Όλο το ιστορικό της υπόθεσης.

Λίγες μόλις μέρες μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών,  αρχές Αυγούστου του 2013, με την οποία αυξήθηκε η τιμή των οικοπέδων στην 4η Π.Ε. Νέας Μάκρης από 370€ σε 620€ ανά τετρ. μέτρο, η οποία οδήγησε σε υπέρογκη αύξηση του ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 και σε εκκαθαριστικά με παράλογα ποσά φόρων, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 80%, οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής κατέθεσαν τρεις αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αιτήσεις αυτές εκδικάστηκαν σε συντομότατο χρόνο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 13 Νοεμβρίου 2013 και ήδη έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δέχονται έναν από τους προβληθέντες λόγους και προτείνουν την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου. Παράλληλα όμως οι υποθέσεις, λόγω της σπουδαιότητας των ζητημάτων που τίθενται με τις αιτήσεις ακυρώσεως, παραπέμφθηκαν στην 7μελή σύνθεση του ΣτΕ. Στις 11 Ιουνίου 2014 οι υποθέσεις συζητήθηκαν εκ νέου στην επταμελή σύνθεση του ΣτΕ, όπου ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Νικόλαος Καραμέτος εξέθεσε και ανέπτυξε πλήρως όλους τούς λόγους για την ακύρωση της Υπουργικής απόφασης η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες  από τα άδικα και παράλογα ποσά του ΦΑΠ. Ήδη βρισκόμαστε σε αναμονή της έκδοσης των τελικών αποφάσεων.

Σχετικά με τις υποθέσεις αυτές, ο πληρεξούσιος δικηγόρος που τις χειρίζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ. Νικόλαος Καραμέτος σημειώνει ότι η δικαστική διαδικασία εξελίσσεται ταχύτατα για τα δεδομένα του Δικαστηρίου και δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική έκβασή τους.

Παράλληλα με όλες τις παραπάνω δικαστικές ενέργειες, ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος και η Αντιδήμαρχος κα Πόπη Πατεράκη επιδιώκοντας την επίλυση του θέματος από πολιτικής πλευράς, συνοδευόμενοι από τον πληρεξούσιο δικηγόρο και εκπροσώπους των θιγόμενων ιδιοκτητών και κατοίκων της περιοχής, είχαν αλλεπάλληλες επαφές και διαβουλεύσεις με βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για την επίλυση του προβλήματος που δημιούργησε η απόφαση του Υπουργείου, λαμβάνοντας σαφείς διαβεβαιώσεις ότι με αφορμή την περιοχή της Νέας Μάκρης, το Υπουργείο έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για την διόρθωση των αδικιών που δημιουργήθηκαν κατά την επιβολή του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, το οποίο θα τεθεί προς υλοποίηση τους αμέσως προσεχείς μήνες, ενδεχομένως και πριν την έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η εφημερίδα μας μίλησε με την Αντιδήμαρχο Μαραθώνα κα Πόπη Πατεράκη η οποία έχει αναλάβει, από πλευράς Δήμου, την πρωτοβουλία της διαχείρισης του συγκεκριμένου προβλήματος. «Από την πρώτη στιγμή που λάβαμε γνώση την Υπουργική απόφαση για την είσπραξη του ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013 με τιμή 620€ ανά τ.μ. προσφύγαμε άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πετύχαμε οι αιτήσεις ακύρωσης να εκδικαστούν σε πρωτοφανείς χρόνους για το συγκεκριμένο δικαστήριο. Οφείλω να πω συγχαρητήρια στον δικηγόρο μας κ. Νικόλαο Καραμέτο και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άρτια υποστήριξη της υπόθεσης την οποία  παρακολούθησα προσωπικά πολύ στενά.

Από πλευράς Δήμου παράλληλα εδώ και ένα χρόνο περίπου και πάντα με την υποστήριξη και την παρουσία του Δημάρχου, με σχετική αλληλογραφία, με συχνές επισκέψεις σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, στην Βουλή, στον έφορο Παλλήνης, στην Διεύθυνση Κεφαλαίου του Υπουργείου κ.λ.π. αγωνισθήκαμε, ενημερώσαμε και διαμαρτυρηθήκαμε για την οριστική επίλυση της τεράστιας αδικίας που υφίσταται η 4η Π.Ε. Νέας Μάκρης, η οποία οδήγησε σε ουσιαστική εκμηδένιση της αξίας των περιουσιών μεγάλης μερίδας κατοίκων και ιδιοκτητών της πόλης μας. Πραγματικά πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξη για δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Πολιτεία».

Προηγούμενο άρθροΙορδάνης Λουίζος: “Θα τιμήσω τον νέο μου ρόλο με όλες μου τις δυνάμεις”
Επόμενο άρθροΚρυστάλλινες και πεντακάθαρες οι θάλασσές μας