3 συμβουλές για να αποφύγετε τα θολά γυαλιά όταν φοράτε μάσκα

1) Εξασφάλισε καλύτερο «φραγμό»

Όταν ο αέρας δραπετεύει από το επάνω μέρος της μάσκας καθώς αναπνέουμε, αυτό είναι σημάδι πως η μάσκα… δεν «λειτουργεί» όπως θα έπρεπε. Στις ιδανικές συνθήκες, η αναπνοή φιλτράρεται από το ύφασμα, χωρίς να ξεφεύγει από τις πλευρές της ή τυχόν ανοίγματα.

Οι μάσκες τύπου N95 -χρησιμοποιούνται, κυρίως, από το ιατρικό προσωπικό- έχουν στο επάνω μέρος τους ένα εύκαμπτο μεταλλικό έλασμα που εξασφαλίζει εφαρμογή που δεν επιτρέπει στον αέρα να διαφύγει. Δεν είναι απαραίτητο όμως να χρησιμοποιήσεις ιατρική μάσκα, υπάρχουν και αρκετές υφασμάτινες που διαθέτουν αυτό το μεταλλικό έλασμα. Οπότε, εάν φοράς γυαλιά, προτίμησε τέτοιου είδους μάσκες που «σφραγίζουν» καλύτερα στο επάνω μέρος τα μύτης.

Μια άλλη, απλή λύση, είναι να προσαρμόσεις ένα μικρό κομμάτι βαμβακερό ύφασμα στο «κόκκαλο» της μύτης, ίσως ένα κομμάτι χαρτομάντιλο ή ακόμη και το «λευκοπλάστ», την υφασμάτινη ταινία που έχουμε στο κιτ πρώτων βοηθειών στο σπίτι, κάτι πάντως που να είναι φιλικό στο δέρμα και να μην το ερεθίζει. Αυτό το κομματάκι ύφασμα λοιπόν, θα απορροφήσει τυχόν «διαρροές», μειώνοντας σημαντικά το θάμπωμα.

2) Προσαρμογή… κατά βούληση

Φόρεσε τα γυαλιά σου πιο χαμηλά, στην άκρη της μύτης σου. Μπορεί να μοιάζεις με «τρελό επιστήμονα», αλλά το ζητούμενο είναι να φοράς σωστά τη μάσκα. Εάν η όραση -ή η ματαιοδοξία σου- δεν σου το επιτρέπουν, τότε ανέβασε τη μάσκα σου λίγο πιο ψηλά και φόρεσε τα γυαλιά σου «πατώντας» το επάνω μέρος της με αυτά.

Ποτέ όμως μην κάνεις το αντίστροφο… να κρατάς το κάτω μέρος των γυαλιών σου «κάτω» από τη μάσκα σου. Ακυρώνεις ξανά και χωρίς καμία αμφιβολία την έννοια της «χρήσης μάσκας». Το ίδιο θα συμβεί και αν επιλέξεις να καλύψεις με τη μάσκα μόνο το στόμα, αφήνοντας ελεύθερη τη μύτη σου. Μπορεί τα γυαλιά σου να μην θαμπώσουν, αλλά η μάσκα δεν θα έχει πλέον κανέναν λόγο ύπαρξης.

3) Το κατάλληλο προϊόν

Υπάρχουν προϊόντα που δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα που όχι μόνο φροντίζει τους φακούς αλλά αποτρέπει και το ενοχλητικό θάμπωμα. Δοκίμασέ τα σε σπρέι, αλλά και σε πανάκια, όποιο σε βολεύει καλύτερα.