Το πρώτο και βασικό μέλημα μετά το ισχυρό σοκ του Ιουλίου του 2018 ήταν να επιστρέψουμε σε μια καθημερινότητα, να αποζημιωθούν και να βρουν στέγη αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους και βέβαια να θρηνήσουμε όσους έφυγαν άδικα, πληρώνοντας λάθη και παραλείψεις της στιγμής, αλλά και ολόκληρων δεκαετιών.

Σε δεύτερη φάση έπρεπε να γίνει κάτι δραστικό με την εικόνα της περιοχής. Αυτή η μαυρίλα δεν ήταν μόνο αποκρουστική και μίζερη, αλλά μας θύμιζε έντονα εκείνο το εφιαλτικό απόγευμα Δευτέρας. Κι ήμασταν τυχεροί που στην προσπάθεια να αλλάξουμε τον τόπο μας βρέθηκαν αρωγοί που γεννήθηκαν με αφορμή την καταστροφή.

Η We4All γεννήθηκε χάρη στα άμεσα αντανακλαστικά δύο ανθρώπων. Λίγες μέρες μετά τη φωτιά η έμπνευση έγινε πράξη και πολύ γρήγορα, η προσπάθεια των Γιάννη Ηλιόπουλου και Αντώνη Μπογδάνου βρήκε υποστηρικτές.

Τον Νοέμβριο του 2018 έγινε η αρχή με την πρώτη δενδροφύτευση στην τρίτη είσοδο του Νέου Βουτζά. Η We4All σε συνεργασία με τον τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα Βάιο Θανασιά, φύτεψε 300 κυπαρίσσια κι ίσως τότε να μην περιμέναμε αυτό που θα ακολουθούσε.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν άλλες δύο δράσεις στον Προβάλινθο σε συνεργασία με την οργάνωση Act4Μάτι και ακόμα μία στη Ραφήνα. Στη μεν πρώτη φυτεύτηκαν 400 δέντρα, στη δε δεύτερη, 100.

Κάπου εκεί ήταν που η We4All άρχισε να μεγαλώνει απότομα. Να βρίσκει νέους υποστηρικτές και να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην περιοχή. Αυτό αποδεικνύεται από την επόμενη δράση, στον Νέο Πόντο (Βουτζάς) όπου μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί συνολικά 3.000 δέντρα.

Τον Ιανουάριο του 2020, ελάχιστα πριν ο κορονοϊός μάς γίνει στενός κορσές, μεγάλος αριθμός εθελοντών μαζεύτηκε στον Άγιο Ιωάννη και στο σημείο φυτεύτηκαν 1.000 δέντρα, ενώ λίγο καιρό αργότερα, άλλα τόσα. Η πρώτη δράση μάλιστα είχε ταξιδέψει και εκτός συνόρων εξαιτίας ενός πανό που είχαν σηκώσει οι συμμετέχοντες με μήνυμα στην Αυστραλία που εκείνη την περίοδο καιγόταν.

Προσθέστε σε όλα αυτά τα περίπου 1.000 δέντρα που έχουν «πρασινίσει» την περιοχή γύρω από το Λύρειο, καθώς και τα άλλα 1.000 που φυτεύτηκαν στην τελευταία χρονικά δράση στον Άγιο Ιωάννη από περισσότερους από 300 εθελοντές και με τη χορηγική βοήθεια της L’ Οreal (Νέος Βουτζάς, 1 Οκτωβρίου) κι αν κάνετε τη σούμα θα φτάσετε τα 7.500 δέντρα ή αλλιώς ένα δάσος!

Γιάννης Ηλιόπουλος: Γίναμε μια οικογένεια με πάνω από 40.000 μέλη

Η MP επικοινώνησε με τον Γιάννη Ηλιόπουλο, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης, ο οποίος κάνοντας μια σύντομη αναδρομή τόνισε ότι «αρχικός στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τις πληγείσες περιοχές και μετά να επεκτείνουμε την προσπάθεια σε όλη τη χώρα.

Ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία αμέσως και σήμερα, 3,5 χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία, η We4All είναι μια μεγάλη οικογένεια που αριθμεί πάνω από 40.000 μέλη. Επίσης, έχει μαζί της ισχυρούς συμμάχους και συγκεκριμένα εταιρείες και οργανισμούς που συνδράμουν με διάφορους τρόπους».

Ο κ. Ηλιόπουλος μάς υπενθύμισε πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει στις δράσεις. «Με τρεις τρόπους. Είτε αγοράζοντας κάποιο από τα προϊόντα μας μέσα από το σάιτ της οργάνωσης, είτε δωρίζοντας απευθείας ένα δέντρο (σ.σ. πληροφορίες θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα της We4All), είτε ερχόμενος από κοντά σε κάποια δενροφύτευση. Άλλωστε θα ακολουθήσουν πολλές και ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μόνο στον δήμο Μαραθώνα, έχουμε προγραμματίσει να φυτέψουμε τουλάχιστον 5.000 δένδρα ακόμα μέχρι το τέλος του έτους».