Η πρώτη συνέντευξη του Ιορδάνη Λουίζου μετά τις εκλογές

-Κύριε Δήμαρχε οι εκλογές τελείωσαν. Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα; Απογοητευμένος από το εκλογικό σώμα;

Είναι κρίμα και άδικο να αισθάνομαι απογοήτευση από το εκλογικό μας σώμα. Οι συμπολίτες μου με έχουν τιμήσει όσο ελάχιστους. 12 χρόνια Δήμαρχος στη Νέα Μάκρη και ο πρώτος Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα. Είναι δυνατόν να έχω παράπονο;

-Αν και δεν είμαι βέβαιος ότι έχω πάρει απάντηση για το κυρίαρχο συναίσθημα, πιστεύετε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα πετύχει στο έργο της;

Για να συμπληρώσω το πρώτο σας ερώτημα, να πω ότι η πικρία που υπάρχει για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι το θεωρώ δυσανάλογο με την προσπάθεια και το έργο που έγινε στον Δήμο τα τελευταία 3.5 χρόνια. Η ευθύνη όμως αυτή είναι αποκλειστικά δική μου, ότι δεν κατάφερα να το κοινοποιήσω, να το γνωστοποιήσω στον κόσμο. Η επιτυχία ή η αποτυχία της νέας Δημοτικής Αρχής θα φανεί πολύ σύντομα. Προσωπικά εύχομαι να πετύχει. Το έργο της είναι κρίσιμο αλλά ασφαλώς πολύ πιο εύκολο από το δικό μας. Εγώ τους δίνω τη χαρά να εγκαινιάσουν αρκετά δικά μου έργα. Πρέπει όμως να μας πείσουν για τη δική τους δυνατότητα να κατασκευάσουν και εκείνοι δικά τους έργα. Εμείς παραλάβαμε τον πιο προβληματικό και χρεωμένο Δήμο της χώρας και τους παραδίδουμε τον πιο νοικοκυρεμένο.Αυτό τα κάνει όλα πιο εύκολα…

-Τι ακριβώς εννοείται;

Παραλάβαμε έναν Δήμο με πιστοποιημένο χρέος που ξεπερνούσε τα 45 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Έναν Δήμο, κατ’ αρχήν, μη βιώσιμο. Σήμερα ο Δήμος δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ!! Εξοφλήσαμε όλα τα χρέη στην ΕΥΔΑΠ, σε ιδιώτες, σε προμηθευτές, σε εργολάβους, υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, κτλ κτλ και έχουμε καταθέσεις στις τράπεζες που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Στη νέα Δημοτική Αρχή παραδίδουμε λοιπόν έναν Δήμο νοικοκυρεμένο, εύρωστο οικονομικά και με πολλά και σημαντικά έργα σε εξέλιξη.

-Στον Βιολογικό και στο νέο Δημαρχείο αναφέρεστε;

Αναφέρομαι σε πολλά. Αναφέρομαι στον 2ο Παιδικό Σταθμό της Νέας Μάκρης που παραδίδεται σε χρήση τον Σεπτέμβριο. Σε εξέλιξη είναι σημαντικές συμφωνίες με την Περιφέρεια Αττικής για έργα όπως 1 εκατομμύριο ευρώ για το Στάδιο του Μαραθώνα, 4.2 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά, 32 εκατομμύρια ευρώ για τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Διονύσου, σε 15 μέρες ξεκινάνε οι παρεμβάσεις αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό Κτίριο της Νέας Μάκρης μέσα από το «εξοικονομώ» και πολλά άλλα. Μην ξεχνάτε ότι ο ιστορικός μας Δήμος σήμερα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Αν είναι δυνατόν! Ήταν μεγάλη επιτυχία η διασφάλιση 8 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσουμε επιτέλους ιδιόκτητο Δημοτικό Μέγαρο, ένα έργο που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Αξίζει μία επίσκεψη στην αφετηρία στον Μαραθώνα για να δείτε από κοντά το μέγεθος του έργου. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε το σημαντικότερο κτιριακό συγκρότημα μετά το έργο μας, το Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο, στην Αμερικάνικη Βάση. Ο Δήμος Μαραθώνος θα έχει το Δημαρχείο που του αξίζει!

-Με τον Βιολογικό τι γίνεται; Προεκλογικά λίγοι πίστεψαν ότι τα καταφέρατε…

Τώρα μας πιστεύουν όλοι. Είναι σε εξέλιξη ο Διεθνής Διαγωνισμός και θα υπάρχει ανάδοχος του έργου πριν παραδώσουμε στη νέα Δημοτική Αρχή. Κάποτε σε μία συνέντευξή μου πριν από περίπου 10 χρόνια δήλωσα ότι ανοίγω τη θητεία μου με τις πράξεις εφαρμογής των Σχεδίων Πόλης και θα την κλείσω με τον Βιολογικό. Προφητική φαίνεται εκ των υστέρων η δήλωση.

-Εμείς θα έχουμε ειδικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο για το θέμα του Βιολογικού γιατί είναι προφανώς το σημαντικότερο έργο.

Είναι μεγάλο έργο γιατί πέρα απ’ ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν για τις θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις αξίες γης κτλ κτλ, υπάρχουν και άλλες ιδιαίτερα θετικές παράπλευρες επιπτώσεις. Με τις ενέργειές μας απαλλάσσουμε και τη Χώρα μας και τον Δήμο από τεράστια πρόστιμα που επιβάλουν πλέον τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Πρόστιμα που ξεπερνούν τις 14.000 ευρώ ημερησίως για τον Δήμο Μαραθώνος. Και το σημαντικότερο προς τους αναγνώστες σας είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαδικασία να σταματήσει κάποιος το έργο του Βιολογικού, παρά μόνο το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Σας διαβεβαιώνω ότι κάτι τέτοιο δεν θα το τολμήσει κανένας και ασφαλώς δεν θα το επιτρέψουμε σε κανέναν.

-Ο ρόλος σας για την επόμενη μέρα;

Νομίζω ότι είναι πολύ συγκεκριμένος. Όχι μόνο για την επόμενη αλλά και για τις επόμενες. Έχω δηλώσει προεκλογικά ότι είναι η τελευταία φορά που βάζω υποψηφιότητα στον Δήμο. Συνεπώς έκλεισα ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου και της ενασχόλησης με τα κοινά στις πρόσφατες εκλογές. Δεν πρόκειται λοιπόν να ασχοληθώ ξανά. Στις τελευταίες εκλογές μου ανέθεσαν ένα νέο ρόλο. Θα τον τιμήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

-Καταλαβαίνω ότι δεν θα είστε εκ νέου υποψήφιος σε Δημοτικές Εκλογές, αλλά θα ασκήσετε τα καθήκοντα του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ακριβώς. Και θα το πράξω με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης και των συμπολιτών μου. Να ξέρετε ότι θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τη νέα Διοίκηση σε κάθε τι που προάγει τα συμφέροντα της πόλης και των συμπολιτών μου και θα πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις κάθε τι που λειτουργεί εις βάρος του Δήμου και των δημοτών μας. Και να είστε βέβαιος ότι η παρέμβαση μου θα είναι και εύκολη και αποτελεσματική. Και δεν αναφέρομαι απλά στην εμπειρία όλων αυτών των χρόνων αλλά στην αυξημένη αποδοχή των απόψεων, μιας και θα είμαι καθολικά απαλλαγμένος από κάθε πολιτική σκοπιμότητα ή εκλογικό κόστος…

-Με τα ΧΥΤΑ; Έχετε κάτι να μας πείτε;

Στη δική μας τη θητεία απετράπει η λειτουργία του έργου. Με τις προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα ασφαλιστικά μέτρα και τις προσφυγές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το έργο δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν. Θα παρακολουθήσουμε όλοι με ενδιαφέρον την αποτελεσματικότητα και της νέας Διοίκησης αλλά και της κας Δούρου… Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Καλά είναι τα λόγια και οι εκδηλώσεις αλλά όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Ελπίζω και εύχομαι ο αγώνας να συνεχιστεί με συνέπεια και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε τι άλλο εμείς θα το αναδείξουμε και θα το καταδικάσουμε.

-Με τους συνεργάτες σας τι γίνεται;

Είμαι περήφανος για τους συνεργάτες μου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο πολιτικό αλλά και στο υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου. Τους οφείλω πολλά για το συνολικό μας έργο. Τώρα που έχουν όλα τελειώσει θα σας πω χωρίς κομπασμό και χωρίς καμία μετριοπάθεια ότι τα βραβεία και οι έπαινοι που πήραμε είναι λίγα μπροστά στο έργο της τελευταίας τριετίας. Δημοτικά έργα, δράσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές, το νοικοκύρεμα του Δήμου και ο πολιτικός πολιτισμός είναι μια παρακαταθήκη μοναδική για το μέλλον που μας διέκρινε και μας ξεχώρισε στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα σ’ αυτό όμως το ομιχλώδες και το νοσηρό, το πρωτόγνωρο περιβάλλον που περνάει η χώρα και ζει η Ελληνική οικογένεια, όλα αυτά είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν όπως πρέπει.

-Και για να κλείσουμε αυτή την ενδιαφέρουσα επικοινωνία μαζί σας, μία τελευταία δήλωση για κάτι «δακτυλίδια» που ακούμε…Τι έχετε να μας πείτε;

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη διαδοχή. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει είναι η ενότητα της παράταξης η οποία είναι διασφαλισμένη από τα πολλά και εξαιρετικά στελέχη μας. Για το δακτυλίδι λοιπόν ας υπάρχει το κίνητρο μιας άλλης συνέντευξης! Δεν θα αργήσει άλλωστε.

-Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε για τον χρόνο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΘεωρίες ποδοσφαιρικών συνωμοσιών
Επόμενο άρθροΠρος οριστική δικαίωση το πρόβλημα της 4ης Γειτονιάς.