Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Veggie μαγειρίτσα με μανιτάρια

(4-6 μερίδες)

υλικά:

για τη μαγειρίτσα:
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ μανιτάρια λευκά, σε φέτες
  • 400 γρ μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
  • 200 γρ μανιτάρια πλευρώτους, σε φέτες
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 100 γρ ρύζι γλασέ
  • φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών
για το αβγολέμονο:
  • 2 αβγά
  • χυμό από 2 λεμόνια

εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3’, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν, για περίπου 6-7’. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο, τον μάραθο, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το νερό ή τον ζωμό. Αφήνουμε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι να βράσει για περίπου 20-25’.

Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Σε ένα μπολ, με σύρμα ή πιρούνι χτυπάμε καλά τα αβγά και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς. Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από τη μαγειρίτσα μέσα στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας ζωηρά. Ρίχνουμε αργά το αβγολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να «κάτσει» για 10’ και σερβίρουμε..

Προηγούμενο άρθροfoodrocks: Σαλάτα με κινόα, φακές, αβγό και πέστο βασιλικού
Επόμενο άρθροfoodrocks: Lemon pie