Η δικαστική πλάνη αποτελεί δυστυχώς μια πολύ σκληρή πραγματικότητα αλλά σήμερα, χάρη κυρίως στην τεχνολογία, γίνεται όλο και πιο σπάνια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αθώων που καταδικάστηκαν από λάθος και δικαιώθηκαν χρόνια αργότερα. Υπάρχουν και κάποιοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο από λάθος…

Σύμφωνα με το Innocence Project, το οποίο υποστηρίζει τα θύματα δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ, το 63% των ατόμων που δικαιώθηκαν μέσω της εξέτασης DNA στις ΗΠΑ ήταν Αφροαμερικανοί…

Amanda Knox

Η ιστορία της Amanda Knox είναι τρομακτική. Κατηγορήθηκε άδικα για τη δολοφονία της συγκατοίκου της ενώ διέμενε σε μια μικρή ιταλική πόλη. Η Αμερικανίδα υπήκοος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες μετά από τρεις δίκες κι αφού είχε διασυρθεί από τον κίτρινο ευρωπαϊκό τύπο.

Brendan Dassey

Ο ανιψιός του Steven Avery, ο Brendan Dassey, ο οποίος έχει νοητικά προβλήματα πλήρωσε βαρύ τίμημα καθ όλη τη δικαστική περιπέτεια αυτή, καθώς κατηγορήθηκε ως συνένοχος ότι βοήθησε τον θείο του κατά το βιασμό και τη δολοφονία της Teresa Halbach.

Η καταδίκη του προέκυψε μετά από πολύωρες ανακρίσεις κατά τις οποίες η αστυνομία χρησιμοποίησε αμφισβητήσιμες μεθόδους. Ο άτυχος νεαρός βγήκε από τη φυλακή αφού είχε εκτίσει δέκα χρόνια από την ποινή του.

David McCallum

Ο Αφροαμερικανός David McCallum έμεινε στη φυλακή επί 29 χρόνια για ένα φόνο που δεν διέπραξε ποτέ. Απαλλάχθηκε μετά την έρευνα των Καναδών κινηματογραφιστών Ray Klonsky και Marc Lamy. Η ιστορία του έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘David and Me‘.

Glenn Ford

Καταδικάστηκε για το φόνο ενός κοσμηματοπώλη το 1983. Ο Αφροαμερικανός Glenn Ford πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο και αθωώθηκε το 2013, σε ηλικία 65 ετών.

Ο Ford βρισκόταν πλέον στο τελικό στάδιο του καρκίνου και συμφώνησε να συναντήσει τον κατήγορο που τον έστειλε στη φυλακή ο οποίος ήθελε να του ζητήσει συγνώμη για το λάθος του.

Michel Dumont

Κατηγορήθηκε για βιασμό το 1990 επειδή αναγνωρίστηκε από το θύμα αλλά αφού εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής του απαλλάχθηκε. Είκοσι χρόνια μετά γυρίστηκε μια ταινία που βασίστηκε στο περιστατικό αυτό στην οποία περιλαμβάνεται μια νέα μαρτυρία που δημιουργεί αμφιβολίες για την αθωότητά του.

Οι πέντε του Central Park

Το 1989, μια γυναίκα η οποία έκανε τζόκινγκ δέχθηκε επίθεση, βιάστηκε και δολοφονήθηκε στο Σέντραλ Παρκ στο Μανχάταν. Η αστυνομία κατηγόρησε πέντε μαύρους και Λατινοαμερικάνους έφηβους τους οποίους είχαν δει να περιφέρονται στο πάρκο τη νύχτα εκείνη και τους πίεσε να ομολογήσουν.

Οι πέντε νεαροί καταδικάστηκαν παρά το γεγονός ότι οι ομολογίες τους δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους. Το 2002, ο Matias Reyes, ένας βιαστής και δολοφόνος ο οποίος βρισκόταν ήδη στη φυλακή ομολόγησε το έγκλημα.

Η εξέταση DNA απέδειξε την αθωότητα των πέντε εφήβων που είχαν πλέον ενηλικιωθεί, δώδεκα χρόνια μετά και η περιπέτειά τους γυρίστηκε και έγινε η mini series “When They See Us”.

George Stinney Jr

Η ιστορία του George Stinney είναι τραγική. Πρόκειται για τον μικρότερο σε ηλικία ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ καθώς ήταν μόλις 14 ετών όταν εκτελέστηκε σε ηλεκτρική καρέκλα η οποία του ήταν πολύ μεγάλη, μόλις 83 ημέρες αφότου κατηγορήθηκε για τη δολοφονία δύο κοριτσιών. Ο Stinney αθωώθηκε το 2014, εβδομήντα χρόνια μετά την άδικη καταδίκη του το 1944.

Nicholas Yarris

Συνελήφθη ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ενώ οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο. Ο Nicholas Yarris επιχείρησε να αποφύγει την καταδίκη κατηγορώντας κάποιο υποτιθέμενο νεκρό γνωστό του θύματος για τη δολοφονία και το βιασμό της Linda Mae Craig.

Όταν η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο εν λόγω γνωστός δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, υποπτεύθηκε τον Yarris, ο οποίος έμεινε πάνω από 21 χρόνια στη φυλακή καταδικασμένος σε θάνατο μέχρι που μια εξέταση DNA τον αθώωσε το 2003.

Patrick Dils

Σε ηλικία 16 ετών ο Patrick Dils ανακάλυψε τα πτώματα δύο παιδιών κοντά σε γραμμές τρένου. Μετά από πολύωρη ανάκριση η αστυνομία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ήταν ένοχος. Ο Dils έμεινε στη φυλακή 15 χρόνια μέχρι που τελικώς αποδείχθηκε αθώος.

Keith Harward

Ο Harward καταδικάστηκε το 1982 βάσει μιας κατηγορίας ότι τα δόντια του ταίριαζαν με τα σημάδια από δαγκωνιά που βρέθηκαν στο θύμα βιασμού, μια μαρτυρία που έπεισε τους ενόρκους οι οποίοι και τον καταδίκασαν για το βιασμό της γυναίκας και τη δολοφονία του άντρα της.

Τριάντα τρία χρόνια μετά τα αποτελέσματα του DNA απέδειξαν ότι ο Harward ήταν αθώος και οδήγησαν στον εντοπισμό του πραγματικού ενόχου ο οποίος είχε ήδη πεθάνει βρισκόμενος στη φυλακή για άλλο έγκλημα.

Carlos DeLuna

Ο Carlos DeLuna εκτελέστηκε στο Τέξας το 1989 και ήταν μόλις 20 ετών όταν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας επειδή βρέθηκε κάποιος μάρτυρας που κατέθεσε ότι είχε δει έναν άνδρα ισπανικής καταγωγής να φεύγει από το σημείο του φόνου.

Ο Carlos DeLuna απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες χάρη στις προσπάθειες μια ομάδας φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια 20 χρόνια μετά την εκτέλεσή του.

Daryl Dwayne Holloway

Έχοντας ήδη εκτίσει 24 χρόνια στη φυλακή για βιασμό και κλοπή, ο Daryl Dwayne Holloway αθωώθηκε βάσει στοιχείων που προέκυψαν από την εξέταση DNA.

Είχε δικαίωμα αποζημίωσης για τη δικαστική πλάνη η οποία ανέρχεται σε 50.000 δολάρια για κάθε χρόνο που πέρασε στη φυλακή με πλαφόν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Anthony Wright

Ο Wright ήταν μόλις 20 ετών όταν μπήκε στη φυλακή για το βιασμό και τη δολοφονία της Louise Talley το 1991.

Ομολόγησε υπό πίεση ότι διέπραξε το φόνο για να κλέψει χρήματα από την 77χρονη γειτόνισσά του. Είκοσι πέντε χρόνια μετά ο πατέρας πλέον δύο παιδιών απαλλάχθηκε βάσει στοιχείων από την εξέταση DNA.

Joseph Fears

Μετά από 25 χρόνια στη φυλακή, ο Joseph Fears δικαιώθηκε και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για δύο βιασμούς που δεν είχε διαπράξει. Ο Fears έχασε δυο δίκες και δύο εφέσεις πριν καταφέρει να δικαιωθεί το 2009 χάρη στις εξετάσεις DNA.

Johnny Briscoe

Το 1982, μια γυναίκα δέχθηκε επίθεση και βιάστηκε από έναν άνδρα ο οποίος παρίστανε ότι τον έλεγαν Johnny Briscoe. Ο συγκεκριμένος βιαστής στη συνέχεια κάλεσε επανειλημμένως το θύμα από τηλεφωνικό θάλαμο κοντά στο σπίτι του Johnny Briscoe, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στον Briscoe να υπερασπιστεί τη θέση του σε μια δίκη που ούτως ή άλλως παρέκκλινε του νομικά αποδεκτού. Ο Briscoe απαλλάχθηκε χάρη στην εξέταση DNA.

Jimmy Ray Bromgard

Το 1987, ο Bromgard κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση σε οκτάχρονη η οποία αναγνώρισε τον θύτη λέγοντας ότι είναι 60% με 65% σίγουρη ότι ήταν ο Bromgard και παρόλα αυτά το δικαστήριο το δέχθηκε.

Το 2002 ο Bromgard έγινε ο 111ος άνθρωπος που απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες του χάρη στο τεστ DNA.

Paula Gray

Η Paula Gray, η οποία εμφάνιζε μια ελαφριά διανοητική αναπηρία, ομολόγησε ότι είχε συμμετάσχει μαζί με τέσσερις άνδρες στο βιασμό και τη δολοφονία ενός ζευγαριού στο Σικάγο. Και οι πέντε αθωώθηκαν μετά την εξέταση DNA. Η Gray η οποία είχε καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη έμεινε στη φυλακή επί 24 χρόνια.

Ricky Jackson

Ο Jackson καταδικάστηκε σε θάνατο βάσει της μαρτυρίας ενός 12χρονου παιδιού το οποίο όταν ως ενήλικας πλέον παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα με αποτέλεσμα ο Jackson να μείνει 39 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ.

ΠΗΓΗmsn.gr
Προηγούμενο άρθροΤους έκανε παρατήρηση για τη μουσική και τον «έσπασαν στο ξύλο»
Επόμενο άρθροΟργή στις ΗΠΑ: Μαθήτρια με σύνδρομο Down έμεινε εκτός από ομαδική φωτογραφία που τράβηξαν μαζορέτες