Τόσο μικρή περιοχή κι όμως τόσα πολλά ταλέντα… Φαίνεται πως δεν θα τελειώσουμε ποτέ με την ανάδειξη νέων παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό και διακρίνονται, διαφημίζοντας τους συλλόγους μας, αλλά και την ίδια την περιοχή.

Τελευταίο -χρονικά- παράδειγμα η μόλις 14 ετών Αναστασία Κακαβά, το όνομα της οποίας θα πρέπει να συγκρατήσετε γιατί θα μας απασχολήσει αρκετές φορές στο εγγύς μέλλον. Κι αυτό διότι μόλις κατέκτησε το Παρθενικό Πρωτάθλημα Παίδων στο αγώνισμα της Ιππικής Αντοχής για λογαριασμό του Αθλητικού Ιππικού Ομίλου Μαραθώνα (ΑΙΟΜ), δικαιώνοντας τις προσδοκίες του Προέδρου του συλλόγου, Πέτρου Στέλλα, αλλά και της προπονήτριάς της, Αντιγόνης Νταλιάνη.

Τι είναι το αγώνισμα της Ιππικής Αντοχής

Η Ιππική Αντοχή είναι ένα αγώνισμα μη διαδεδομένο στην Ελλάδα, αλλά αρκετά δημοφιλές εκτός συνόρων. Πρόκειται ουσιαστικά για μαραθώνιες διαδρομές με άλογα που ξεκινούν από τα 20, τα 40 και τα 60 χιλιόμετρα και φτάνουν μέχρι και τα 120 χλμ. Διεξάγονται στη φύση και το μεγαλύτερο μέρος τους σε χωματόδρομους και ο νικητής αναδεικνύεται από έναν συνδυασμό χρόνου, αλλά και κατάστασης του αλόγου.

Κάθε ίππος που συμμετέχει ελέγχεται ανά 20 χλμ από τρεις διαφορετικούς κτηνιάτρους κι αν διαπιστωθεί τραυματισμός, τότε αυτομάτως βγαίνει εκτός αγώνα.  Τα άλογα που θα τερματίσουν, επίσης, ελέγχονται από κριτές και εκτός από τον χρόνο, σημασία για το ποιος θα είναι ο νικητής παίζουν και οι παλμοί του ζώου.

Ο ΑΙΟΜ και τα τρία Πανελλήνια

Ο ΑΙΟΜ δραστηριοποιείται εδώ και περίπου δέκα χρόνια στην Ιππική Αντοχή και τα τελευταία δύο, Πρόεδρός του είναι ο Πέτρος Στέλλας, ο οποίος διατηρεί τον όμιλο Marathon Endurance Club. Ο σύλλογος είχε μέχρι πρότινος δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα στο ενεργητικό του και αμφότερα τα είχε κατακτήσει η Αντιγόνη Νταλιάνη, σύζυγος του κ. Στέλλα (2016 και 2018).

Τον Ιούνιο, ωστόσο, ήρθε και το τρίτο από τη μικρή Αναστασία Κακαβά, η οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Παίδων, τερματίζοντας τα 68.720 μ. σε 06:08:43.

«Μεγάλο ταλέντο»

Για την επιτυχία της 14χρονης στην Κατερίνη μίλησαν στη MP οι… καθ’ ύλην αρμόδιοι.

«Δεν εμπιστεύθηκα τυχαία και με κλειστά μάτια το άλογο στην Αναστασία. Είχα δει κάτι από την πρώτη στιγμή που ήρθε κοντά μας και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στα ζώα και το αγώνισμα. Και δικαιωθήκαμε πλήρως με τα αποτελέσματα που έφερε στην Κατερίνη, τα οποία θα έχουν και συνέχεια», δηλώνει στη MP η προπονήτρια Αντιγόνη Νταλιάνη.

«Η Αναστασία ζει δίπλα στον όμιλο και ουσιαστικά μεγάλωσε βλέποντας από παιδάκι τη δουλειά που κάνουμε με τα άλογα. Απέκτησε από μικρή επαφή μαζί τους και τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρχίσαμε να δουλεύουμε περισσότερο πάνω στη σχέση της με τα ζώα. Όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και στην επικοινωνία που πρέπει να χτίσει μαζί τους. 
Το αγώνισμα της Ιππικής Αντοχής είναι υπερβολικά απαιτητικό, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για αναβάτες τόσο μικρών ηλικιών. Αυτό που κάνουμε ως όμιλος, ευελπιστώντας όλο και περισσότεροι γονείς με τα παιδιά τους να μας επισκέπτονται και να παίρνουν ερεθίσματα για να αναδειχθούν νέοι αναβάτες, είναι να δουλεύουμε πάνω στη σχέση του αλόγου με το παιδί. 

Ξεκινώντας από τα βασικά, που είναι η φροντίδα και ο σεβασμός, φτάνοντας σταδιακά στα πιο σύνθετα, που είναι η αρμονική σχέση, η εμπιστοσύνη και η αγωνιστική εξέλιξη. Δεν μπορούν όλα τα παιδιά να φτάσουν στο επίπεδο της Αναστασίας, διότι έχει έμφυτο ταλέντο, το σίγουρο, όμως, είναι ότι μέσα από τη σχέση με τα ζώα, επωφελούνται όλοι. 

Και μόνο ότι βρίσκονται συνεχώς στη φύση είναι ένα βασικό κίνητρο για να ασχοληθούν με την Ιππική Αντοχή», εξηγεί ο κ. Στέλλας απευθύνοντας κάλεσμα στους γονείς να επισκεφθούν το Marathon Endurance Club που βρίσκεται πίσω από το Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης και να δουν διά ζώσης τη δουλειά που γίνεται.

«Δε με απασχολούν οι νίκες, αλλά η σχέση μου με το άλογο»

Μιλήσαμε και με την πρωταγωνίστρια και αυτό που μας προξένησε εντύπωση ήταν οι ξεκάθαρες προτεραιότητες που έχει και ο λόγος της.

«Μεγάλωσα με τα άλογα και τα αγαπώ υπερβολικά, πάνω από όλα, όμως, τα σέβομαι. Δε με απασχολούσε ποτέ η θέση που θα πάρω σε έναν αγώνα ή αν θα κοπώ, όσο το να είναι καλά το άλογό μου, να με εμπιστεύεται και να χτίζουμε ισχυρό δεσμό μεταξύ μας. Τώρα αν έρχονται επιτυχίες, ακόμα καλύτερα. Σημαίνει ότι δουλεύουμε πολύ καλά οι δυο μας, γιατί πιστέψτε με, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορείς να πετύχεις το παραμικρό», λέει με υπερηφάνεια, αλλά και ταπεινότητα, η μικρή Αναστασία.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν κάναμε αναφορά στον Ga Nireas. Άλλωστε είναι… «υπεύθυνος» και για τα τρία Πανελλήνια Πρωταθλήματα του ΑΙΟΜ. Πρόκειται για έναν αραβικό επιβήτορα προερχόμενο από το ελληνικό ιπποφορβείο εκτροφής Γεωργαντζή. Έχει ηλικία 10 ετών, είναι εκπαιδευμένος από την ίδια την κα Νταλιάνη και παρότι… απαιτητικός, αναγνωρίζει τους ανθρώπους που τον σέβονται και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι φέρνει συχνά επιτυχίες. Η σχέση του, δε, με την Αναστασία αγγίζει τα όρια της… λατρείας!