Όπως είναι γνωστό σε όλους, η ζωή (όπως και η φτώχεια) θέλει καλοπέραση. Που, ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει καλή παρέα, καλό φαγητό κι ένα ποτήρι κρασί για να ευχηθείς κάτι όμορφο.
Τα πράγματα, βέβαια, ζορίζουν όταν είσαι «παγιδευμένος» για μήνες σε έναν διαστημικό σταθμό, όπου υπάρχουν ασυνήθιστες συνθήκες και τουλάχιστον στην καλοπέραση, αναγκάζεσαι να κάνεις εκπτώσεις.
Ακόμα και αυτή η βασική απόλαυση της ζωής, το φαγητό, δεν είναι εύκολη υπόθεση στον κινεζικό Διαστημικό Σταθμό Τιάν Γκονγκ, όπου όλα τα τρόφιμα είναι είτε προμαγειρεμένα, είτε επεξεργασμένα.
Και κάπου εδώ έρχεται μια μικρή επανάσταση να αλλάξει τα δεδομένα. Κινέζοι αστροναύτες κατάφεραν να κάνουν το πρώτο διαστημικό μπάρμπεκιου ψήνοντας φτερούγες κοτόπουλου και μπριζόλες σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.
Οφείλουν αυτή τη μικρή σε διάρκεια, αλλά μεγάλη σε σημασία για την ψυχολογία τους, στιγμή σε έναν ειδικό φούρνο που επιτρέπει το ψήσιμο σε τροχιά, χωρίς να παράγει καπνό και υπολείμματα
Όπως δήλωσε στον Independent ο Liu Weibo, αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών της Κίνας «είναι ο πρώτος φούρνος του είδους του στον κόσμο που μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί σε διαστημικό σταθμό. Αυξάνοντας τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς Κελσίου, οι αστροναύτες μπορούν πλέον να ψήνουν σε τροχιά. Μέχρι τώρα απλά ζέσταιναν τα φαγητά, αλλά αυτό είναι πραγματικό ψήσιμο, με χημικές αντιδράσεις. Τα τρόφιμα μπορούν πλέον να βγουν τραγανά και να τα απολαύσουν».
Η Κινεζική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με αστροναύτη να περιγράφει την εμπειρία…

























































