος τις τρείς γάτες. Ακούγεται εξουθενωτικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως έπρεπε να το «παίξουν» 28 φορές! 

 7. Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΛΙ

Βλέποντας τους πίνακες του Νταλί, υποπτεύεται κανείς πως είναι αποτελέσματα χρήσης ψυχοτρόπων ναρκωτικών. Παρόλα αυτά ο διάσημος ζωγράφος είχε πει κάποτε «I don’t do drugs, I am drugs» ( δεν κάνω ναρκωτικά, είμαι τα ναρκωτικά). Που έβρισκε λοιπόν την έμπνευση του αν όχι από τα ναρκωτικά; Είχε κάποια κόλπα! Ο Νταλί καθόταν σε μια καρέκλα και κρατούσε ένα πιρούνι κάτω από το οποίο υπήρχε ένα πιάτο. Μόλις τον έπαιρνε ο ύπνος, το πιρούνι έπεφτε στο πιάτο κάνοντας θόρυβο και ξυπνώντας τον, τον βοηθούσε να ζωγραφίσει αυτά που έβλεπε στα πρώτα στάδια του ύπνου του! 

8. Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ

Τον Αύγουστο του 1929, ο Νταλί γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, την Ελενα Ιβάνοβνα Διακόνοβα, αλλιώς γνωστή ως Γκαλά. Δυστυχώς, ήταν ήδη παντρεμένη με τον Γάλλο ποιητή Πωλ Ελουάρντ. Ο Νταλί δεν αποθαρρύνθηκε! Μετά από κόπο κατάφερε να χωρίσει το ζευγάρι και να παντρευτεί εκείνος την Γκαλά και να ζήσουν μαζί μέχρι τον θάνατό της, το 1982. 

Ενώ δεν ήταν κανονικός γάμος, καθώς και οι δύο είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, ήταν απόλυτα ευτυχισμένοι! Η Γκαλά έγινε μούσα και μάνατζερ του Νταλί και ήταν τόσο αναγκαία στον ζωγράφο που συχνά εκείνος υπέγραφε τους πίνακες του και με το δικό της όνομα! Το 1968, ο Νταλί αγόρασε στην γυναίκα του ένα κάστρο στην Ισπανία, το οποίο εκείνη δέχτηκε με την προϋπόθεση ότι εκείνος θα έπρεπε να έχει γραπτή άδεια για να την επισκεφθεί! 

 9. Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ

Αν εξαιρέσουμε τις εκκεντρικές συμπεριφορές του Νταλί που τον κάνουν να μοιάζει με σχιζοφρενή, ο άνθρωπος ήταν ιδιοφυία! Αυτό είναι εμφανές στην σειρά κοσμημάτων που λάνσαρε με τον Αμερικανό εκατομμυριούχο, Κάμινς Κάδερχουντ. Ο Κάδερχουντ προμήθευσε τον Νταλί με πολύτιμους λίθους αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε ο τελευταίος να δημιουργήσει μικρά κομμάτια απαράμιλλης τέχνης. Συνολικά, δημιουργήθηκαν 39 κομμάτια που τελικά πουλήθηκαν στο Salvador Dali Foundation έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ το 1999!

Το κεντρικό κομμάτι είναι η βασιλική καρδιά, φτιαγμένη από ατόφιο χρυσό, επιστρωμένη με 46 ρουμπίνια, 42 διαμάντια και 2 σμαράγδια. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της βασιλικής καρδιάς είναι πως πάλλεται σαν μια πραγματική!!

Προηγούμενο άρθροΜία όμορφη βόλτα από την «Παμμακάριστο»
Επόμενο άρθροΤο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Μαραθώνος