Ένα όνειρο πραγματοποιείται!

Ρεπορτάζ: ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ

Πυρετωδώς εργάζεται η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνα για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Νέας Μάκρης, σύμφωνα με την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής.

Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά την αισθητική της πόλης και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2021.

H MP επισκέφθηκε τα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, όπου μιλήσαμε με τον Διευθυντή, Αναστάσιο Κανέλλο και τη Σχεδιάστρια Δομικών Έργων, Χρύσα Λαζαρή και εξασφαλίσαμε σε αποκλειστικότητα τα πρώτα σχέδια από τη νέα μορφή που πρόκειται να πάρει το παραλιακό μέτωπο.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Παρεμβάσεις

Αρχικά, προβλέπεται η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την κατασκευή πεζόδρομων συνολικού πλάτους άνω των 10 μέτρων, με ειδικά πορώδη χωμάτινα δάπεδα με υψηλή αντοχή και ικανοποιητική σκληρότητα, που προσφέρουν ευχάριστη αίσθηση στο περπάτημα και είναι ενδεδειγμένα για χώρους όπου κυκλοφορούν και παίζουν παιδιά.
Στον παραλιακό πεζόδρομο θα λειτουργεί, επίσης, ποδηλατόδρομος και οδός ήπιας κυκλοφορίας πλάτους τεσσάρων μέτρων, στην οποία θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενώ έχουν προβλεφθεί και έργα απορροής ομβρίων.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει ήδη και έχουν προγραμματιστεί νέες διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις νέων χώρων στάθμευσης. Ενδεικτικά, διαμορφώνεται ο χώρος parking πίσω από την καφετέρια «Χώρος», ενώ αναμένεται να διανοιχθεί νέος πεζόδρομος μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου “Thomas Beach” μέχρι την παραλία.

Επίσης, οι οδοί Καλαφάτη και Μ. Μαυρογένους θα διανοιχθούν μέχρι να συναντήσουν τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και οι οδοί Κουφουλούκα και Μαυρίκου θα ενωθούν μέχρι να συναντήσουν την Καλαφάτη, όπου θα διαμορφωθεί και νέος χώρος στάθμευσης. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου επί της οδού Ορφέως, ο οποίος θα μπορούσε εν δυνάμει να φιλοξενήσει επιπλέον αυτοκίνητα.

Γίνεται, πλέον, αντιληπτό ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ικανοποιητικών χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών. Συγκριτικά με τη σημερινή κατάσταση, η πρόβλεψη αφορά σε 100-120 θέσεις.

Αισθητική αναβάθμιση

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται σε γήινα χρώματα με τη χρήση φυσικών υλικών, με σκοπό την αντικατάσταση του υπάρχοντος «γκρίζου» στοιχείου και τον εναρμονισμό με το περιβάλλον.

Ενδεικτικά, σχεδιάζεται η κατασκευή ξύλινου ντεκ πέριξ του λιμανιού και ειδικών ξύλινων σκιάστρων με σύνθεση πανιών από ιστιοπλοϊκά, τα οποία θα συνθέτουν ένα σκιερό πέρασμα των περαστικών την ημέρα και ένα χρωματιστό φωτεινό διάδρομο τη νύχτα.

Η σημερινή τριγωνική πλατειούλα αλλάζει τελείως εικόνα, με μια φυσική πέργκολα σκίασης με ξύλο και σκοινιά, ξύλινη πεζούλα με κρυφούς φωτισμούς, ταΐστρες και ποτίστρες για τους τετράποδους φίλους μας, ανθοφύτευση και επίπεδα που καταλήγουν στα καταστήματα εστίασης.

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, θα παραχωρηθούν ομοιόμορφα διαμορφωμένοι χώροι πάνω στον πεζόδρομο, με έμφαση στη λιτότητα και την απλότητα των τραπεζοκαθισμάτων. Χρωματικά θα προτιμηθούν γαιώδεις αναφορές και λευκές ομπρέλες και το όλο έργο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και την αλληλεπίδραση με το φυσικό τοπίο.

Στις καταλήξεις των κάθετων οδών προς την παραλία έχουν σχεδιαστεί καλαίσθητες συνθέσεις ξύλινων καθισμάτων και τραπεζιών, με φωτισμό για τη νύχτα.

Κατά μήκος του πεζόδρομου θα υπάρχουν οριζόντια στοιχεία σαν κιγκλιδώματα που δύναται να χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση ανακοινώσεων και διαφημίσεων των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου.

Επιπλέον, πρόκειται να διαμορφωθούν δύο νέες παιδικές χαρές, βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες θα διαθέτουν επαρκή φωτισμό, σημεία σκίασης, καθίσματα συνοδών, πόσιμο νερό, ζώνες πρασίνου και διαχωρισμό παιχνιδιών ανά ηλικιακή ομάδα παιδιών.

De Facto

Το υπάρχον κατάστημα πρόκειται να αξιοποιηθεί ως αναψυκτήριο από τον Δήμο, με την προϋπόθεση οι υπάρχοντες χώροι υγιεινής να εξυπηρετούν και περιπατητές και λουόμενους. Σχεδιάζεται να αφαιρεθεί κάθε ίχνος σκυροδέματος στον περιβάλλοντα χώρο του και να αντικατασταθεί με άμμο, ενώ ξύλινοι διάδρομοι θα διευκολύνουν την προσπέλαση από και προς την παραλία.

Η υπάρχουσα επέκταση με το υπόστεγο πρόκειται να λάβει μια πιο αέρινη και μινιμαλιστική μορφή με πολλά ανοίγματα, τα οποία θα επιτρέπουν τη θέαση της θάλασσας από τον πεζόδρομο.

Δηλώσεις της ομάδας έργου

Χρύσα Λαζαρή: «Με μεγάλη χαρά δέχτηκα να σχεδιάσω αυτό το έργο με τη συνεχή συνεργασία του κ. Αναστάσιου Κανέλλου, αποτυπώνοντας και εμπλουτίζοντας τις σκέψεις και το όραμά του, σε συνδυασμό με τις καλαίσθητες ιδέες του Δημάρχου, κ. Στέργιου Τσίρκα, για μια παραλία πιο μεγάλη, πιο φυσική, που όλοι θα θέλουμε να επισκεφθούμε. Στο έργο αυτό δεν υπάρχουν υπερκατασκευές και σχεδόν εξαφανίζεται το μπετόν, παρέχοντας ασφάλεια για όλες τις ομάδες ανθρώπων και καθιστώντας το πιο φιλικό για τα κατοικίδια που μας συντροφεύουν.»

Αναστάσιος Κανέλλος: «Το όραμα της Ομάδας Έργου είναι το “άπειρον κάλλος”, η θάλασσα, η παραλία και ο ορίζοντας που φαίνεται στο βάθος, με όλα τα φυσικά χρώματα που ανάλογα μάς δημιουργούν συναισθήματα. Όσο πιο ελεύθερος ο ορίζοντας τόσο πιο ελεύθερα συναισθήματα άμα περπατάμε και τα βλέμματα φτάνουν μακριά… Ελπίδα, χαρά… Περπατάμε, η ανθρώπινη κλίμακα σε όλο αυτό απελευθερώνεται, εκφράζεται, αισθάνεται, φωνάζει, δημιουργεί. Η συνέχεια της ιδέας μας είναι περίπατος επί τόπου, ξεκινώντας σε ένα στημένο υπαίθριο παζάρι που αρχίζει γύρω από τους χώρους του λιμανιού μέχρι τον Νηρέα.
Η Ομάδα μας θέλει τον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες. Όσοι θέλετε να μιλήσουμε για τις προτάσεις και τις ιδέες σας, κοπιάστε στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας και εμείς θα χαρούμε πολύ να σας υποδεχθούμε και να τα πούμε.»