Γράφει ο Φάνης Α. Παυλίδης

Σύμβουλος ακινήτων

Ασκούμενος δικηγόρος

fanis@pavlidis-realestate.gr

 

Τέλη Αυγούστου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων και το φθινόπωρο βρίσκει τους επιτυχόντες να αναζητούν τα νέα τους σπίτια κοντά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κατανοώντας το άγχος των γονέων προκειμένου να «τακτοποιήσουν» τα παιδιά τους, όσο καλύτερα μπορούν, το παρόν άρθρο περιέχει ορισμένες χρήσιμες και απλές συμβουλές προς τους φοιτητές που αναζητούν σπίτια προς μίσθωση και αφιερώνεται σε αυτούς με την ευχή για μια όμορφη και αξέχαστη διαδρομή!

Όπως έχει τονίσει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, το κυριότερο που πρέπει να ελέγχεται είναι η τοποθεσία του σπιτιού. Αυτό θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στη σχολή, έτσι ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση σε αυτήν, ακόμη και «με τα πόδια». Συνήθως όμως, τα σπίτια που προσφέρονται είναι παλαιά και τις περισσότερες φορές, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησής τους, αρκετά «τσουχτερά». Αν η συγκοινωνία βολεύει είναι πιθανόν να βρείτε λίγο πιο μακριά πιο σύγχρονα ακίνητα σε ελκυστικότερες τιμές.

Συμβουλή: Η τεχνολογία βοηθάει πολύ. Συγκεντρώστε τα προσφερόμενα ακίνητα στη βάση ενός ηλεκτρονικού χάρτη (πχ. google maps), δείτε τις αποστάσεις και συγκρίνετε αναλυτικά. Προσέξτε όμως, κριτήριο σας να αποτελούν οι αποστάσεις από κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους, αποφεύγοντας τα μικρά στενάκια που ενδεχομένως κρύβουν κινδύνους ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σημαντική είναι η ύπαρξη σχετικής αγοράς πέριξ του φοιτητικού σπιτιού. Super Market, περίπτερο, τράπεζες, φαρμακείο κλπ. κοντά στη γειτονιά καθιστούν το φοιτητικό σπίτι πλεονεκτικό.

Συμβουλή: Αφού εντοπίσετε το ακίνητο, περπατήστε τριγύρω τη γειτονιά και καταγράψτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η κατάσταση του ιδίου του σπιτιού. Βλάβες, αστοχίες στα υλικά, υγρασίες και άλλα ελαττώματα από πλημμελή συντήρηση πρέπει να διαπιστώνονται από την αρχή και να αποφεύγονται.

Συμβουλή: Θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί κατά τον έλεγχο του σπιτιού από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ρίξτε μια καλή ματιά, αγνοώντας τυχόν βιασύνη του ιδιοκτήτη ή εκείνου που σας υποδεικνύει το ακίνητο, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σας υποψιάσει.

Βεβαίως, το βασικότερο κριτήριο αποτελεί το μηνιαίο μίσθωμα. Τα φοιτητικά σπίτια αποτελούν ειδική κατηγορία ακινήτων και ειδικά αυτή την περίοδο τα ενοίκια είναι περισσότερο «τσιμπημένα». Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει.

Συμβουλή: Ρωτήστε πριν μεταβείτε στο ακίνητο την αρχική του «τιμή». Ψυχολογήστε αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και ποια είναι αυτά, και προπαντός μη δείξετε ενθουσιασμό κατά την επίσκεψή σας σε αυτό. Εκμεταλλευτείτε τυχόν μειονεκτήματα, ή «εφεύρετε» μερικά προκειμένου να πετύχετε καλλίτερη τιμή. Κι αφού διαπραγματευτείτε, αν έχετε τη δυνατότητα, προτείνετε την εφάπαξ καταβολή των ενοικίων έξι μηνών ή ενός χρόνου, για να κερδίσετε περισσότερο. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι δεν δίνουμε χρήματα χωρίς απόδειξη και χωρίς προηγούμενη σύνταξη μισθωτηρίου.

Ένα επίσης φαινόμενο που πρέπει να αποφεύγεται είναι η ταυτόχρονη υπόδειξη του ακινήτου σε πολλούς υποψηφίους ενοικιαστές, με σκοπό την αύξηση του μισθώματος εν είδει δημοπρασίας.

Συμβουλή: Ζητείστε από τον ιδιοκτήτη ή τον μεσίτη να είστε μόνοι στο ακίνητο χωρίς άλλους ενδιαφερόμενους, αλλά φροντίστε ταυτόχρονα να μην καθυστερήσετε την θετική απάντησή σας γιατί είναι σίγουρο ότι περιμένουν κι άλλοι μετά από εσάς…

Τέλος, μία από τις πλέον αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές μεσιτών ακινήτων είναι η είσπραξη αμοιβής ανά υπόδειξη ακινήτου (πχ. «20 € για να σε πάω στο σπίτι»). Η μεσιτική αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα, συνήθως αποτελεί ένα μίσθωμα και καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση που τελικώς πραγματοποιηθεί η μίσθωση, ως αποτέλεσμα των ενεργειών του επαγγελματία μεσίτη. Οποιαδήποτε άλλη αμοιβή είναι παράνομη.

Συμβουλή: Οι μεσιτικές υπηρεσίες που παρέχονται με επαγγελματισμό μπορούν να σας προφυλάξουν από πολλούς κινδύνους, να σας εξοικονομήσουν χρόνο και να «φιλτράρουν» πριν από εσάς οτιδήποτε θα απορρίπτατε, μη ανταποκρινόμενο στις ανάγκες σας. Αν αποφασίσετε να απευθυνθείτε σε οργανωμένο γραφείο, διερευνήστε την ποιότητα των υπηρεσιών του (ιστοσελίδα, έγγραφα, διαφάνεια, εμπιστευτικότητα κλπ) και δώστε εξαρχής μια σαφή περιγραφή αυτού που ζητάτε.

 

Καλή σας σταδιοδρομία!!!

 

Προηγούμενο άρθροΚάτι τρέχει με τις πέρλες
Επόμενο άρθροΣτην κορυφή του πλανήτη ο κλασικός Μαραθώνιος