Δεν χρειάζεται να παραθέσει κάποιος ιδιαίτερα επιχειρήματα για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι ο άνθρωπος δε δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον. Αν έδειχνε, δε θα συζητούσαμε σήμερα για ρύπανση, για υπερθέρμανση του πλανήτη, για πιθανό λιώσιμο των πάγων, για κακοποίηση ζώων σε ανησυχητικό βαθμό και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, αντιλήψεις και συνήθειες στην καθημερινότητά μας.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και είδη ζώων με τα οποία συνυπήρξαμε στο μακρινό, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, τα βλέπουμε πλέον μόνο σε φωτογραφίες. Κάποια εξαφανίστηκαν εξαιτίας φυσικών παραγόντων, ο κανόνας, όμως, λέει ότι η πλειοψηφία «πλήρωσε» την ατυχία να συμβιώνει με τον άνθρωπο και να γίνεται θύμα είτε της ανθρώπινης παρέμβασης είτε της αδιαφορίας. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετά ακόμα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Χρέος μας, τόσο προς τα απειλούμενα είδη όσο και προς αυτά που χάθηκαν στον χρόνο, είναι να τα προστατέψουμε με κάθε κόστος. Μακάρι κάθε 16η Μαΐου, ημέρα αφιερωμένη στα είδη που απειλούνται, ο αριθμός να μειώνεται.

ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ ΑΜΟΥΡ

Ζει σε νοτιοανατολική Ρωσία και βορειοανατολική Κίνα. Έφτασε στο δυσάρεστο σημείο να απειλείται εξαιτίας δύο παραγόντων: του κυνηγιού για χόμπι και της υλοτομίας, που αποτελεί βασική αιτία καταστροφής του φυσικού της περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τη WWF, έχουν απομείνει μόλις 30 στην άγρια φύση…

ΜΑΥΡΟΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

Προέρχεται από την ανατολική και κεντρική Αφρική. Ένα υποείδος του, ο «μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής» εξαφανίστηκε το 2011. Το 1900, ζούσαν εκατοντάδες χιλιάδες μαύροι ρινόκεροι στην Αφρική. Tα τελευταία χρόνια, όμως, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά πολύ εξαιτίας των ευρωπαίων κυνηγών, σύμφωνα τουλάχιστον με τη WWF. Πιστεύεται ότι πλέον είναι λιγότεροι από 70.000.

CROSS RIVER GORILLA

Λέγεται αλλιώς και Gorilla Gorilla Diehli. Πρόκειται για το σπανιότερο είδος γορίλα και υποείδος του δυτικού γορίλα, το οποίο ζει αποκλειστικά στα δάση του Cross River, στα σύνορα Καμερούν-Νιγηρίας. Η λαθροθηρία που παρατηρείται στην περιοχή έχει συρρικνώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πληθυσμό τους και σύμφωνα με τη WWF οι εναπομείναντες είναι λιγότεροι από 300. Ο κόκκινος συναγερμός έχει χτυπήσει, αλλά κάνουμε πως δεν τον ακούμε…

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΙΑ HAWKSBILL

Ζει κατά κύριο λόγο σε κοραλλιογενείς υφάλους των ωκεανών. Η αιτία για την οποία συρρικνώνεται ο πληθυσμός της είναι πραγματικά λυπηρή και συνιστά ντροπή για το ανθρώπινο είδος. Το κέλυφός της αποτελεί εντυπωσιακό… διακοσμητικό. Δε δύναται να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, ωστόσο υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν ζωή 20-23.000 θηλυκά.

SAOLA

Η επιστημονική του ονομασία είναι Pseudoryx Νghetinhensis. Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1992 κατά τη διάρκεια κοινής έρευνας του υπουργείου Δασών του Βιετνάμ και της WWF, ωστόσο ήδη βρίσκεται υπό απειλή κι αυτό συνιστά κατόρθωμα… Ζει μόνο σε ορεινές περιοχές του Βιετνάμ και του Λάος και δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο στη φύση, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι όσα Saolas αιχμαλωτίστηκαν, πέθαναν. Αυτή τη στιγμή τα ζωντανά Saola πιστεύεται ότι είναι λιγότερα από 750.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΓΟΡΙΛΑΣ

Ο Ορεινός Γορίλας ή Ορεσίβιος Γορίλας ή Γορίλας του Βουνού ζει σε δασικές εκτάσεις ορεινών περιοχών στην κεντρική Αφρική. Το πυκνό τρίχωμά του τον βοηθά να επιβιώσει σε υπερβολικά ψυχρές θερμοκρασίες. Το γεγονός, όμως, ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο τις εστίες του, τον αναγκάζει να ανέβει σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών και σε πολλές περιπτώσεις να μην αντέχει. Ο πληθυσμός του Ορεινού Γορίλα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και οι οργανώσεις για την προστασία των άγριων ζώων έχουν προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΛΩΝΑ

Η δερματοχελώνα, επιστημονικά Dermochelys Coriacea, είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο είδος χελώνας, η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που υπήρξε ποτέ, καθώς επίσης και το τέταρτο μεγαλύτερο είδος ερπετού. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον μεταναστευτικά είδη και ζει τόσο στον Ειρηνικό, όσο και στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τη WWF, οι πληθυσμοί των δερματοχελώνων έχουν μειωθεί κατά πολύ κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ως αποτέλεσμα της έντονης ωοληψίας. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι εφικτό να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί, πιστεύεται, όμως, ότι στον Ειρηνικό ζουν πλέον λιγότερες από 2.300 θηλυκές δερματοχελώνες.

ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΒΑΣ

Ο Ρινόκερος της Ιάβας είναι μέλος της οικογένειας των Ρινοκεροτίδων κι ένα από τα πέντε είδη ρινόκερων που υπάρχουν σήμερα. Ανήκει στο ίδιο γένος με τον Ινδικό ρινόκερο κι έχει παρόμοιο δέρμα. Στο Εθνικό Πάρκο Ujung Kulon της Ινδονησίας ζουν πλέον λιγότεροι από 40. Ο κύριος λόγος της δραματικής μείωσής τους είναι ο ίδιος με τον κύριο λόγο της δραματικής μείωσης όλων των ειδών ρινόκερων. Η παράνομη λαθροθηρία για τα κέρατά τους. Τον Ρινόκερο της Ιάβας τον συναντά κανείς μόνο σε εθνικά πάρκα κι αυτό γιατί αν τον συναντούσε στη φύση, θα μιλούσαμε για ακόμη ένα εξαφανισμένο είδος.

ΤΙΓΡΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ

Ονομάζεται, επίσης, Τίγρη του Αμόι ή Σιαμέν και είναι από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση υποείδη της τίγρης. Είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος και θεωρείτο εξαφανισμένη, διότι μεταξύ 1983 και 2007 κανείς δεν είχε δει έστω μία στις περιοχές όπου συνήθιζε να ζει. Το 1977, η κινεζική κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο που απαγόρευε τη θανάτωση άγριων τίγρεων, αλλά αυτό μπορεί να έγινε πολύ αργά για να σωθεί το υποείδος, δεδομένου ότι είναι πιθανώς εξαφανισμένο στην άγρια φύση. Επί του παρόντος, υπάρχουν 59 τίγρεις της Νότιας Κίνας σε αιχμαλωσία, οι οποίες, ωστόσο, προέρχονται από, μόλις, 6 ζώα. Ο πληθυσμός τους τη δεκαετία του ‘50 υπολογιζόταν σε περίπου 4.000…

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΜΑΤΡΑΣ

Είδος ελέφαντα που ζει στην Ινδονησία. Απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της λαθροθηρίας και της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος. Προκειμένου να προστατευθεί, το 2004 οι Αρχές της χώρας ίδρυσαν το Εθνικό Πάρκο Tesso Nilo National Park.

Προηγούμενο άρθρο6+1 τροφές που καίνε περισσότερες θερμίδες από όσες περιέχουν
Επόμενο άρθροΑναπάντητα ερωτήματα για τη δολοφονία της Καρολάιν – Η ρήξη για τη δουλειά του συζυγοκτόνου