Αγοράκι ενός έτους έχασε τη ζωή του μετά τη μόλυνσή του από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο. Το παιδάκι, από το Αρκάνσας των ΗΠΑ, εξετέθη στον μικροοργανισμό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του σε πισίνα. Ο μικρός Μάικλ Αλεξάντρ Πόλοκ πέθανε ξαφνικά ενώ πρόκειται για τον πέμπτο θάνατο από αντίστοιχη αιτία στις ΗΠΑ.

Η αμοιβάδα Naegleria fowleri που μόλυνε το παιδάκι κατοικεί στο νερό και προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με το Arkansas Online, οι γονείς του παιδιού, Μάικλ Τζούνιορ και Τζούλια Πόλοκ, ήταν εκτός πολιτείας. Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Τζερόν Χομπς, ο μικρός Μάικλ Αλεξάντρ πέθανε στο Νοσοκομείο Παίδων του Αρκάνσας στο Λιτλ Ροκ. Η πισίνα που έπαιζε το αγοράκι, και πιθανότατα πολλά άλλα παιδιά, περιείχε ίχνη αμοιβάδας, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας. Άμεσα, οι Αρχές της πολιτείας έκλεισαν την πισίνα.

Ο μικρός Πόλοκ είναι, σύμφωνα με την DailyMail το πιο πρόσφατο θύμα της συγκεκριμένης λοίμωξης. Πριν το αγοράκι, ένας κάτοικος του Τέξας πέθανε μετά από μπάνιο σε λίμνη στο Όστιν. Συνολικά πέντε τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί τον τελευταίο καιρό.

Ο Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός που ζει σε ζεστό γλυκό νερό, όπως εκείνο που αναβλύζει από σιντριβάνια.

Το παράσιτο εισέρχεται στη μύτη. Μέσω των ρινικών οδών ταξιδεύει προς τον εγκέφαλο. Όταν φτάσει εκεί, τρέφεται με εγκεφαλικό ιστό, οδηγώντας τον ασθενή σε σοβαρή νευρολογική βλάβη. Η μόλυνση ονομάζεται πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ της πρώτης και 12ης ημέρας μετά το κολύμπι σε μολυσμένο νερό και ο θάνατος συνήθως ακολουθεί περίπου πέντε ημέρες αργότερα.

Τα συμπτώματα στην αρχή μοιάζουν με έναν ιό, όπως πονοκέφαλο, ναυτία, πυρετό και δυσκαμψία του αυχένα. Γρήγορα, όμως, εξελίσσονται σε πιο σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις, κώμα και συχνά θάνατο.

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΘλίψη στον δήμο Μαραθώνος – Έφυγε από τη ζωή ο Νεκτάριος Βελισσαρίου
Επόμενο άρθρο«Μπαμπά φτάσαμε, καλά είμαστε» – Οι ιστορίες των πέντε Ελλήνων που σκοτώθηκαν στη Λιβύη